Straniščne školjke se večina ljudi dotakne le z gumijastimi rokavicami. Pred hladilnikom se ne kremži skoraj nihče.

Pa vendar raziskave kažejo, da večina klic gomazi prav v naših kuhinjah. Panično dezinficiranje sicer ni potrebno, se pa je dobro držati nekaterih higienskih napotkov.

Voda od tajanja je fuj

Zamrznjeno perutnino v hladilniku tajajte tako, da ne bo ležala neposredno v odtajani vodi. V njej se namreč pogosto skrivajo salmonele ali klice, ki so odporne proti antibiotikom.

Menjajte vsake dva dni

Študije kažejo, da gobice za pomivanje vsebujejo več klic kot straniščna školjka. Klice se razširijo povsod, kjer pobrišete z gobico. Dober razlog, da gobice in krpe zamenjajte vsaka dva dni.

Les ali plastika?

Odločilen ni material desk za rezanje, temveč ustrezno ravnanje. Plastične deske lahko perete v pomivalnem stroju, lesene pa po pomivanju posušite na zraku. Za meso vedno uporabljajte posebno desko.

Kis ščiti

V posodici za vodo v kavnih aparatih najdete bakterije E-coli in streptokoke. Redno jih dezinficirajte s kisom in vedno uporabite svežo vodo.

Lupina kot šibka točka

Salmonele se pogosteje skrivajo v jajčni lupini in redkeje v rumenjaku. Kuhinjske aparate in delovne površine, ki so bile v stiku s surovimi jajci, vedno takoj očistite z vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode. Roke si umijte z milom. Jedi z jajci vedno dobro ohladite.

70 stopinj je minimum

Dve minuti segrevanja pri najmanj 70 stopinjah Celzija – tako se glasi čarobna formula, ki zatre skoraj vse klice v mesu. Če je dovolj pečeno, bo iztekel bister sok, perutnina se obarva belkasto, svinjina sivo rožnato, govedina pa sivo rjavo.

Ne pozabite ničesar

Umivanje rok zmanjša obremenitev s klicami na tisočinko – vendar le, če to storimo temeljito. To pomeni: namilite celotne dlani in jih drgnite najmanj 20 sekund. Posebej pomembno je umivanje po dotiku s surovimi jajci in mesom.

Preberite še: Ali veste, kdaj, kako in zakaj si moramo umivati roke?

Odpravite možnost okužbe:
  • Salmonele se prenašajo z jedmi s surovimi jajci ali surovim mesom. Posledice: močna driska, glavobol, vročina in bruhanje.
  • EHEC lahko privede do grozečih vnetij črevesja s krvavimi driskami in odpovedjo ledvic. Skriva se v kalčkih ali govejem mesu.
  • Campylobacter lahko povzročijo bolečine trebuha, vročino in drisko. Naselijo se v surovi perutnini in mleku.
  • Klice, odporne proti antibiotikom, najdemo v svinjini ali perutnini. Glede na tip se lahko pojavijo infekcije, ki jih je težko pozdraviti.