Vonj prostora je nekaj posebnega. Morda se tega niti ne zavedate, a takoj, ko stopite v prostor, ki ima poseben vonj, vas preplavijo spomini, ki vas lahko ponesejo leta nazaj.

Se še spomnite, kako je dišala hiša vaše babice, tistega posebnega vonja, mešanice domačih piškotov in prave turške kave? Ali kako je dišala soba vaše hčerke, ko je bila še dojenček? Uporabite naslednje, enostavne trike, s katerimi boste tudi doma dosegli podoben učinek ali pa vsaj pregnali nezaželen smrad.

Prijeten večerni vonj po vaniliji

Kadar želite zvečer pripraviti posebno vzdušje, morate na to seveda misliti že nekoliko prej. Na neprižgano žarnico ambientalne svetilke kanite nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta. Ko boste zvečer prižgali svetilko in se bo žarnica nekoliko segrela, bo skupaj z nežno večerno svetlobo oddajala tudi prijeten vonj.

Strateško namestite dišeče sveče

Dišeče sveče so najbolj pogost in enostaven način za odišavljanje prostora, a če jih po prostoru razporedimo pametno, lahko povečamo njihovo učinkovitost. Preden jih sredi dnevnega prostora dejansko prižgemo, jih postavimo na mesta, kamor ponavadi ne postavljamo sveč. Na primer v omaro s posteljnino, kuhinjskimi prtički, spodnjim perilom ...

Povsod, kjer so v zaprtem prostoru spravljene kakršnekoli tkanine, bodo sveče oddajale svoj vonj. Vsakič ko boste odprli omaro, vas bo presenetil prijeten vonj, tkanine pa ga bodo s seboj ponesle tudi v prostor ali kamor bodo pač šle. Podobno lahko seveda naredite s potpurijem.

V prostor prinesite zunanje rastline

Imate doma vrt ali balkon, poln neverjetnih dišečih in cvetočih rastlin? Prinesite jih v dnevni prostor. Poleg tega, da bodo prostoru vizualno dodale kar precej življenja, bo v zaprtem prostoru bolj do izraza prišel tudi njihov vonj. Poleg tega bodo očistile zrak v prostoru in s tem poskrbele za več svežine. Najprimernejši so citrusi, geranije, evkaliptus, orhideje ali origano.

Stara ponva v vlogi hlapilnika

Zagotovo imate majhno staro ponev, ki je ne uporabljate več. Nikar je ne vrzite, uporabite jo za odišavljanje prostora. V ponev nalijte vodo, v katero ste kanili nekaj kapljic najljubšega aromatičnega olja, in vodo zavrite. Odišavljena voda bo hlapela v zrak, toplota pa bo dišave ponesla po prostoru. V vodo lahko narežete tudi krhlje sezonskih citrusov, učinek bo enak. Hitro, enostavno in zelo učinkovito, predvsem kadar so obiski že pred vrati!

Dobrote iz pečice

Aroma slastnih domačih piškotov je tista, zaradi katere se bodo gosti vedno znova z veseljem vračali k vam. Vonj po svežem pecivu je tisti, ki se prav vsem močno vtisne v spomin. Kadar gostite prijatelje, uporabite torej pečico in za sladico pripravite enostaven kolač ali maslene piškote. Ko dobrote vzamete iz pečice, jo pustite odprto, da se shladi, vroč, omamno dišeč zrak se bo v hipu razširil po celotnem stanovanju.

Uporabite osvežilce za avto

Res so zelo majhni, a če jih pripnete na ventilator ali postavite blizu klimatske naprave, bo vonj zaplaval po celotnem prostoru.

Posušite perilo v stanovanju

Nič ni lepšega od vonja sveže opranega perila. Poleti, ko je toplo in se perilo hitro posuši, res ne potrebujete sušilca. Posušite ga kar na zraku! Ob visokih temperaturah bo vlaga iz tkanin izhlapevala hitro, vaš prostor pa bo tako poln čudovitega svežega vonja.

Preberite še: Kako na naraven način iz stanovanja odstranimo neprijetne vonjave

Pripravila: Mateja Čelan

Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.