V temnejšem obdobju leta se posvetite osvetlitvi prav vseh kotičkov doma. Preverite, kaj svetuje Mojca Berhtold, arhitektka in svetovalka za notranje opremljanje.

"Osvetlitev bivalnih prostorov mora biti skrbno načrtovana, saj pomembno vpliva na videz in ambient ter naše razpoloženje. Najbolje je, da se ji posvetimo že pri izdelavi projekta oz. načrtovanju postavitve notranje opreme, saj je od funkcije prostora odvisna vrsta, namestitev in moč svetil," svetuje Mojca Berhtold, arhitektka in svetovalka za notranje opremljanje.

Ločimo tri vrste osvetlitve

1. Splošna osvetlitev

Je glavna osvetlitev, ki omogoča vidljivost za gibanje po prostoru. Najboljše je, da je razpršena in čimbolj podobna dnevni svetlobi. Lahko je načrtovana kot eno samo svetlobno telo, po navadi večje in pozicionirano centralno v prostoru, ali kot več manjših svetilk, enakomerno razporejenih po stropu.

2. Lokalna ali delovna osvetlitev

Je dopolnilna osvetlitev, ki osvetljuje manjše površine, npr. delovno mizo, kuhinjski pult, bralni kotiček ipd. Potrebna je tam, kjer za določeno delo splošna osvetlitev ne zadostuje. Za takšno osvetlitev so primerne svetilke z usmerjeno svetlobo.

3. Ambientalna osvetlitev

Je osvetlitev za posebne priložnosti, kot okras prostoru. Z njo lahko ustvarjamo različne ambiente in razbijemo monotonost splošne osvetlitve ali optično korigiramo pomanjkljivosti določenega prostora.

LED trak Extend, osvetlitev

Osvetlitev bivalnih prostorov

Pri načrtovanju osvetlitve prostorov moramo biti pozorni predvsem na namembnost prostora, zaradi izredno dobre ponudbe svetil pa si lahko privoščimo tudi igranje s svetlobo in sencami, ki jih ta ustvarja – izkoristimo lahko arhitekturno zasnovo posameznih predelov stanovanja in povsem običajne prostore spremenimo v svetlobne atrakcije. Kako to storimo v posameznem prostoru, svetuje Mojca Berhtold.

Unikatne namizne svetilke, lučka Bernot, Lučkabučka

Hodnik, predsoba

"Pri hodniku je najpomembnejša splošna osvetlitev, ki lahko prihaja iz vira svetlobe na stropu ali steni. Glede na to, da je to sekundarni prostor, je priporočljivo, da ga popestrimo z ambientalno osvetlitvijo, ki je lahko integrirana v pohištvo, tla ali na primer stopnice," poudarja Mojca Berhtold.

Kopalnica

"Kopalnica je prostor, kjer se pojavlja vlaga oz. voda, zato morajo imeti svetila v tem prostoru ustrezno zaščito. Faktor zaščite je označen z oznako IP, ki ji sledita dve številki, od katerih prva pomeni zaščito pred prašnimi delci, druga pa zaščito pred vodo," opozarja Mojca Berhtold.

Glede na to v kopalnici ločimo tri varnostna območja, in sicer:

  1. območje – kjer je možen neposreden stik z vodo – zaščita IP 55, npr. svetilka nad kadjo ali prho
  2. območje – 60 cm širok pas od območja 1 – IP 44, npr. svetilka ob ogledalu
  3. območje – brez posebnih zahtev, npr. stropna svetilka

"V kopalnici je pomembna enakomerno porazdeljena osvetlitev ter dodatna pri ogledalu. Ogledalo naj bo osvetljeno z razpršeno svetlobo z obeh strani, da svetloba ne bo ustvarjala neprijetnih senc na obrazu. Za čarobne trenutke dodamo ambientalno osvetlitev," še dodaja.

Kuhinja

"Pri kuhinji je poleg splošne osvetlitve zelo pomembna osvetlitev delovnih površin. Kuhališče osvetlimo z lučko v napi, delovno površino pa s svetilkami, integriranimi v dnu visečih omaric," svetuje Berhtoldova.

Jedilnica

"Nad jedilno mizo je zelo praktična viseča svetilka, ki jo lahko dvigamo in spuščamo. Za lokalno osvetlitev pri jedi jo spustimo toliko, da je pod višino oči, če želimo bolj splošno osvetlitev, pa jo dvignemo," navaja funkcionalnosti svetil, ki so primerne za jedilnice.

Dnevna soba

"Pri dnevni sobi je pomembno, da svetloba prihaja iz več različnih virov, da lahko ustvarjamo različne ambiente. Za tak prostor so najprimernejše stenske in stoječe svetilke z možnostjo regulacije, da svetlobo prilagajamo različnim aktivnostim. Pri sedežni garnituri pa je nepogrešljiva še dodatna luč za branje," opozarja strokovnjakinja.

Namizna svetilka La Lente, Philips Lirio

Otroška soba

"Pri otroških sobah je najpomembnejša dobra splošna osvetlitev ter dodatna delovna osvetlitev, ki naj bo zasnovana tako, da se lahko prilagaja transformaciji sobe iz otroške v mladinsko. Nepogrešljiva je tudi nočna lučka ob postelji," navaja Berhtoldova.

Spalnica

"V spalnici potrebujemo nežno splošno osvetlitev, najbolje je, če vir svetlobe prihaja s stene in ima možnost regulacije. Pri postelji potrebujemo dodatno luč za branje, ki naj ima ozek snop svetlobe, da je čim manj moteča za partnerja. Za intimno vzdušje je priporočljiva dodatna ambientalna osvetlitev, ki je lahko integrirana v pohištvo," svetuje Mojca Berhtold.

Osvetlitev spalnice

Lisa - 47/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 47/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.