Načrtno pospravljanje ne prihrani le denarja, temveč poskrbi tudi za sijajno razpoloženje. Ni ga bolj nadležnega gospodinjskega opravila, kot je skrb za red v stanovanju. Predvsem, ker se ga nikoli ne držimo toliko časa, kolikor bi hoteli. S temi pametni namigi boste to lahko hitro spremenili.

Enkrat pospravljeno – nikoli več nereda

Japonka Marie Kondo je napisala kar nekaj knjig o pospravljanju in vzdrževanju reda. Njene strategije imajo dobesedno magično moč. Kdor pospravi stanovanje po metodi KonMari, mu menda tega ne bo treba početi nikoli več.

Vse na en kup

Marie Kondo v nasprotju z drugimi svetuje naslednje: ne pospravljajte po sobah, temveč po kategorijah. Stvari iz ene kategorije, na primer knjige, zložite na en kup. Šele nato jih razvrstite in – pomembno! – jih pospravite zgolj na eno mesto. Tako ne boste izgubili pregleda nad tem, kaj vse že imate.

Me osrečuje?

Odločilno vprašanje se glasi: me ta predmet osrečuje? Vsakega vzemite v roke in si prisluhnite. Predstavljajte si, da bi v omari z oblačili imeli zgolj stvari, ki so vam všeč. Nobenega krila, ki ga boste nekoč pa že oblekli, ali pa razvlečen puli, ki naj bi bil dober za doma. Darila opravijo svojo nalogo že takrat, ko se jih razveselimo. Če jih pozneje zavržemo, je to povsem v redu.

Spomini na konec

Marijin namig: kategorije 'predmeti čustvene vrednosti' se lotite čisto na koncu – ko boste za seboj imeli že nekaj vaje. Pomaga, da se ob vsakem predmetu zahvalite, preden ga vržete v smeti. Tako se vam bo lažje ločiti tudi od predmetov, ki ste jih izdelali sami.

Vsak del ima svoj prostor

Za vse stvari, ki ostanejo, velja eno in edino pravilo: vsak kos ima svoj prostor – brez izjeme! Celo mobilni telefon ali škatlica žvečilnih gumijev. Tako te stvari ne bodo ležale naokoli, temveč jih boste laho kar takoj pospravili.

Digitalno pospravljanje – prenosnik, mobilni telefon in podobno

Brisanje podatkovne navlake

Na zmogljivih trdih diskih ne opazimo, da imamo neuporabne datoteke. Kljub vsemu jih redno brišite, da boste tako hitreje prišli do dokumentov, ki jih potrebujete.

Zavarovanje podatkov

Vse, kar vam ostane na disku po čiščenju, je dobro zavarovati. Shranite si jih na zunanji disk ali pa v podatkovni oblak.

Praznjenje poštnega predala

Ne le v službi, tudi zasebni poštni predal je hitro poln. Pomembno: ne pozabite na izhodna in brisana sporočila. Redno se tudi odjavljajte od elektronskih novic, ki jih ne berete.

Deaktiviranje računov

Večkrat preverite, ali imate kje odprte račune za dostop do strani, ki jih ne uporabljate več.

Kaotične pasti v omari s kozmetiko

Glede na neko javnomnenjsko anketo sedem od desetih žensk uporablja kozmetiko s pretečenim rokom uporabe. Kar poglejte na oznake (mali M) na embalažah in pomislite, koliko časa jih že uporabljate. Čim večkrat očistite čopič za make up – na to namreč rade pozabimo. In tam se skriva kar nekaj povzročiteljev mozoljavosti.

Minimalizem v omari z oblačili

Moderna je mini garderoba. Poskusite se zadovoljiti s 37 kosi oblačil na sezono. Če kupite nekaj novega, morate zavreči nekaj starega. Najbolje je staviti na klasično modo, ker lahko ta oblačila dobro kombinirate.

SOS-namigi za takojšen učinek

Povežite solato kablov

V rolo toaletnega papirja lahko sijajno speljete kable in jih tako spravite skupaj.

Pretresite blazine

So pozvonili nepovabljeni gosti? Kavč bo tako videti takoj veliko bolj udoben.

Iskanje vmesne rešitve

V neko posebno košaro ali zaboj lahko na hitro vržete vse, kar bi sicer moralo biti v drugih prostorih. Izpraznite enkrat tedensko!

Uredite čevlje

Gostje najprej stopijo v hodnik. Hitro pospravite vse čevlje v omaro – in prvi vtis je rešen.

Izkoristite odmor za reklame

Idealen čas, da pospravite malenkosti. To dela čudeže!

Izkoristite majhne zaboje

Drobnarije, tudi spodnje perilo in nogavice, hitro prinesejo nered v predal. Namig: majhne predmete shranite v posebne posodice.