Praznični čas prinaša v domove blišč, mi pa vam svetujemo, kako se lotiti nege srebra, bakra in medenine, da se bodo izdelki iz žlahtnih kovin svetili pri vas doma kar vse leto.

Zobna pasta

Med preizkušene in učinkovite recepte za čiščenje srebrnega pribora, svečnikov ali srebrnega nakita spada uporaba zobne paste in nežne krtačke za zobe, s katero srebro na rahlo pokrtačimo po vseh kotičkih, nato pa obrišemo oziroma spoliramo še z mehko krpo, da se bodo izdelki ponovno lepo svetili. Če nam uporaba umetne zobne paste ne ustreza, lahko sami izdelamo pasto iz sode bikarbone.

Čistilna pasta za lesk

Iz jedilne sode bikarbone lahko izdelamo čistilno pasto. Za to potrebujemo sodo bikarbono in malo vode – svetujemo, da pripravite gosto maso, ki jo boste lažje nanesli na srebrn pribor oziroma se bo na njem lažje obdržala. Za čiščenje boste potrebovali še čisto kuhinjsko gobico. Z grobim delom nežno odstranite temne madeže, z nežnim pa nato še na fino očistite pribor pod toplo vodo in ga z bombažno kuhinjsko krpo še obrišite do visokega sijaja. Če je vaš srebrni pribor zelo temen, lahko domačo pasto iz sode bikarbone pustite na priboru delovati približno od pol do ene ure, nato pa ga očistite do visokega sijaja. Če imate pribor, ki ima veliko dekorativnih elementov na površini, jih očistite s pomočjo stare zobne ščetke.

Soda bikarbona in sol

Srebrne izdelke je mogoče očistiti tudi s pomočjo mešanice jedilne sode bikarbone in soli, nekateri jima dodajajo tudi limonin sok. Čiščenja se lotimo tako, da srebrne izdelke položimo v posodo in jih prelijemo z vodo, nato pa vodo segrejemo. Ko voda zavre, dodamo jedilno sodo bikarbono in sol v razmerju 1 : 1 in srebrnino pustimo v vodi približno 20 minut, nato jo speremo pod toplo vodo in obrišemo oziroma spoliramo z mehko bombažno krpo. Lahko pripravimo tudi kombinacijo jedilne sode in limoninega soka, ki bo prav tako učinkovito očistila srebrnino, odlično pa bo vrnila lesk tudi izdelkom iz medenine.

Za lažje čiščenje pripravimo gosto pasto – sok pol limone in nekaj žlic sode bikarbone zmešamo, da dobimo poljubno gosto zmes, ki jo nato vtremo na kovinsko površino in pustimo učinkovati približno pet minut. Pasto nato speremo pod toplo vodo in srebrnino ali medenino spoliramo do suhega. Da se bo izdelek iz medenine še dodatno svetil, lahko z mehko krpo nanesemo čisto tanko plast oljčnega olja. Medenino lahko čistimo tudi s pomočjo jogurta. Izdelek iz medenine potopimo v posodo z jogurtom za približno eno uro, nato izdelek zdrgnemo z nežno gobico in speremo pod toplo vodo ter obrišemo z mehko bombažno krpo do sijaja.

Kislo čiščenje

Naše babice so srebrnino čistile kar s kisom, vinskim ali jabolčnim. V posodi s toplo vodo in kisom so namakale srebrnino približno pol ure, nato pa so jo očistile z mokro in nato še s suho krpo, da je pribor dobil želeni sijaj. In še nasvet: Pri dodajanju kisa bodite previdni, ker je zelo močan, raje ga dodajte manj in pustite delovati pet minut dlje. Srebrne izdelke lahko čistimo tudi z alkoholnim kisom. Srebrnino položimo v posodo, čeznjo prelijemo alkoholni kis in pustimo delovati približno 20 minut. Srebrne izdelke nato nežno zdrgnemo z zobno ščetko in pod mlačno vodo odstranimo ostanke alkoholnega kisa. Izdelke na koncu še obrišemo z mehko bombažno krpo.

Alu folija in krompirjeva voda s kisom

Eden od receptov za čiščenje srebra navaja tudi, da srebro položimo na alu folijo, prelijemo z vodo in dodamo veliko žlico morske soli. Vodo zavremo in pustimo vreti približno 5 minut, nato pa srebrnino spoliramo z mehko bombažno krpo do visokega sijaja. Smo pa na spletu našli tudi recept za čiščenje srebrnine s pomočjo vode, v kateri smo skuhali krompir, dodati ji moramo le še malo kisa. Srebro v mešanici pustimo približno 10 minut in z mehko gobico obrišemo sledi oksidacije, speremo pod toplo vodo in obrišemo do suhega.

Tudi baker čistimo z naravnimi pripravki

Na bakreni posodi se z vsakdanjo uporabo lahko pojavijo madeži, ki pa jih je mogoče očistiti z naravnimi pripravki – ta naravna čistilna sredstva so na voljo v vsakem gospodinjstvu. Uporabite polovičko limone, na katero stresete pol žličke morske soli – z njo zdrgnite posodo in jo nato očistite pod mlačno vodo. Iz limoninega soka lahko izdelate tudi pasto, tako da soku dodate nekaj žlic vinskega kamna. Dobljeno pasto razporedite po posodi, obilneje na mestih z madeži, pustite delovati nekaj minut, nato pa sperite z mlačno vodo.

Kot čistilo se dobro obnese tudi mešanica kisa in soli, ki mora delovati približno 10 minut, vedno pa jo morate temeljito sprati in posodo obrisati do suhega. Posodo iz bakra lahko – ne boste verjeli – očistite tudi s pomočjo paradižnikove omake oz. kečapa. Kako? Na krpo stisnite kečap, ga izdatno nanesite na posodo in pustite delovati nekaj minut, nato pa posodo zdrgnite, sperite in obrišite. Enako paradižnikovo čistilo lahko uporabite tudi za čiščenje izdelkov iz medenine.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft