Kje je za vas meja nasičenosti z dekorativnimi dodatki?

1. Element

dekorativni dodatki: Prava mera

Nasičenost vašega doma z dodatki ne bo polepšala, ampak le obremenila. Če se vam zdi, da imate doma veliko dodatkov, ki bi jih radi postavili na ogled, vam svetujemo, da z okrasjem kolobarite – to pomeni, da del dekorativnih dodatkov razstavite, en del pa za kratek čas pospravite. Bistveno je, da dom uredite tako, da boste ob pogledu na dodatke v njem pomirjeni in da vam ne bodo vzbujali občutka natrpanosti. Če se težko uprete nakupovanju dekorativnih dodatkov, poskrbite še, da boste imeli dovolj prostora za njihovo shranjevanje.

2. Element

barve: Ne podlegajte belini

Bela barva naj bo doma v vsakem domu, prav tako pa se obdajte z barvami. Če si jih ne upate kombinirati, začnite s paleto pastelnih odtenkov. Ko boste ugotovili, kako določene barve medsebojno delujejo in vplivajo na vaše razpoloženje, pa jim le dodajte kakšen močnejši odtenek. Če boste izbrali kombinacije več barv, upoštevajte barvne zakonitosti in kombinirajte skupaj komplementarne barve. Zanimiva pa je lahko tudi paleta ene barve v različno močnih odtenkih – od pastele do udarno živahne.

3. Element

slog: Moderno, retro ali kombinirano

Četudi se nagibate k enotnemu slogu opremljanja, je vse močnejši trend združevanja modernih in retro elementov v enem prostoru. Če vam je tovrstno združevanje tuje, se držite svojega priljubljenega sloga, če pa vam je kombiniranje slogov všeč, a vam povzroča težave, poskusite najljubšemu slogu počasi dodajati elemente drugega sloga – s postopnostjo boste lažje našli primerno mesto za slogovno nasprotujoče si predmete in jih slej ko prej znali združiti v popolno celoto.

4. Element

toplina: Občutek domačnosti

Občutek topline lahko dosežete z izborom toplejših barvnih odtenkov, prav tako pa k toplini prispevajo tudi dodatki v zlati ali bakreni barvi, dodatki iz lesa in leseno pohištvo, dodatki iz bambusa, tudi lesena tla ali preproge na tleh. K toplini doma bo prispevala tudi svetloba rumene barve, ki se najbolj približa svetlobnemu učinku sončne svetlobe, in seveda nabor mehkih dodatkov – blazin iz umetnega krzna, ki so že nekaj časa pravi hit, pa tudi klasičnih mehkih odej, prtov in zaves.

5. Element – osebna nota: Vsak dom je poseben zaradi osebnih zgodb

Vdahnite domu 'osebnost' z dodatki, ki poosebljajo vas, vaša zanimanja in značilnosti vaše družine. Vdahnite domovanju osebno noto z družinskimi slikami s potovanj, z nenavadnimi utrinki iz vašega življenja, s predmeti, ki poosebljajo vaše hobije, osebnost v vašem domu lahko izrazite tudi skozi nabor nenavadnih svetil, nenavadnih oblik pohištva ali pa z enotnimi vzorci na tekstilnih dodatkih. Lahko so posebni tudi le stoli pri jedilni mizi ali pa nenavadna oblika ogledal, ki bodo ujela poglede. Tisto, kar vas razveseljuje in označuje vašo življenjsko zgodbo, naj bo tudi opazni del značaja vašega doma.

6. Element

kombinacije tekstur: Za vsa čutila

K poigravanju s teksturami lahko prispeva kar precej dodatkov za dom, ki očarajo na videz – blazine, zavese, košarice, lončki za rože ...
K igri tekstur dodajte tudi element robustnosti z grobimi linijami ali mehkobe z mehkimi in puhastimi dodatki za dom. Lahko pa presenetite s svetlečimi učinki – na primer s kristalnimi dodatki, ogledali in svetlečimi kovinskimi dekoracijami. Prava kombinacija vseh teh dodatkov lahko prostor zapolni do popolnosti.

7. Element

živa narava: Zelene rastline za zdravje

Če bo v sobi nekaj živega, bo občutek bolj domač. In vsaka soba bo imela korist, če se bo v njej znašel šopek svežega cvetja, kotiček za domačo žival – četudi samo zlato ribico – ali vsaj ena zelena rastlina. Če že izbirate zelenje, izberite takšno, ki bo tudi čistilo zrak v vašem domu – na primer praprot (Nephrolepis Exaltata Bostoniensis), tropska roža aglaonema (Aglaonema Schott), dracena (Dracaena Marginata) ali benjamin (Ficus Benjamina), tistim, ki radi pozabite zaliti rože, pa bo všeč spatifil (Spathiphyllum).

8. Element

svetloba: Izbor prave barvne temperature

Svetloba je pomemben element dobrega počutja v vsakem domu, zato je prav, da ji posvetite pozornost z izborom svetil. Lahko so to nenavadna svetila, tudi ambientalne luči naredijo gromozansko spremembo in poudarijo sence v vašem domu na povsem drugačen način kot običajne luči. Predvsem pa je treba nameniti več pozornosti barvam svetlobe, ki se izražajo z barvno temperaturo. O tem vas bodo podučili v vsakem boljšem salonu svetil. Obiščite vsaj enega in se izobrazite, saj bo od izbora svetil odvisno vaše počutje v prostoru.

Liza - 3/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 3/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.