V stanovanju si želite malce osvežitve in poletje se vam zdi odličen letni čas za prenovo. Da bo vaš dom postal odsev vaših želja in želja vseh članov družine, se nikar ne lotite brezglavega nakupovanja nove opreme, najprej si naredite načrt prenove in se ga potem v vseh točkah tudi držite!

Kako začeti?

Marsikdo med vami bi se ob misli na prenovo najprej podal v trgovino po nakupih. Nikar! Prenova vašega doma naj se začne z iskanjem navdiha – torej z listanjem revij, iskanjem idej po spletu in s pogovori med družinskimi člani o željah vsakega posameznika.

Od izrezkov in skic do natančnega načrta

Ko boste pregledali ideje, se pogovorili o izrezkih iz revij, ki so vas pritegnili, in prešli na skiciranje sanjskega doma, si začnite na list papirja zapisovati želje vseh članov družine – opišite vse: kaj vas trenutno moti v svojem domu, kaj si želite spremeniti, kaj dodati in kaj odvzeti, kakšen učinek bi radi ustvarili v različnih prostorih, bi radi imeli moderno stanovanje ali se bolj nagibate k 'retro' slogu, kakšne barve bi radi uporabili, kakšni dodatki so vam všeč, kakšen bo namen določenih prostorov ...

Ko boste vse želje zapisali na list papirja, si vzemite dodaten čas za premislek. Seznam želja ponovno preglejte čez nekaj dni in se o morebitnih dodatnih spremembah pogovorite s člani družine. Pomembno je, da skupne prostore opremite glede na skupek želja celotne družine, vsak posameznik pa ima lahko čisto svoj kotiček po lastnih željah.

Ne pozabite določiti predvidenega denarnega zneska in stroškov, ki vas bodo doleteli. Natančen načrt bo od vas zahteval precej časa, bo pa zato izvedba obnove potekala hitreje.

Kaj storiti, če so želje različne?

Če se ne morete poenotiti glede idej za prenovo skupnih prostorov, vam svetujemo, da poiščete pomoč arhitekta oz. strokovnjaka za oblikovanje notranjih prostorov, ki bo vaše ideje s svojim znanjem in izkušnjami poskušal združiti v smiselno celoto.

Preberite še: Izboljšajte videz stanovanja za malo denarja

Naredite domačo inventuro

Za prenovo stanovanja vam ni treba vsega kupiti na novo in verjetno vam tudi razpoložljiva denarna sredstva tega ne dopuščajo. Dejstvo je, da marsikateri kos pohištva lahko s prenovo ali novo lego dobi povsem drugo podobo, zato si vzemite čas za inventuro. Popišite vsak kos pohištva in se zanj odločite – ali ga boste poslali na odpad, ali mu boste dali še eno možnost s prenovo, ali pa ga boste obdržali takšnega, kot je.

Pri določanju seznama, kateri predmeti bodo ostali in kateri odšli iz vašega življenja, naj odločilno vlogo igra znesek, ki ga boste namenili za prenovo, in ne čustvena navezanost za predmete. Zato popišite vso opremo in vsakemu kosu posebej določite tudi čustveno vrednost, predvsem pa se odločno lotite določanja njihove usode.

Stvari, ki jih boste označili kot navlako, na kateri se nabira prah, lahko mirne vesti komu podarite. Pazite le, da zaradi čustvene navezanosti na predmete ne boste obdržali vsega, kar imate. V tem primeru pomislite na cilj – željo po osvežitvi doma in novi življenjski energiji.

Čistilna akcija (in škatla spominov)

Preden boste v dom začeli vnašati svežo energijo, se morate znebiti navlake, predvsem pa se morate zavedati, da bo čiščenje doma za vas čustveni proces, sploh če ste na predmete zelo navezani. A imejte v mislih, da bosta vaš trud in odrekanje poplačana z novo svežo energijo, s katero boste po prenovi obdani vsakodnevno.

Zato vam svetujemo, da se brez slabe vesti znebite vseh predmetov, ki vas v tem trenutku ne osrečujejo ali pa ste nanje dobesedno že pozabili oz. jih niste uporabljali v zadnjih treh letih. Verjemite, da jih ne boste več potrebovali! Uprite se skušnjavi in nikar ne podlezite tistemu 'ampak, mogoče mi pa še pride kdaj prav'! Razumljivo je, da se boste določenim predmetom težko odpovedali, saj vas nanje vežejo globoki spomini. Zato sklenite kompromis in tiste najdragocenejše predmete pospravite v škatlo spominov. Le prevelika naj ne bo!

Preberite še: Spomini - poskrbijo za dobro voljo in pričarajo nasmeh na obrazu

Prenova naj poteka korak za korakom

Da prenova ne bo prehud zalogaj za vas, si za začetek izberite le en prostor v svojem domu – na primer sobo, ki jo uporabljate najpogosteje. Ko boste prenovili eno sobo, boste zaradi vidnih rezultatov dobili dodaten zagon za prenovo preostalih sob.

Če se boste lotili prenove vseh prostorov v stanovanju hkrati, vam lahko motivacija izredno hitro pade in vprašanje je, v kolikšni meri bo vaš začetni načrt sploh uresničen. Ko boste končali prenovo ene sobe, si vzemite krajši premor, če ga potrebujete. V tem času pa uživajte v prenovljenem prostoru in tam nabirajte motivacijo za prenovo preostalih prostorov.

Preberite še: 11 enostavnih in poceni trikov za prenovo kuhinje

Po nakupih šele po prenovi

Ko ste prišli tako daleč, da ste se znebili nepotrebne krame, začnite pleskati, premikati in obnavljati pohištvo, ki ste ga sklenili obdržati, šele nato se podajte po nakupih nove opreme, ki jo imate na seznamu v svojem načrtu prenove. Da bo vaš prenovljeni dom vedno urejen, naj vsak predmet dobi svoje mesto.

Z mislijo na urejenost se podajte tudi v trgovino, kjer vas lahko premami kakšen kos opreme, ki bi se podal v vaš pravkar prenovljeni dom. Nikar ne nakupujte impulzivno in se držite načrta. V mislih imejte, da mora vsak prostor dihati, kar pomeni, da ga ne smete takoj natrpati z novimi stvarmi. Tako boste lahko vedno imeli urejeno in pospravljeno stanovanje.

Preberite še: Stara gradnja prenovljena s srcem

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 29/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 29/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.