Življenje v majhnem stanovanju je lahko prav prijetno in zabavno, če znate dobro uporabljati prostore. Sobe morajo biti za udobno bivanje izkoriščene maksimalno, kar pa lahko dosežete s pravilno postavitvijo pohištva in igro barv.

Razporeditev

Z nekaterimi preprostimi triki lahko majhno stanovanje uspešno povečate. Pri tem je pomembna predvsem pametna razporeditev pohištva.

malo stanovanje

Majhna stanovanja niso vedno le nadloga, lahko so prav prijetno urejena mini gnezdeca. Potrebujemo le izkušnje, iznajdljivost in pogum.

Odvečni predmeti

pleteni koši, kopalnica

Znebite se vsega, česar nujno ne potrebujete. Vsak odvečen predmet vam bo zasedel preljubi prostor in ga tako posledično zmanjšal.

razmetano stanovanje

Vzdržujte red in čistočo, saj stanovanje, kjer povsod nekaj leži, že avtomatično deluje manjše.

Izkoristite višino

škatle za shranjevanje

Čeprav je površina vašega stanovanja relativno majhna, lahko to precej uspešno nadoknadite z izkoriščanjem navpičnih komponent prostora. Preverite ponudbe visečega pohištva – gotovo boste našli marsikaj uporabnega in prijetnega za oko. HYPERLINK: Interjer bo tako precej bolj pester in dinamičen. Lesen boks za shranjevanje WE DO WOOD, Sisishop

Prvo pravilo je,

vrata - obešalnik

da v svoj prostor ne 'stlačite' preveč stvari, kar zna delovati precej zadušljivo in povzroča občutek utesnjenosti. www.impressionen.de

Pametna naložba

visoki stoli

so kosi pohištva z več funkcijami: naslanjač, ki se raztegne v posteljo, ali otoman, ki lahko služi kot dodatna sedišča za goste, sta le dva primera pametnega nakupa. Velikega kavča nikar ne postavljajte ob najdaljšo steno, saj bo tako izginil občutek zračnosti, prostor pa se bo zdel zatrpan. Stoli Marcel Wanders, www.moooi.com.

Stopnice

stopnice

naj bodo polne in naj vsebujejo garderobno omaro. Vrata omare so izrezana poševno, da se prilagodijo naklonu stopnic.

Prostor osvetlite

okno

Čim več dnevne svetlobe, tem bolje.

Usklajevanje z barvami in svetlobo

zavesa

Barva pohištva, tal, zidov, vrat ... Naj bo uravnoteženo in prijetno! Običajno so za manjše prostore primernejše svetle barve toplih tonov, seveda pa je potrebno usklajevanje z barvo pohištva in barvo talnih oblog.

Dodatki

stenska ura

Z manjšimi oblikovalskimi dodatki pa lahko svojo majhno sobo spremenite v dekorativno, prostorno in privlačno bivališče. Stenska ura Canteen, Leonardo Dekor.

Večnamenski kosi pohištva

Poskusite z večnamenskimi kosi pohištva. Zelo domiselne so tako na primer postelje s predalniki, večnamenske police in podobno. Nadvse praktične so tudi vgradne omare, v katere lahko spravite kar največ stvari.

'Odprto' pohištvo

miza

Pri majhnih stanovanjih vedno izberite 'odprto' pohištvo. Stoli in mize, pri katerih so vidne noge ali drugače povedano stojijo na nekoliko daljših in tankih nogah, so dobra izbira, medtem ko so nizka pohištva, tesno ob tleh, slaba. www.impressionen.de

Kopalnica

kopalnica

Tudi za kopalnico velja pravilo: stran s kramo. Naredite red med kozmetičnimi pripomočki in zavrzite vse s pretečenim rokom uporabe.

Manj je več

police iz vej

Nasičenost z (dekorativnimi) okraski ustvari neželen učinek. Da bi se izognili prenatrpanosti, obdržite samo najljubše kose. Manj je resnično več, ko opremljamo dom. In prenatrpane stene in police z različnimi zbiralci prahu lahko postanejo moteče.

Povsod, kjer lahko, namestite ogledala in steklo

ogledalo

Veliko ogledalo bo odsevalo naravno in umetno svetlobo po stanovanju. Ogledala stanovanje optično poglobijo in ga povečajo. www.zarahome.com

Kuhinja

kuhinja

Kadar opremljamo manjše stanovanje, moramo paziti pri velikosti in številu pohištva, da ne prenapolnimo sobe. Domovanje bo postalo prava zmešnjava in še manjše, kot je v resnici.

Police, police, police ...

kuhinja police

Premislite, kje vse bi bilo mogoče namestiti nekaj polic, ki vam bodo zagotovo prišle zelo prav pri shranjevanju različnih stvari. Pazite le, da pri tem ne pretiravate, saj bo stanovanje v nasprotnem primeru zbujalo precej klavstrofobične občutke.

Lisa - 38/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 38/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.