V prihajajoči poletni vročini nam po glavi hodi samo ena stvar. Kako bi se najbolje ohladili. A hladiti ni treba samo sebe. Za lažje prenašanje vročine je treba ohladiti predvsem stanovanje, zlasti prostore, v katerih se največ zadržujete čez dan in ponoči.

Ohladite stanovanje brez klime

Zaprite prostor

Zagrnite zavese in spustite rolete, da preprečite direkten vhod sonca v prostor. Ravno tako dobro zaprite okna, da preprečite vstop razgretemu zraku. Vsa okna pustite tako zaprta, dokler nanje sije sonce oz. dokler zunanja temperatura zraka ne začne padati.

Odprite prostor

noč

Ko temperatura pade, odgrnite vse zavese in na stežaj odprite vsa okna v hiši ali stanovanju. Odprta pustite tudi vsa vrata, da bo svež zrak dobro zakrožil po vseh prostorih. Pomaga tudi, če odprete vrata omar, saj se tudi notranjost teh čez dan močno segreje. In ker si ne želimo, da bi katerakoli stvar zadrževala nepotrebno toploto, ohladimo tudi te. Zlasti to velja za omare v najbolj vročih prostorih v hiši. Tako pustite do približno 6. ure zjutraj, nato ponovno začnite prostore zapirati.

Posebna senčila

senčila

Lahko si priskrbite posebna senčila, ki odbijajo toploto, ali pa si jih izdelate kar sami. Karton v velikosti okna ovijte v aluminijasto folijo in pritrdite na zunanjo stran. Če imate velike steklene površine, na zunanjo stran hiše pred okna obesite svetle rjuhe. Te bodo preprečile direkten dostop sonca do vaše hiše, hkrati pa bodo prepuščale morebitne sapice svežega zraka.

Izklopite vse vire toplote

tv

Ne prižigajte pečice ali štedilnika za pripravo hrane. Čez dan jejte hladno hrano ali pa jo nekoliko pogrejte v mikrovalovni pečici oz. pripravite na zunanjem žaru. Izklopite televizor in računalnik, saj proizvedeta ogromno toplote. Ravno tako do večera počakajte s pranjem perila, posode, likanjem in vsemi drugimi opravili, kjer si pomagate z električnimi aparati.

Prekrijte pohištvo z gladko belo tkanino

postelja

Predvsem temno oblazinjeno pohištvo lahko zadržuje veliko toplote. Tudi okrasne blazine (posebej tiste volnene) preoblecite v svetle bombažne ali lanene preobleke. Pozabite na modno posteljnino in iz omare potegnite tisto navadno, belo. Tudi dotik bo prijetnejši in hladnejši.

Klet

Če je vaša hiša podkletena, odprite kletna vrata in strateško namestite ventilator. Naravno hladen zrak iz kleti bo tako prehajal v višje prostore in jih s tem hladil.

Če ravno gradite hišo ali prenavljate stanovanje, izberite strešno kritino svetlejše barve, ki bo odbijala svetlobo. Temne strešne kritne vpijajo sončno svetlobo in posledično zadržujejo veliko toplote.

Investirajte v dobro izolacijo. Dobro izolirane stene in streha bodo v vročih poletnih mesecih učinkovito zadrževali vročino zunaj.

Posadite drevesa. Ko urejate vrt, razmišljajte za nekaj let vnaprej in upoštevajte letne čase. Listavci poleti zagotavljajo najboljšo senco, pozimi, ko listje odpade, pa ima sončna svetloba prosto pot, da greje vaše stanovanje ali vrt.

Terase in balkone načrtujte na severni strani hiše, ki je navadno najbolj senčna. Izogibajte se teras na vzhodni in zahodni strani hiše, saj sta ti najbolj vroči in izpostavljeni soncu. Izogibajte se popolnoma kamnitim terasam, saj se kamen močno segreje in toploto zadržuje razmeroma dolgo.

Ohlajajte z ventilatorji

Ker se toplota najbolj nabira prav pod stropom in v višjih prostorih, vklopite stropne ventilatorje, da premešajo nakopičen topel zrak in ga s tem nekoliko ohladijo. Majhne prenosne ventilatorje nastavite tako, da hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, pihajo proti stropu.

Namesto klime si naredite odličen ventilatorski ohlajevalnik prostora. Dve večji posodi (pribl. 2 litra) napolnite z vodo (70 %), grobo mleto soljo (10 %), preostalih 20 % pa pustite praznih. Sol bistveno zniža temperaturo, pri kateri voda zamrzne, zato bo v vaših posodah, ko jih boste postavili v zamrzovalnik, nastal zelo mrzel led. Ko tekočina zamrzne, vklopite ventilator in posodi z zmrzlino postavite tako, da bo ventilator pihal čeznje. Ko se bo slan led topil, bo ohlajal zrak okoli sebe, ventilator pa bo hladen zrak razpihal po prostoru. Posode s stopljenim ledom zvečer spet postavite v zamrzovalnik in naslednji dan postopek ponovite.

Ohladite sebe

Voda

Pijte! Kako voda vpliva na naše telo, koliko in kdaj morate piti, že veste! Samo spomnili smo vas!

Omislite si priročno stekleničko z razpršilnikom, ki jo lahko prenašate s seboj ves dan. Napolnite jo s hladno vodo in enostavno poškropite po razgreti koži. Učinek je takojšen.

Imejte zatilje v senci ali nanj položite mokre obkladke. Senzorji za zaznavo telesne temperature so prav na tem predelu. Če vam uspe nekoliko ohladiti zatilje, boste tudi preostalo telo prepričali, da vam ni tako zelo vroče.

Zmočite si lase. Z izhlapevanjem vode boste učinkovito ohlajali glavo.

Postavite zapestja pod hladno tekočo vodo za 10 sekund. To bo znižalo vašo telesno temperaturo za slabo uro.

Namočite noge v hladno vodo. Če ne gre drugače, si od svojega triletnika izposodite bazenček. Telo zadržuje toploto na nogah, rokah, obrazu in ušesih. Če uspešno ohladite katerega od naštetih predelov, boste ohladili celotno telo.

Pripravite si hladno kopel. Temperatura vode naj bo ravno pravšnja, da boste vanjo zlezli brez težav. Ko se temperature privadite, počasi dodajajte hladnejšo vodo. Tako boste telo ohladili za kar nekaj časa.

Zadržujte se v nižjih prostorih

Če ste doma v hiši, se zadržujte v pritličju ali še bolje v kletnih prostorih. Za učinkovito ohladitev se odpravite v klet in se uležite na tla. Hladneje kot prav tam ni nikjer v vaši hiši.

Počivajte pametno

Sedite pri miru. Ne trudite se z mahanjem pahljače ali z drugimi 'hladilnimi' manevri. Vsako gibanje bo občutek vročine le še povečalo.

Zadržujte se v trdni senci, najboljše v senci gostih dreves, in se pršite z vodo.

Siesta: zgledujte se po Špancih in drugih narodih, ki živijo v zelo vročih predelih. V najhujši vročini se izogibajte direktni sončni svetlobi in si raje privoščite kratek popoldanski spanec.

Oblecite se primerno

Če je le mogoče, pozabite na majice in hlače. Nosite le kar je nujno potrebno. Doma bodite v kopalkah ali še bolje v spodnjem perilu.

Nosite ohlapna oblačila iz naravnih tkanin (bombaž, lan, svila). Umetne materiale uporabite le pri športnih oblačilih.

Izbirajte svetle barve, ki ne absorbirajo in ne zadržujejo toplote.