Les kot material prevladuje, ko beseda nanese na pogovor o pohištvu, a je tudi res, da se že vrste masivnega lesa in leseni 'polizdelki' po kakovosti izredno razlikujejo med seboj. 

Kaj izbrati, da boste še dolgo zadovoljni z omarami, mizami in drugimi kosi lesenega pohištva, ki jih boste postavili v svoj dom?

Masivni les in lesne plošče – ključne razlike

Čeprav industrija lesenega pohištva posega po številnih alternativah, masiven les še vedno velja za odlično izbiro, saj ima veliko prednosti pred lesnimi ploščami, ki so le 'kopija' lesa. “Masiven les je les polnega profila, ki ga oblikujemo in obdelujemo iz vseh strani in predstavlja tudi cenovno manj dostopno možnost. Lesne plošče pa so lesna masa, ki je bila spremenjena, zlepljena, prešana ali kako drugače prilagojena uporabi. Lesne plošče so ravni in ploski polizdelki iz lesa. To pomeni, da so za njihovo sestavo bili uporabljeni številni manjši kosi masivnega lesa, ki so med seboj povezani v plošče. Za njihovo izdelavo se uporablja les slabše kakovosti. S tem se njihova cena bistveno zniža, močno pa se izboljšajo tudi nekatere lastnosti,“ pojasnjujejo razliko na spletni strani mizarske delavnice Moj mojster (www.mojmojster.net) in dodajajo, da se danes lesne plošče uporabljajo v večini pohištvene industrije, izdelki iz masivnega lesa pa predstavljajo le nizek delež na trgu.

Lesne plošče – kemikalije, lepila in smole

Izdelava lesnih plošč je povezana z energetsko potratnimi tehnološkimi postopki, vključuje pa tudi zdravju škodljive kemikalije, lepila in smole, smo izvedeli. Vezane plošče so le ena vrsta lesnih plošč. “Vezane plošče so polizdelki, ki jih dobimo z lepljenjem več furnirjev, ivernih ali vlaknenih plošč. Izdelamo jih v posebnih prešah, za lepljenje pa je večkrat potrebna uporaba kemikalij in smol. Ker so izdelane iz manj kakovostnega lesa, so zelo cenene, vendar žal tudi zdravju škodljive. Imajo pa tudi veliko dobrih lastnosti. Ker so plošče med seboj križno zlepljene, les praktično ne deluje, torej ne poka in se prav tako ne zvija.

Mogoče je izdelati vezane plošče velikih dimenzij,“ pojasnjujejo na www.mojmojster.net, kjer pišejo tudi, kako izdelajo slojnati les. “Izdelamo ga z lepljenjem plasti ali slojev furnirja. V nasprotju z vezanimi ploščami so furnirji med seboj združeni tako, da vlakna potekajo vzporedno. Strokovno se slojnatemu lesu reče tudi lameliran les. Običajno ga izdelajo iz bukovih ali macesnovih furnirjev v različne debeline. Zaradi vzporednih lesnih cevčic ali vlaken lahko les zvijamo, zato se uporablja v pohištveni industriji za izdelavo krivih površin, kot so nasloni za stole ukrivljene noge pohištva.“

Kaj pa iverne plošče?

“To so plošče, ki smo jih dobili z združevanjem lesnega iverja. To so majhni koščki lesa, ki jih s pomočjo formaldehidnih smol ali drugih lepil v prešah zlepijo in stisnejo. Material za njihovo izdelavo je izjemno cenen in dostopen, zahtevajo pa nekoliko bolj zahtevno proizvodnjo. Za uporabo jih moramo oplemenititi, torej nanje nalepimo folije z imitacijo lesa, ultrapas ali katere druge umetne materiale, velikokrat pa jih tudi furniramo, torej obdamo s tanko plastjo lesnega furnirja. Neoplemenitene iverne plošče imajo več slabih lastnosti, sproščajo kemikalije, uporabljene ob lepljenju, so precej manj trdne kot vezan les, se rade krušijo, niso elastične,“ so še zapisali na strani mizarske delavnice Moj mojster, zato si tudi prizadevajo promovirati masivno pohištvo, saj navsezadnje masivni les predstavlja okolju prijazne in estetske rešitve.

