Človek si ob koncu tedna želi le mir, da bi končno lahko preživel nekaj uric s svojo družino.

Ves teden vsi hitimo po opravkih, zaprti smo v pisarne in domove, za konec tedna pa si vendar želimo uživati na svežem zraku in začutiti svobodo prostega časa. A doma nas čakajo razmetano stanovanje, kup nedokončanih gospodinjskih opravil, umazano perilo, kopalnica ...

Z dobrim načrtom boste hitro pozabili na nadležno čiščenje ob koncu tedna. Naredite seznam vseh opravil, ki jih morate opraviti doma, oziroma napišite tiste stvari, ki jih vsak dan prelagate na konec tedna – na primer, če imate v ponedeljek pol ure časa, se lotite kopalnice, v torek kuhinje ... Če boste vse prostore vnesli v svoj koledarček, boste ob koncu tedna spet imeli kup prostega časa. Prav prijetno boste presenečeni.

Dnevno

Sesanje

Kdor ima psa, bi moral stanovanje posesati vsak dan. Sicer je dovolj, da posesate enkrat do dvakrat na teden – odvisno od načina življenja in velikosti družine.

Čiščenje stranišča

Dnevno očistite stranišče le s krtačko ter z navadnim čistilom, ki tudi osveži prostor. No, enkrat na teden pa je treba stranišče temeljito očistiti tudi s pravimi WC-čistili.

Kopalnica

Ob vsakem umivanju in prhanju voda škropi na vse strani, zato je pametno, da vsaj pipo obrišete vsak dan, saj bo drugače popolnoma obložena z vodnim kamnom. Tedensko pa kopalnico temeljito očistite.

Zračenje

Dvakrat na dan morate prezračiti domače prostore. Zjutraj in pred spanjem vsaj za pet minut odprite okna. Kuhinjo pa prezračite takoj po končanem kuhanju.

Tedensko

Perilo

Pralni stroj vključite le takrat, ko je zares poln, sicer po nepotrebnem porabljate energijo. Če morate kaj zlikati, naredite to takrat, ko so obleke še malo vlažne, saj bo šlo veliko lažje. Takoj ko se perilo posuši, ga lepo zložite in pospravite v omare.

Posoda

Tudi pomivalni stroj zaženite le, ko je zares poln. Naj se posoda tudi lepo posuši.

Menjava posteljnine

Po občutku in odvisno od letnega časa. Posteljnino zamenjajte približno na 14 dni.

Redno čistite tla v kuhinji.

Kabino za prhanje splahnite po končanem prhanju.

Mesečno

Nakupovanje

Enkrat na mesec se odpravite po velikih nakupih. Seveda sveže stvari, kot so kruh, meso, ribe, mleko, le kupujte sproti, enkrat do dvakrat na teden.

Brisanje prahu

Po potrebi.

Odstranjevanje vodnega kamna

Grelnik vode in aparat za kavo čistite po potrebi, zadostuje enkrat na mesec.

Čiščenje pečice

Če jo boste očistili po vsaki peki, si boste prihranili veliko muk in časa.

Rastline

Rožice seveda pridno in po potrebi zalivajte. Enkrat na dva meseca pa jih še lepo obrišite in obrežite – po potrebi seveda.

Občasno

Umivanje oken

Oken se lotite, ko se vam bodo zdela umazana. Ko posije sonce, se hitro vidi, ali so okna že zelo umazana, kar sami od sebe se jih boste lotili.

Odmrzovanje hladilnika

Vsaj enkrat na leto bi se morali lotiti odmrzovanja hladilnika in zamrzovalnika. Hladilnik umijte vsaj enkrat na 14 dni, v njem se nabira zelo veliko umazanije in bacilov.

Pranje zaves

Dvakrat na leto bo dovolj, če kadite, jih operite vsaj enkrat na mesec.

Čiščenje omar in predalov

Garderobne omare pospravite in očistite vsaj dvakrat na leto, najbolje zdaj, ko se zamenjata hladni in topli zimski časi. Kuhinjske predale očistite po potrebi.