Za vas smo se zapodili med lonce – dobesedno! Predstavljamo vam različne kuharske pomočnike – lonce, ponve, kozice in najrazličnejšo posodo, ki vam bo ponudila neskončne užitke pri domači pripravi okusnih obrokov.

posoda

Posode iz nerjavečega jekla so pogoste spremljevalke gospodinj. Morate biti pazljivi, da hrano po kuhanju odstranite iz posode, saj se sicer lahko navzame okusa po kovini.

litoželezne pososde

Litoželezne posode, prevlečene s plastjo belega ali črnega emajla!

posoda s keramičnim premazom

Posode, prevlečene s keramičnimi premazi, so mehansko manj občutljive za površinske poškodbe in so odlična alternativa teflonskim posodam.

keramična posoda

Pri keramični posodi je pomembno, da ko je posoda dovolj segreta, zmanjšamo temperaturo na štedilniku.

emajlirana posoda

Emajlirana posoda, ki so jo uporabljale naše babice, se vrača v sodobne kuhinje. Ker je občutljiva za hitre temperaturne spremembe, jo je treba ohlajati počasi.

glinene posode

Glinena in keramična posoda se navadno uporablja za peko kruha in za dolgo kuhanje hrane.

bakrene posode

Za bakrene posode velja, da so odličen prevodnik toplote, zato se hitro segrejejo in tudi hitro ohladijo. Ta lastnost je pomembna, če pripravljate hrano s postopkom dušenja. Primerne so za plinske, steklo-keramične in električne štedilnike, niso pa primerne za indukcijo.

steklene posode

Steklena ognjevarna posoda je primerna za peko v pečici, uporabljate jo lahko v mikrovalovni pečici, povsem primerna pa je tudi za shranjevanje živil v hladilniku ali zamrzovalniku.

kamnita posoda

Kamnita posoda za pripravo hrane kot na vročem kamnu! S posodo Hot Stone z efektom "vročega kamna" pripravite jedi kot na vročem kamnu. Posoda je primerna tudi za indukcijo.

Teflon – da ali ne?

Posoda, ki je prevlečena s teflonom, je pred leti veljala za zdravju prijazno, danes pa se ob teflonskih posodah pojavljajo številni pomisleki. Teflonski premazi, ki poskrbijo, da se hrana ne prime posode, so zdravju neškodljivi, dokler niso poškodovani. Zdravju nevarni pa postanejo v primeru mehanskih poškodb na površini, zato vam svetujemo, da poškodovano teflonsko ponev odstranite iz kuhinje.

Lisa - 11/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.