“S premišljeno izbiro, predelavo in obdelavo masivnega lesa je mogoče izdelati cenovno dostopne izdelke, ki vam bodo služili vse življenje,“ še poudarjajo v mizarski delavnici. Tudi mizarstvo Amek (www.amek.si) najraje uporablja za obdelavo masivni les, saj omogoča širok razpon obdelave. “Deluje toplo v prostoru, je akustičen in blagodejno vpliva na človeka. Pohištvo iz masivnega lesa je pohištvo najvišjega cenovnega razreda in je trajno,” poudarjajo in stavijo na izdelavo iz naslednjih drevesnih vrst:

• Hrast je gost in trden les, primeren za izdelavo pohištva za notranje in zunanje prostore, je pa tudi slovenska avtohtona drevesna vrsta.
• Bukev velja za odporen in trden les, uvršča se v srednji cenovni razred, zato je najpogosteje uporabljena drevesna vrsta v pohištvenem mizarstvu.
• Oreh je zaradi barvne raznolikosti in zanimivih naravnih oblik zelo cenjena in iskana drevesna vrsta, ima pa tudi dobre obdelovalne lastnosti.
• Češnja je cenjena drevesna vrsta zaradi posebne rdečkasto rjave barve, velja za les višjega cenovnega razreda, a je njena uporaba manj pogosta kot je bila v preteklosti.
• Jesen je trden les, ki omogoča številne obdelave, ima pa slabost – ni primeren za zunanjo uporabo, z leti pa tudi porumeni.
• Macesen je priljubljena drevesna vrsta za izdelavo zunanjega pohištva, teras, fasad in ograje, saj z leti (nezaščiten) posivi in dobi svojo 'patino'.

Kaj pa, če je masivni les še vedno predrag?

“Če se vam masivni les ne dopade ali vam je cenovno nedostopen, lahko izbirate tudi med nekaterimi drugimi materiali, ki so primerni za izdelavo pohištva. Za notranjo opremo se najpogosteje uporablja furnir, mediapan in iveral. Druge materiale lahko uporabimo v celoti ali pa le za skrite dele pohištva v kombinaciji z masivnim lesom,“ pravijo pri mizarstvu Amek, pri mizarstvu Moj mojster pa v tem primeru svetujejo pohištvo iz iverala, ki velja za najboljši približek masivnemu lesu. “Iveral je lahko oblečen v furnir, folijo ali ultrapas, kadar je iveral prevlečen s furnirjem, se ta najbolj približa videzu masivnega lesa. Zato pohištvo iz iverala podobno daje občutek topline in domačnosti. Tudi iveral je obstojen material, vendar manj kot masivni les, prav tako se iveral tudi bolj poškoduje pri prestavljanju ali razstavljanju pohištva,” še opozarjajo in dodajajo tudi prednost. “Pohištvo iz iverala ne potrebuje nobenega posebnega vzdrževanja. Prah in umazanijo je možno odstraniti le z vlažno krpo.“

Druge alternative

“Pohištvo je lahko narejeno tudi iz MDF-plošč oziroma iz vlaknenih plošč. To lahko imitira pravi les ali pa je končni videz MDF-pohištva povsem drugačen, takšen z visokim sijajem. S takšnim pohištvom lahko dosežemo domač videz ali pa tudi povsem moder videz, odvisno od zaključnega sloja MDF,“ svetujejo. “Tudi MDF ne dosega trdnosti in obstojnosti, ki jo dosega masiven les, ta se lahko hitro poškoduje predvsem pri razstavljanju in sestavljanju. Če ima pohištvo iz MDF gladek finiš, je to izjemno ugodeno za čiščenje in vzdrževanje.” Opozarjajo pa še na eno zanimivo alternativo – pohištvo iz lesenih palet.

“Če hočete biti izven navadnih okvirjev in želite drugačno, a poceni pohištvo, potem so za vas lesene palete. Za pohištvo iz lesenih palet veljajo nekatere podobne lastnosti kot za pohištvo iz lesa. Lesene palete so okolju prijazne in soustvarjajo prijeten in domač interjer. Pozitivno pri lesenih paletah je, da so te embalažni material, ki ga recikliramo in ponovno uporabimo. Lesene palete so sicer nekoliko manj obstojne in ne omogočajo raznoraznih oblik, ampak soustvarijo poseben interjer.“

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft

Liza - 23/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.