Slovenska ustvarjalka Brigita Herjavec je oblikovala edinstveno keramično čipko.

"Ideja o keramični čipki se mi je že dolgo vrtela v mislih, razvijala pa sem jo približno dve leti. Med udejanjanjem od ideje do uporabnega izdelka sem imela vrsto težav. Potrebovala sem nekoga, ki bi mi izdelal orodje, na podlagi katerega bi lahko sama naredila pripomoček za izdelavo keramične čipke."

keramična čipka

Različnim mojstrom – orodjarjem – je razlagala želje, a so le nejeverno zmajevali z glavo, češ da njena zamisel ni izvedljiva, ker je čipka preveč delikatna. "Iskreno povedano, do prvega poizkusa tudi sama nisem vedela, ali bo postopek, ki sem si ga zamislila, res deloval."

keramična čipka

"Moja vztrajnost je končno obrodila sadove. Tako je najprej nastal 'preprost' keramičen podstavek čipka, v naslednjih poizkusih pa tudi čudovite sklede," je povedala ustvarjalka, ki posamezen kos izdeluje v povprečju dan ali dva, nato sledi še žganje in zahtevno glaziranje izdelka, torej skupaj izdelek nastaja približno 14 dni. "Trenutno imam v postopku izdelave idrijsko čipko," je povedala in dodala, da je keramična čipka že našla svoje mesto kot protokolarno darilo Republike Slovenije.