Se kateri od teh najde tudi v vaši kuhinji?

Kafetiera Bialetti, Moka Express

Kafetiera Bialetti, Moka Express

Pripomoček za kuhanje ekspresa z značilno osemkotno obliko je leta 1933 oblikoval Italijan Luigi De Ponti za podjetje Alfonsa Bialettija, ki jo izdeluje še danes pod imenom Moka Express.

Moka Express, ki je originalno narejena iz aluminija s plastičnim ročajem, se veliko uporablja v latinski Ameriki in Evropi, še posebej v Italiji. Tudi pri nas je precej popularna in uporabljana.

Dizajn velja za ikoničnega ter je razstavljen v večjih muzejih, kot so: Wolfsonian-FIU, Museum of Modern Art, Cooper–Hewitt, National Design Museum (vsi v ZDA) in v Science Museum ter Design Museum v Londonu.

Bialetti kafetiero dobite že za 24,99 evra, lahko pa kliknete na: www.bialetti.com.

Hladilnik Smeg

Podjetje za izdelavo kuhinjskih aparatur je leta 1948 v italijanskem mestu Gauastalla v Reggio Emiliji ustanovil Vittorio Bertazzoni starejši. Leta 1997 so predstavili novo staro linijo hladilnikov, imenovano FAB retro-style v slogu 50. let, ti so bili velika uspešnica ter danes veljajo za kultne.

Pri Smegu lahko retro hladilnike dobite v 25 različnih barvah, podoben hladilnik pa lahko kupite tudi od drugih proizvajalcev, med drugim tudi Gorenjevega.

Hladilnik Smeg

Pri Smegu v retro stilu in različnih barvah lahko dokupite tudi kuhalnik, pečico, pomivalni stroj, male gospodinjske aparate ... Posebna ponudba pa je hladilnik v obliki avtomobila FIAT 500 ali po domače fička.

Več na www.smeg.com.

Čajnik ali grelnik vode 9093

ČajnikČajnik, imenovan tudi čajnik žvižgajoče ptice, je leta 1985 za podjetje Alessi izdelal ameriški arhitekt Michael Graves (1934-2015), znan po svojih postmodernih stavbah.

Čajnik, ki ima na ustniku pritrjenega ptiča, ki zapiska, ko voda zavre, je mešanica art decoja, pop arta, ima pa tudi elemente animiranega filma.

Alessi čajnik ni poceni, saj stane 120 evrov.

Več na store.alessi.com.

Aparat za kavo Francis Francis X1, TUDI X7 in X8

Francis Francis je aparat za espresso tržaškega podjetja Illy, enega najboljših proizvajalcev kava na svetu. Model X1 je leta 1995 dizajniral arhitekt Luca Trazzi. Zaradi svoje elegantne oblike ter tudi različnih barv je aparat postal obvezen član vsakega gospodinjstva, ki ima rad lepe gospodinjske kose.

Ni vse v eleganci, drži in lepoti, nekaj je tudi v kavi, saj Francis Francis skuha zares prvovrsten espresso. Manjši model X7.1 dobite za približno 300 evrov, originalnega pa boste plačali 600 evrov.

Več na www.illy.com.

Aparat za kavo Francis Francis X1

Sklede Margrethe

Plastične sklede za hrano Margrethe je leta 1950 za podjetje ROSTI dizajniral slavni danski oblikovalec Jacob Jensen (1925–2015), najbolj znan po delu za podjetje Bang and Olufsen. Leta 1854 je skleda dobila ime po danski kraljici Margrethi.

Plastične posode so nepogrešljiv član vseh gospodinjstev, če želite tiste originalne od podjetja ROSTI, pa kliknite na: www.rostimepal.com/en/preparing/margrethe-mixing-bowl.html.

Sklede Margrethe

Ožemalnik Juicy Salif

Ožemalnik Juicy SalifNajstarejši znani (najdeni) ožemalnik citrusov je narejen iz keramike. Naredili so ga na začetku 18. stoletja v turškem mestu Kütahya, ki leži 250 kilometrov južno od Istanbula. Najbolj znani ožemalnik pa je naredil Francoz Philippe Starck leta 1990 za italijansko podjetje Alessi.

Juicy Salif je prepoznan kot ena izmed ikon industrijskega dizajna ter je razstavljen v newyorškem muzeju moderne umetnosti MoMA. Ožemalnik je posebnega, elegantnega videza, spominja na trinožnega pajka, je izjemno preprost za uporabo in presenetljivo zelo učinkovit. Izdelan je iz aluminija, visok je 29 centimetrov, širok pa 14.

Ožemalnik lahko kupite prek interneta za 62 EUR. store.alessi.com.

Model K KitchenAid

Namizni mešalnik je leta 1914 projektiral inženir Herbert Johnston za podjetje Hobart Electric Manufacturing Company iz mesta Troy, Ohio (ZDA). Eden prvih naročnikov mešalnika je bila ameriška vojska, ki jih je uporabljala na svojih ladjah. Leta 1930 je prišel na trg model K, oblikoval pa ga je Egmont Arens.

Mešalnik je z leti postal kulten in se prodaja še danes. Podjetje KitchenAid je danes v lasti podjetja Whirlpool Corporation. Legendarni namizni mešalnik ni poceni, dobite ga od 500 evrov naprej.

Več na: www.kitchenaid.com/countertop-appliances/stand-mixers/

Model K KitchenAid

Tupperware

TupperwarePlastično posodo za shranjevanje hrane je leta 1946 izdelal Earl Silas Tupper (1907–83) v mestu Leominster, ki je 80 kilometrov zahodno od Bostona.

Danes je podjetje, katerega plastične posode so nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva (izdelujejo jih tudi druga podjetja), ogromna korporacija, ki ima neverjetno prodajno mrežo po vsem svetu in z letnim prometom okoli 2,5 milijarde dolarjev.

Več na: www.tupperware.si.