Navajamo nekaj dejstev in praktičnih nasvetov pri čiščenju domače kuhinje: Pred pripravo jedi, pospravljanjem posode iz pomivalnega stroja in vsakršnim stikom z jedilnim priborom, kuhinjsko opremo ali hrano, si je treba umiti roke.

Kuhinjske krpe in gobice redno menjamo.

Vse delovne površine v kuhinji, deske za rezanje, pribor ipd. pomijemo takoj po uporabi (v nasprotnem primeru se zaradi ostankov hrane in temperature v kuhinji, ki je zelo ugodna za razmnoževanje mikroorganizmov, ti zelo močno in hitro razmnožijo);

Zlasti ko delamo s surovim mesom ali jajci ter s surovo zelenjavo in sadjem, moramo površine ter posodo takoj pomiti s toplo vodo in detergentom.

Pomita posoda naj se posuši na zraku oziroma v pomivalnem stroju (kuhinjske krpe za brisanje, ki jih večkrat uporabimo, so namreč lahko leglo bakterij).

Različna čistila, kot so na primer čistila za odtoke, odstranjevalci madežev, čistila za pečice ipd. vsebujejo jedke kemikalije, ki močno obremenjujejo odpadno vodo. Namesto teh lahko uporabimo jedilno sodo, sol in kis. Lahko jih uporabljamo v različnih kombinacijah za čiščenje različnih predmetov in površin v gospodinjstvu ter za čiščenje odtokov. So zelo primerna in varna ekološka zamenjava za kemikalije v nekaterih čistilih.

V odtoke ne zlivamo maščob.

Agresivna kemijska čistila in razkužila močno obremenjujejo okolje, zato jih uporabljajmo pametno. Izbirajmo med sredstvi, ki so biološko razgradljiva. Z nekritično in pretirano uporabo razkužil namreč povzročamo bakterijsko odpornost proti razkužilom. To je podobno kot bakterijska odpornost proti antibiotikom (če bi antibiotike jemali prepogosto in nespametno). Zato naj velja, da v običajnih razmerah v gospodinjstvu vzdržujemo čistočo s toplo vodo in kakovostnimi čistili, z mehanskim odstranjevanjem nečistoče in z razkuževanjem z vročo vodo.

Naj bo čiščenje sprotna navada in redno opravilo, pa čeprav je včasih gospodinjam odveč. Zdravje vaše družine je namreč neprecenljivo, zato poskrbite zanj z ustrezno higieno rok in čistočo svojega doma.

Lisa - 10/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 10/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.