Da je kuhinja popolna, mora izpolniti več zahtev. Na pogled mora biti estetska, poleg funkcionalnosti pa je predvsem pomembno, da se prilagaja vašim prehranjevalnim navadam.

Po nasvet, kako načrtovati sodobno kuhinjo, smo se obrnili na arhitektko Mojco Berhrold, ki dela kot svetovalka za notranje opremljanje.

"Sodobna kuhinja je še vedno zasnovana po tradicionalnem trikotniku, torej kuhališče – pomivalno korito – shramba oz. hladilnik, ampak ni potrebe, da to glavno vodilo upoštevate pri načrtovanju. Predvsem naj se zasnova kuhinje prilagaja našim potrebam in navadam," poudarja Mojca Berhtold in dodaja, da se je treba na načrtovanje kuhinje dobro pripraviti.

"Pred načrtovanjem nove kuhinje je priporočljivo narediti seznam, kaj imamo radi in česa ne maramo v svoji obstoječi kuhinji, seznam želja ter seznam prioritet pri kuhanju, shranjevanju in prehranjevanju. Ko je to narejeno, se posvetimo prostoru in postavitvi kuhinjskih elementov. Ne nazadnje pa tudi položaju obstoječih in novih inštalacij," pove strokovnjakinja in pojasni, da si pri načrtovanju lahko pomagate s štirimi standardnimi zasnovami kuhinj, ki ustrezajo večini prostorov.

"Seveda so marsikje potrebne manjše prilagoditve glede na danosti prostora, ampak v osnovi te zasnove zelo dobro funkcionirajo," poudarja Berhtoldova.

1. zasnova: Kuhinja v liniji

Najmanjša in najenostavnejša za načrtovanje je kuhinja v liniji.

kuhinja

"Če so kuhinjski elementi funkcionalno postavljeni, nam prihranijo prostor in precej olajšajo delo," pojasnjuje Mojca Berhtold in dodaja, da si v linijski kuhinji v zaporedju navadno sledijo hladilnik, kuhališče, delovni prostor, umivalnik in pomivalni stroj.

"V manjši različici te postavitve sta predvidena podpultni hladilnik in podpultna pečica, da pridobimo na delovni površini, ki je hkrati namenjena odlaganju. Večja različica linijske kuhinje pa ima visok hladilnik ter pečico na višini, kar omogoča več shranjevalnega prostora ter lažjo – ergonomsko – uporabo pečice, vendar je na račun tega na voljo manj delovne površine."

2. zasnova: Kuhinja v dveh linijah

V kuhinji, ki je zasnovana v dveh linijah, ki si stojita nasproti, mora biti med pultoma najmanj 90 cm prostora.

kuhinja

"Ta postavitev je značilna za dolge in ozke prostore. Kuhinja v dveh med seboj vzporednih linijah je najbolj funkcionalna izmed kuhinj," pojasnjuje Mojca Berhtold in svetuje možne dodatne rešitve pri načrtovanju takšne kuhinje. "Če ni zamejena po obeh daljših stranicah s steno, je njena boljša izpeljanka kuhinja z otokom oz. polotokom."

Pri postavitvi kuhinjskih elementov pa podaja naslednji nasvet: "Če sta liniji dovolj dolgi, naj bosta tako hladilnik kot pečica na višini v eni liniji, medtem ko naj bo druga linija namenjena pripravi hrane. V primeru kuhinje z otokom oz. polotokom naj bo linija, ki gleda v prostor, globlja, da imamo prostor še za barske stole in večjo delovno površino. Se je pa pri tej različici treba odpovedati liniji visečih omaric."

3. zasnova: Kuhinja v obliki črke L

Kuhinja v obliki črke L bolje deluje v večjih prostorih in navadno vključuje tudi jedilno mizo v istem prostoru.

kuhinja

"Slabost te postavitve je kotni element, ki je težje dostopen, kar pa je rešljivo z izvlečnimi košarami ali vrtljivim kotnim mehanizmom," poudarja Mojca Berhtold, ki svetuje še: "Visoki omari – hladilnik in pečica na višini – naj bosta v kotu, ali skupaj ali vsak v svojem, da delno zamejita kuhinjo s strani in delovno površino naredita bolj intimno."

4. zasnova: Kuhinja v obliki črke U

kuhinja

"Kuhinja v obliki črke U je primerna za velike prostore, katerim naravne danosti ne dopuščajo drugačne postavitve. Tudi pri tej sta slabost kotna elementa, prednost pa ta, da omogoča veliko delovne površine in prostora za shranjevanje," pojasnjuje Mojca Berhtold. "Visoki omari – hladilnik in pečica na višini – naj bosta na začetku postavitve, po navadi je pri tej postavitvi prostor še za visoko shrambno omaro z izvlečnimi policami."

Lisa - 43/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 43/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.