Obožujemo naše štirinožne prijatelje, vendar moramo si priznati, da zahtevajo tudi veliko dela. Poglejte kako se soočiti z dlakami, polulanimi preprogami in neprijetnimi vonjavami.

Polulana preproga

Ja, tudi najbolj pridnemu domačemu ljubljenčku se kdaj pa kdaj zgodi nesreča. Na vaši najljubši preprogi. Nič zato. Zmešajte nekaj kapljic detergenta za posodo, madež dobro namočite in podrgnite s čisto krpo. Nekaj časa pustite, nato pa sperite z vodo, ki ste ji dodali beli kis (1 žlica kisa na skodelico vode). Če podoben madež opazite na ploščicah, ga podrgnite s krtačo, ki ste jo namočili v vodo in potresli s sodo bikarbono.

Pokakana preproga

Ne ustrašite se teh neprijetnih madežev, ampak se jih lotite s posebno mešanico. V dve skodelici tople vode dodajte jedilno žlico detergenta za pomivanje posode in jedilno žlico belega kisa. Madež drgnite, dokler ne izgine. Pri zelo trdovratnih madežih dodajte mešanici nekaj kapljic vodikovega peroksida in nekaj kapljic amoniaka.

Zmagajte v boju z neprijetnim vonjem sedežne garniture

Če ima vaš pes na vaši novi sedežni garnituri privilegije (ali vsaj misli, da jih ima), lahko ta kaj hitro začne kar precej zaudarjati. Da se to ne bi zgodilo, vse oblazinjene dele potresite s sodo bikarbono in pustite stati od 15 do 20 minut. Nato dobro posesajte.

Očistite odtise umazanih tačk

Uprite se želji, da kar takoj začnete drgniti blatne odtise tačk, ki jih je vaš ljubljenček pustil na svetli preprogi. Pustite jih, da se popolnoma posušijo, nato pa jih posesajte s sesalnikom. Kar ostane, pa namočite z mešanico detergenta za posodo in tople vode ter na koncu izperite.

Opravite z dlako

Imate dolgodlakega štirinožnega prijatelja? Najlažje bo, če dlako, ki jo vaš kuža ali muca pušča povsod, poberete z vlažno gumijasto rokavico, še preden se nabere res debel sloj.

Preprečite nabiranje dlake v pralnem stroju

Se vaš ljubljenček zelo rad crklja v vašem naročju? Potem so vaše obleke verjetno na debelo prekrite z dlako, ki se pri pranju lahko začne nabirati v vašem pralnem stroju. Zato prazen in suh boben posesajte s krtačnim nastavkom, ki ga ima vsak sesalnik, in redno čistite filter, na katerem se utegnejo nabrati dlake.

Osvežite štirinožnega prijatelja

Najbolje je sicer, da ga okopate, in neprijeten vonj bo izginil. A ker je to, posebej pri večjih in dolgodlakih pasmah, kar zahtevno opravilo, ki se ga res ne morete lotiti prav vsak dan, imamo za vas rešitev. Kosmatinca popršite z mešanico jabolčnega kisa in vode v razmerju 1 : 1. Nato ga potresite s sodo bikarbono, ki bo vsrkala neprijeten vonj, in jo za konec dobro izčešite s krtačo.

'Skrijte' mačje stranišče

Mačje stranišče je zelo pogosto vir neprijetnega vonja. Odstraniti ga ne morete, saj bo potem vaš muc lulal in kakal povsod, lahko pa ga zaprete v omaro. Mucku v zadnjem delu omare, ki je obrnjen proti steni, enostavno izrežite luknjo in ga z malo spretnosti naučite poti do novega stranišča.

Vas zanima tudi:

Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.