Imeti moraš veliko poguma, da kupiš hišo, ki jo je treba renovirati od nog do glave oziroma od strehe do temeljev.

Ko sta bila konec osemdesetih let Eva in Ulf še študenta v Hamburgu, si nikoli nista mislila, da bosta kdaj v tem mestu tudi živela v svoji lastni hiši. Potem pa se je pojavila priložnost, da za zelo malo denarja kupita starejšo hišo, ki pa jo je bilo treba temeljito obnoviti.

"O obnovi in o gradnji hiši se nama z možem sploh ni sanjalo. A ker je bila priložnost tako ugodna, sva jo zagrabila z obema rokama, saj sva morala ustvariti prijeten dom za svojo družino," pove Eva.

Zimski vrt s pogledom na gozd

"Sprva sva se prenove lotila kar sama. Hodila sva po hiši in gledala, kaj bi lahko spremenila, katere zidove bi porušila, kje bi bil najbolj ugoden prostor za spalnico, otroško sobo in druge prostore. Potem sva se igrala, izrisovala, merila, debatirala o barvah, materialih in v kakšnem slogu bi opremila svoj novi dom," nadaljuje Eva.

Pozneje sta vseeno najela arhitektko, dobro prijateljico, ki je vse njune zamisli spremenila v načrt in jima še dodatno svetovala z uporabnimi namigi, da bi hiša postala čim bolj funkcionalna za mlado družino. Renovirati je bilo treba vse od strehe, oken do tal in napeljave. Vse to pa je zahtevalo čas in seveda tudi denar.

Uporabni nasveti arhitektke

Ker niti Eva niti Ulf nista navdušena nad zelo modernim pohištvom, sta se odločila za mešanico klasike s sodobnostjo. Pazila sta tudi, da so vsi materiali naravni in s tem tudi prijetni za bivanje. Veliko kosov je tudi avtentičnih, saj sta iskala starinska vrata, štukature, ogledala, luči ...

Kadar sta našla kakšno stvar, ki jima je bila zelo všeč, sta jo kupila, čeprav sta vedela, da jo bosta lahko uporabila šele, ko bo hiša dokončana. "Tudi najini prijatelji so vedeli, da sva zbiratelja originalnih kosov pohištva in dodatkov, in so nama s popotovanj velikokrat prinesli zanimiva darila, ki zdaj krasijo najino domovanje."

Veliko je bilo improvizacije

Eva je že od doma navajena lepega interjerja, saj se njen oče ukvarja z notranjim oblikovanjem. "Pri nas doma so samo naravni materiali, originalno pohištvo, volnene preproge, tako da nisem nikoli pomislila, da bi v svojem domu imela tipsko pohištvo." Velik poudarek je posvetila tudi izboru barv posameznih prostorov. Izogibala se je močnih odtenkov, saj prisega na bolj naravne in mehke tone. Veliko je bele, peščene, temno rjave in nežne rumene barve. Raje kot barvne zidove ima barvne dodatke.

Hiša, polna spominkov

"Ker imam rada spominke in okraske, se zavedam, da mora biti pohištvo bolj preprosto, sicer je vsega preveč in dom lahko kaj hitro deluje natrpan in temačen." Njej pa je uspelo ustvariti topel dom, v katerem se ti zdi, da kar potuješ skozi čas.

Moje Stanovanje - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - MAREC 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.