Vsi si želimo ustvariti dom, v katerem se bodo naša družina, partner ali pa naši najbližji in prijatelji dobro počutili. Še posebej pomembno pa se nam zdi ustvarjanje prostora za naše otroke.

V njihove sobice zelo radi vključujemo različne barve, knjižne in igralne kotičke, prihranimo prostor z višjimi posteljami, ki imajo vgrajeno omaro ipd. Tanja Glažar je svetovalka za feng shui, ki nam je osvetlila nekaj najpomembnejših zakonitosti feng shuia, s katerimi lahko ustvarimo skladnost in harmonijo v spalnici naših najmlajših članov družine.

Katere barve najbolj spadajo v našo ali otroško spalnico?

V spalnico nikakor ne spadajo prevladujoči ekstremno intenzivni odtenki, kot so živo rdeča, črna, temno rjava, strupeno zelena ipd.

Spalnica je v prvi vrsti prostor, ki je namenjen počitku, prostor, kjer si napolnimo baterije, ne pa prostor ekstremov. Opisane barve naj uporabimo morebiti zgolj v smislu manjših dodatkov, pa še to le, če nas ta element usklajuje. Pri otroških sobah moramo biti še posebej pazljivi, saj se tu prepletajo tri energijsko zelo različne dejavnosti: spanje, igranje in učenje. Ko se odločamo za barvo v sobah, moramo poznati osebne elemente otrok. Te dobimo iz datuma in ure rojstva.

Tako ima nekdo, ki je rojen spomladi, več elementa lesa, jeseni več elementa kovine, pozimi elementa vode. In otrok, rojen npr. opoldne, ima v uri rojstva element ognja, saj je sonce takrat najmočnejše. Zato lahko to, katere barve, materiali, oblike in tip dodatkov so za otroka primerni in ga energijsko tudi usklajujejo, določimo šele, ko poznamo osebne elemente posameznika. Iz datuma rojstva lahko tudi razberemo, katera so otrokova osebna ugodna področja za učenje, spanje, zdravje, odnose ...

Kakšna je najidealnejša lega postavitve glede na strani neba?

Osebni elementi tudi jasno pokažejo, ali je otrok bolj jin (introvertiran) ali jang (ekstrovertiran) in na katerih področjih ima potenciale. Za otroke z več jina so primernejša jugovzhodno, južno ali jugozahodno področje. Za otroka z več jang energije pa sever, severovzhod in severozahod, ki so bolj 'hladna področja'.

Velikokrat slišim, da lahko otrok najbolj neobremenjeno sam 'začuti', katera barva mu ustreza. Najpogosteje izberejo otroci element oz. barvo tistega področja, kjer so suvereni ali pa ki močno prevladuje v njihovi osebni kombinaciji elementov. Ne pozabimo, da feng shui temelji na ravnovesju in da je orodje, ki ga uporabljamo, da podpremo otrokova šibka področja. In otrok, rojen npr. opoldan, ima v uri rojstva element ognja, saj je sonce takrat najmočnejše.

Ogledala v spalnici otrok ali odraslih – da ali ne?

Funkcija ogledala je podvajanje. Med spanjem ne moremo vplivati na to, kaj ogledala podvajajo, zato jih v spalnice ali otroške sobe tudi ne nameščajmo. Posebno poglavje so seveda najstniki. Za njih uredimo ogledalo na notranji strani vrat garderobne omare ali še bolje, če imamo prostor, v njihovi garderobni sobi.

Pred začetkom šolskega leta

Najprej z energijskim čiščenjem poskrbimo, da še pred začetkom šolskega leta odstranimo vso zastalo in oslabljeno energijo prostora. Feng shui je čudovito orodje, ki nam pomaga uravnovešati energije prostora glede na otroka. Le zakaj ga ne bi uporabljali?

Koristni nasveti, napotki pri opremljanju otroških sob.

V mansardi je ugodna postavitev postelje pod steno z naklonom, saj tako zagotovimo dovolj odprt pogled naprej. V nasprotnem spimo pred 'odprtimi usti'. Garderobno omaro postavimo levo ali desno od postelje – s tem dobimo položaj zavetja oz. zaščite, kot jo ima dojenček v materinem naročju.

Če je postelja na isti strani, kot so vrata v spalnico, postavimo med vrata in posteljo omarico, predalčnik ali stoječo luč. Postelja pa naj bo odmaknjena od stene, ki se uporablja kot 'hrbet' oz. vzglavje. Dekorativne zavese omehčajo marsikateri oster vogal v spalnici, hkrati pa zavese prek celotnega okna zaustavijo morebiten slabši pretok energije iz sosednje neurejene okolice.

V spalnice ne postavljajmo rastlin, tudi če je to hladnejši prostor in tako idealen za prezimovanje rožic. Za otroke, ki potrebujejo več fizične aktivnosti, uredimo igralni del, npr. kot plezalno steno, spet za bolj 'umetniške' umestimo risalno steno ipd.

S katerimi pravili feng shuia lahko dosežemo harmonijo v spalnici otrok? Če omeniva nekaj najpomembnejših ...

Najprej moramo poznati osebne elemente otroka ter glede na tloris določiti ugodna področja za posteljo, pisalno mizo ter igro. Upoštevajmo tudi to, da ima otroška soba glede na razvoj otroka dovolj veliko kvadraturo. Pri mansardah pa pazimo na prostornino in postavitev oken.

Postelja mora vedno imeti krit hrbet, kar pomeni, da ima otrok za sabo trdno steno. Med spanjem in učenjem ne sme sedeti oz. spati na prepihu, med vrati in oknom. Prav tako nad otroka ne umeščajmo različnih polic, visečih omaric, posteljnih mostov.

S kakšnimi izzivi se po vaših opažanjih srečujejo starši pri opremljanju otroških sob?

Pri starših opažam 'vizijo', da ko se bodo iz stanovanja preselili v hišo in bo vsak otrok imel svojo sobo, se bo tam tudi zadrževal. Zmotno je od otrok pričakovati, da če so prebivali v isti sobi skupaj ali celo s starši, da se bodo zdaj zaprli v svojo sobo in se tam igrali.

Otroci so družabna bitja in radovedni ter željni znanja, zato so tako radi v družbi staršev. Dovolj bo, da otroku določimo prostor, kjer se lahko igra v skupnih prostorih, in smo pri tem dosledni. Saj veste, da otrok vedno preizkuša, kje so njegove meje.

Otroka tudi zgodaj navadimo na red, saj je le tako prostor energijsko dovolj pretočen.

Preberite še:

Lisa - 34/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 34/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.