V zaprašenih predelih starih hiš in na številnih podstrešjih se skrivajo pravi zakladi – starinski kosi pohištva, ki čakajo na usmiljenje pred potovanjem na odpad. Če imate ustvarjalno žilico in ste zagnani, se lotite prenove in starinskim kosom obudite staro slavo.

Naj vam bo v spodbudo dejstvo, da v sodobnih stanovanjih vse pogosteje prihaja do kombiniranja modernih materialov in prenovljenih starinskih kosov pohištva. Zato se le pogumno lotite prenove kakšnega starinskega kosa in ga postavite na vidno mesto.

Ocenite, ali je prenova smiselna

Preden se zagnano lotite prenove, realno ocenite kos pohištva. Ima stol polomljeno eno nogo? Ali omari manjka kakšen predal? Kako poškodovan je les, ima kakšne udrtine, zareze in globoke praske? Bo treba zamenjati ročaje? Bo treba staro blago nadomestiti z novim? Realno ocenite, kako poškodovano je pohištvo in kaj to pomeni v postopku prenove, koliko časa vam bo vzela in koliko sredstev boste za to porabili.

Imejte v mislih, da so lahko veliki kosi pohištva celo hitreje obnovljeni kot majhni, ki vam lahko povzročajo preglavice zaradi drobnih popravil.

Kako vreden je posamezen kos?

Četudi ocenite, da bi bila prenova hitra in poceni, se morate vprašati, ali staremu pohištvu s prenovo ne boste zbili vrednosti! Če ne veste, koliko je starinski kos pohištva vreden, ga odnesite v starinarnico, da mu določijo ceno, in zagotovo se boste tudi na podlagi tega podatka lažje odločili.

Primeren prostor in zaščita

Ko se odločite za prenovo, poiščite prostor, kjer boste lahko v miru prenovili izbrani kos pohištva, in ga primerno zaščitite glede na zahtevnost prenove. Prav tako zaščitite sebe: oblecite se v oblačila z dolgimi rokavi, nadenite si zaščitne rokavice in očala, če je treba, tudi zaščitno masko, da ne boste vdihavali prahu in kemikalij.

Med prenovo zaščitite prostor in predvsem sebe.

Med razstavljanjem pomislite na sestavljanje

Preden pohištvo za namen prenove razstavite, ga za vsak primer fotografirajte ali pa si zapišite, kam spada kateri del, da bo po prenovi sestavljanje delov potekalo hitro in brez nepotrebnih zapletov.

prenavljanje pohistva

Zarjavele vijake odstranite in takoj poiščite takšne, ki jih bodo lahko nadomestili. Tekstil natančno premerite in kupite takšnega, ki bo še bolj trpežen. Preglejte vsak posamezni del in se prepričajte, da ni poškodovan, če je, poiščite ustrezen nadomestek.

Starinsko ogrodje se odlično poda živahnim modernejšim tekstilnim dodatkom.

Temeljito čiščenje

S pohištva in njegovih delov odstranite vso nesnago, rjo, razpokano barvo, okrušen lak ... Strgan ali umazan tekstil odstranite, lahko ga tudi samo očistite in zaščitite, preden se lotite prenove ... Dele pohištva, ki so obdelani z zaščitnim slojem – barvo ali lakom – očistite z nežnim čistilom, ki ima med tekočo vsebino zelo drobna zrna, tako boste odstranili staro maščobo. Čiščenje bo lahko dolgotrajno in zamudno, a ne obupajte. Predele, ki jih ne dosežete s krpo, očistite na primer s pomočjo zobne ščetke. Lesene predele, ki niso zaščiteni s premazi ali barvo, pa obrišite samo z vlažno krpo.

Starinske skrinje so izredno priljubljene v stanovanjih različnih slogov.

stara skrinja

Brušenje – od grobega do finega

Najprej se lotite brušenja na grobo, nato pa preidite na bolj fine brusilne papirje, da boste res natančno pripravili površino za nadaljnjo obdelavo. V procesu brušenja lahko naredite ključno napako – če površine ne boste pripravili natančno, se vam bo lahko zgodilo, da bo plast nove barve odstopila, lak pa popokal, zato je ta korak pri prenovi pohištva izredno pomemben.

Staro pohištvo je velikokrat posebno ravno zaradi izstopajočih kovinskih dodatkov, temeljito jih očistite do sijaja.

Fina popravila

Če se na leseni površini poznajo udrtine, praske ali druge globoke poškodbe, jih zapolnite s polnilom oz. kitom za les (izberite barvo, ki se najbolj ujema z barvo lesa, kako ga uporabiti, pa naj vam svetujejo v trgovini) in nato, ko se polnilo dobro posuši, ga še zbrusite do gladkega.

Naj vas med prenovo vodi domišljija, vsak kos pa naj najde novo poslanstvo.

Končno čopiči v roki

Po končanem brušenju dobro očistite površino, da na njen ne bo drobcev in prašnih delčkov.

Barvo izberite glede na to, kje bo pohištvo stalo in kakšni bodo zunanji vplivi nanj (vlažno okolje, suha in sončna lega ipd.) in se držite navodil proizvajalca. Ko se boste lotili barvanja, na čopič ne nanašajte preveč barve, ampak se raje posvetite natančnemu barvanju v več plasteh, tako ne boste imeli težav s kapljicami barve, ki se lahko zasušijo na površini. Po nanosu prve tanke plasti barve počakajte, da se dobro posuši, šele nato se lotite drugega barvanja in po potrebi še tretjega. Če želite, lahko na barvo nanesete še lak (ta korak lahko tudi izpustite!), pred tem morate površino ponovno zbrusiti s finim brusilnim papirjem in šele nato nanesti lak s sijajem ali mat učinkom.

Preberite še: 

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 37/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 37/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.