Vodilo, ki sta ga upoštevala zakonca Petersens, je to, da sta ob obnovi razmišljala tudi kako bi ohranila čar stare gradnje. Hiša iz leta 1944 je z velikim oknom spredaj dobila moderno podobo. Okolica je ostala nespremenjena razen grmičkov ob strani.

»Odločitev za nakup te hiše ni bila preprosta,« se spominjata Ira in Sven Peters. »Ker sva si želela novo gradnjo, sva s težavo pristala na hišo, ki je že bila zgrajena. Prepričala sta naju lokacija in velik potencial hiše za obnovo,« pripovedujeta 44-letni podjetnik in njegova žena.

Obnova ni trajala dolgo

Leta 2011 se je par odločil, da med obnovo najame bungalov, saj sta morala stanovanje prodati. Tako se je februarja začela prenova 70 let stare hiše v okrožju Poppenbüttel. Eden izmed glavnih ciljev je bil ustvariti prostorne in svetle sobe. Stavba je popolnoma obnovljena, novo izolirana in ima sodoben ogrevalni sistem. Skoraj celotno pritličje so spremenili v 110 kvadratnih metrov velik prostor, kjer so dnevna soba, kuhinja in jedilnica.

Veliko načrtovanje

Obnova sicer ni trajala dolgo, je bila pa precej obsežna. Približno 52 od skupno 298 kvadratnih metrov bivalne površine so spremenili. Tla so povsod lesena, razen v kopalnici in na hodniku. Eden izmed glavnih kosov pohištva je jedilna miza iz recikliranega bresta. »Odkrili smo ga po naključju in takoj pomislili na mizo,« je dejala Ira.

Na vrhu Ira najde svoj mir

Prav na vrhu hiše v mansardi ima Ira svoj atelje, v katerem ustvarja nakit. Po potrebi postane to soba za goste z majhno kopalnico.

Stekleni pogled

dnevna soba

Celotna stena, ki stoji med vrtom in dnevno sobo, je steklena. Tako je prostor zelo svetel in ima prelep razgled.

Raj med blazinami

kavč z blazinami

V dnevni sobi je pet metrov dolg kavč, na njem pa se bohotijo raznovrstne blazine.

Sončni prostor za branje

kotiček za branje

Kotiček ob oknu je Irin najljubši prostor, še zlasti ob sončnih dnevih. Tukaj prebere svoje najljubše revije pa tudi kakšno knjigo.

Odprta prehodna vrata

vrata na hodniku

Desno in naravnost se gre skozi nihajna vrata. Na levi strani pa so stopnice v prvo nadstropje, kjer so pisarna, kopalnica, spalnica z garderobno sobo in še ena soba s kaminom.

Prijetno in toplo s kaminom

soba s kaminom

Središče dnevne sobe poleg psa je zagotovo kamin. Ta pozimi oddaja prijetno toploto in ogreje celoten prostor. Sliko na steni je Ira naslikala sama.

Netipična kuhinja

kuhinja

Osemcentimetrski pult deluje zelo resno in industrijsko, lahko bi rekli, da v kuhinji prevladuje azijski slog.

Kuhinja in jedilnica v enem prostoru

jedilnica

Preden so hišo obnovili, je bila kuhinja v svojem prostoru. Potem so podrli steno in jo združili z jedilnico.

Atelje v mansardi

atelje v mansardi

Prav na vrhu ima svoj atelje Ira, prostor pa se najde tudi za goste, ki prenočijo.

Svetla kopalnica za goste

kopalnica

Poleg velike kopalnice v prvem nastropju je še ena za goste. Moderni umivalnik z omarico in ogledalo čistih linij lepo dopolnjuje veliko okno, ki daje prostoru svetlost.

Iz spalnice imata pogled na zvezde

spalnica

Med kopalnico in garderobno sobo je spalnica z veliko udobno posteljo. Na fotografiji se sicer ne vidi, ampak nasproti postelje je majhno okno, skozi katero se vidijo zvezde.

Kopalni užitki

kopalnica

Zraven 100 x 190 cm velike kadi so ploščice, ki imajo vgrajene barvne lučke.

kopalnica

Kopalnica je tako velika kot spalnica, z ločenim straniščem in umivalnikom za dve osebi.

Moje Stanovanje - MAJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - MAJ 2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.