"Naša hiša je kot mlinček za kavo," pravi Suzana, saj je hiša štirioglate oblike in nekoliko starinskega videza, a vseeno so jo preuredili tako, da v njej lahko živi sodobna petčlanska družina.

Tipično severnjaško

Navadno imajo te hiše še zimski vrt ali balkon. Njihova hiša je bila zgrajena okoli leta 1930 in v njej je bila nekoč trgovina z živilskimi potrebščinami. "Ko sva z možem videla hišo, sva se vanjo takoj zaljubila," pravi nekdanja stevardesa Suzana, ki si je z možem Janom in otroki v njej uredila res prijeten dom, kamor zelo rada vabi svoje prijatelje.

Popolna prenova

"Ko sva leta 2006 kupila hišo, sva se zavedala, da bo v njej treba marsikaj storiti," se danes spominja Suzana. "Urejena je bila tako, da sta bili v njej dve ločeni stanovanji, prostori pa so bili zelo majhni. Seveda nam je bilo povsem jasno, da bomo morali podreti kar nekaj sten, da bi dobili večje prostore in sobe za vsakega otroka." Za pomoč so morali prositi arhitekta in statika, da so naredili popoln načrt prenove hiše.

Hiša je bila vendarle stara in je zahtevala določene prijeme, ki niso potrebni pri novih gradnjah. Ne Suzana ne Jan nista hotela hiše spremeniti v nekaj povsem modernega, saj se navdušujeta nad retrom. Odločila sta se za srednjo pot in nekako jima je uspelo skombinirati novo s starim. Suzana je takoj vedela, da želi svetle prostore, iz katerih bo vela svežina. Na srečo ima dovolj izbran okus in že vnaprej si je zamislila, kako bo vse skupaj na koncu videti. Morali so se lotiti tudi prenove tal. To so naredili tako prefinjeno, da se zdi, kot bi na tleh imeli originalen pod.

Sodelovala je vsa družina

jedilnica

V jedilnici si je Suzana omislila veliko masivno leseno mizo, ki jo je našla na bolšjem trgu, ker pa je bila v temni barvi, se je odločila, da jo bo prebrusila in prelakirala z belo barvo.

jedilna miza

Velikokrat jo popestri s pisanim pogrinjkom in rožami, najraje s hortenzijami. Kuhinja je moderna in bele barve s temnim pultom. Ker pa so tla črno-bela in kockasta, je ta detajl tisti, ki je dal celotnemu prostoru retro videz. Ko prvič stopiš v kuhinjo, se ti zdi, kot bi stopil v neki minuli čas, v kuhinjo, ki je perfektno ohranjena.

Vse je na svojem mestu

kuhinja

Tudi v kuhinji si je Suzana omislila zavese oziroma nekakšne roloje, ki jih lahko poljubno zastira. So črtasti v beli in bež barvi. Izbrala jih je, ker je ta stran hiše zelo sončna in včasih sonce kar preveč sveti v ta prostor hiše. V prvem nadstropju hiše so otroške sobe in pa kopalnica z direktnim izhodom na balkon. Tik pod streho sta spalnica in soba za goste. V spalnici so tudi ohranili tramove, belino pa razbije starinska komoda. Za okras ima Suzana rada velike fotografije svojih otrok.

Harmonija od pritličja do strehe

Suzani je resnično uspela kombinacija starega z novim, tako da hiša ni izgubila svoje avtentičnosti, vseeno pa se je približala današnjemu času in veččlanski družini ponuja ugodno bivanje in vse udobje, ki ga potrebuje. Poleg tega ima hiša tudi prekrasen vrt, kjer družina preživi veliko prostega časa.

Več v galeriji

Moje Stanovanje - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - JUNIJ 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.