Senčila so že od nekdaj obvezen dodatek v bivanjskem prostoru, vsako leto pa se širita ponudba in nabor najrazličnejših možnosti senčenja notranjih prostorov in zunanjosti objektov s poudarkom na funkcionalnosti, vse bolj pa je pomembna tudi vizualna podoba.

Premišljeno zasnovano senčenje lahko pomaga uravnavati temperaturo v prostoru in posledično zniža stroške hlajenja v vročih mesecih ali stroške ogrevanja v mrzlih.

Strah pred zaprašenimi žaluzijami je odveč

žaluzije

Žaluzije učinkovito zaščitijo notranjost prostorov pred vročino, saj jih lahko prilagajate zunanjim vremenskim razmeram. Tako notranje kot tudi zunanje žaluzije morajo biti izdelane iz kakovostnih materialov, da lahko kljubujejo času in zunanje tudi vremenu.

Uravnavanje svetlobe in temperature

zavese

Notranja senčila v najrazličnejših možnih oblikah niso samo fizična obramba pred soncem in radovednimi pogledi, ampak so tudi pomemben dodatek v interjerju, ki mora biti skladen s preostalimi notranjimi dodatki, hkrati pa mora s svojimi funkcionalnostmi prispevati k uravnavanju količine svetlobe in temperature v prostoru.

Moderna polprosojnost

Zanimiv trend so nitaste zavese, ki se zaradi preprostega dizajna in možnosti krajšanja na poljubno dolžino podajo v skoraj vsak prostor.

Senčilo kot harmonika

senčilo, harmonika

Plise zavese so notranja senčila iz plisirane poliestrske tkanine, ki jih termično obdelajo, da obdržijo obliko harmonike. Ker so uporabne v notranjih prostorih, jih marsikateri proizvajalec antistatično obdela, da se na njih ne nabira prah.

Lamelne zavese - iz poslovnih prostorov v stanovanja

lamelne zavese

Lamelne zavese navadno povezujemo s poslovnimi prostori, vendar so zaradi praktične uporabe in predvsem zaradi dekorativnih materialov in dodelav trakov (so antistatični in celo pralni) čedalje pogosteje umeščene tudi v stanovanjske prostore.

Vse bolj priljubljeni roloji

rolo

Roloji so zaradi vsestranske uporabnosti vse bolj priljubljena oblika senčenja prostora, ravno zato je tudi ponudba na trgu pestra, saj se roloji razlikujejo glede na kakovost in prosojnost materiala, med katerimi lahko izbirate od naravnih do umetnih materialov. Vse več je tudi različnih dimenzijskih oblik, ki se prilagajajo posebnim modernim karakteristikam v prostorih, ki narekujejo tudi modernizacijo mehanizmov.

Raznolikost ne pozna meja

senčniki

Na trgu obstaja precej različnih modelov senčnikov in paviljonov za zunanje površine, ki združujejo funkcionalnost in dizajn.

Vsestranski paneli

Panelne zavese navadno izberemo za senčenje večjih steklenih površin, so pa lahko tudi v vlogi drsnih vrat ali kot dekorativni dodatek za pregraditev prostora.

Atraktivno senčenje

senca

Senčna jadra so najprilagodljivejši senčniki, ki jih lahko z vrta odnesete na dopust. Trgovine ponujajo širok nabor možnosti senčenja večjih zunanjih površin. Modeli se razlikujejo po postavitvi in velikosti ter barvah platen.

Pritrjene in odvisne od kakovosti materialov

senčenje

Tende so nepogrešljiv dodatek, ko bi radi zunanje površine izkoristili za bivanje na prostem in se ob tem zaščitili pred vplivi žgočega sonca. Odvisno od potreb lahko izbirate med klasičnimi ali kasetnimi sistemi, na voljo so tudi različne konstrukcije, oblike in platna.

Seznam nekaterih ponudnikov senčil pri nas:

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 21/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 21/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.