Kaj se skriva v babičinih trikih?

Ročno pomivanje posode?

Ni nujno, da je bilo prej vse bolje

Tako je počela moja babica, tako dela moja mama in tudi jaz tako delam ... Pri gospodinjskih opravkih se radi držimo starih modrosti. Toda časi se spreminjajo. Ni nujno, da je tudi danes najboljše, kar je bilo najboljše nekoč. Zato razbijamo mite o nekaterih 'skrivnostih' naših babic.

Trde brisače

Kis namesto mehčalca?

Kisa vsekakor ne bi smeli ves čas dolivati v pralni stroj. Kislina lahko namreč poškoduje dele iz plastike in kovine, nikakor pa ne poskrbi za mehkobo. Bolje: brisače in podobno po pranju krepko otresite, da se vlakna lepo 'uredijo' nazaj.

Les brez leska

Pivo ali loščilo za les?

Za številne je pivo sicer lahko vsestransko sredstvo, ne zmore pa čistiti in negovati lesenega pohištva. Prav nasprotno: po uporabi pusti neprijeten vonj ter pusti poškodbe na starih, vodotopnih lakih. Boljša izbira so posebni izdelki za nego lesa.

leseni kuhinjski pripomočki

Sivo perilo

S pecilnim praškom proti porumenelosti?

Malce pecilnega praška v sredstvo za pranje in sivo perilo bo spet belo? Teoretično natron v pecilnem prašku res zmehča umazanijo in nato tkanina lažje opere. Vendar pa ne poskrbi za belino.

Ožgana mesta

Pomaga čebula?

Čebula sicer pomaga, toda le, če je madež zgolj površinski. Kos oblačila natrite z odrezano čebulo in jo pustite delovati nekaj časa. Rjavi delci večinoma izginejo. Če pa je zažgana struktura tkanine, ne pomaga nič več.

Vodni kamen

Z limono do novega sijaja?

Limono pogosto omenjajo kot sredstvo proti vodnemu kamnu. Po pravici. Njena kislina res lahko odpravi madeže. Posebno učinkovita je citronska kislina, ki se razredči in jo na madežu vodnega kamna pustimo stati najmanj pol ure. Nato jo speremo z vodo. Ostanke mila in drugo umazanijo morate najprej odstraniti.

Limonada

Za čista okna

Loščenje s časopisom?

Gospodinje pri čiščenju oken prisegajo na zmečkan časopisni papir. In ta tudi res deluje. Nobenih marog in muck. Toda: navlažen papir lahko pušča črne madeže na steklu in okenskem okvirju. Za čiščenje so zelo dobre krpice iz mikrovlaken.

Lisa - 6/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 6/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.