Vila je po slovarski definiciji (SSKJ) razkošnejša hiša z vrtom. Vselej jih gradijo sloji, ki imajo v nekem obdobju največjo moč in jo želijo izkazovati tudi s svojim bivališčem.

Izraz vila izhaja iz antike in je v starem Rimu pomenil podeželsko prebivališče za elite. V Srednji Evropi je največ vil nastalo med obema vojnama, v medvojnem obdobju so arhitekti in lastniki preizkušali številne novosti v arhitekturi in funkcionalnosti. Mi smo se sprehodili po Ljubljani in ujeli nekaj najlepših vil prestolnice. Vsaka ima za seboj zanimivo zgodbo in pestro zgodovino stanovalcev.

Vila Marija Vera, Cesta na Rožnik – v bližini gostilne Čad, Rožna dolina

vila, ljubljana

Belo vilo na izjemni lokaciji (zemljo je kupila od znanega ljubljanskega gostilničarja Josipa Čada) je dala zgraditi prva akademska igralka pri nas Marija Vera. Vilo so v funkcionalističnem slogu, ki je nasprotje secesiji ali slogu art nouveau, zgradili po načrtih arhitekta Maksa Strenarja leta 1929. Danes v vili najdemo astrologa in psihoanalitično ordinacijo.

Vila Grivec, Cimpermanova ulica, Prule

vila, ljubljana

Funkcionalistično vilo preproste kubične oblike je po naročilu Franca Grivca (profesorja teologije) zgradil Franc Tomažič (Plečnikov učenec) leta 1932. Vila je imela centralno ogrevanje, plinovod, dvignjeno in pokrito stopnišče do visokega pritličja, belo pročelje, zaokrožen vogalni balkon in teraso. Tako strešna terasa kot betonski portal sta značilna elementa funkcionalistične arhitekture, ki ju dopolnjujejo podolgovata okna, zaokrožen vogalni balkon in fasada iz gladkega ometa. Vila je žal danes v slabem stanju.

Vila Perhavec, Oražnova ulica, v bližini tobačne tovarne, Vič

vila, ljubljana

Vilo je zgradil arhitekt Josip Costaperaria leta 1932, ki se je držal štirih načel modernistične arhitekture: ravna streha, vogalno okno, svobodno oblikovano fasada in vključitev stebrov. Prepoznavna je po črtnem, trakastem okrasu treh njenih fasad. Prenovo stavbe so zasnovali biro Bevk in Perović arhitekti.

vila, ljubljana

Ohranili so prvotno zasnovo hiše, na vrtu in na strehi pa dodali steklena paviljona. Trenutno je v vili sedež SVIZ-a – Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Vila Šubic, Vrtača

vila, ljubljana

Vilo je za svojo družino zgradil veliki slovenski arhitekt Vladimir Šubic (avtor Nebotičnika) leta 1929. Vila je postavljena na obcestni vogal parcele, tako da pušča čim bolj enotno prosto površino za oblikovanje terase, bazena in vrta kot raznovrstnih elementov razširjenega stanovanja.

Stavba je zasnovana v obliki sklopa dveh kubičnih in cilindričnega volumna, ki tvorijo z ravno streho enotno stavbno telo. V osnovi modernistično zasnovanega stavbnega telesa se pojavljajo historični arhitekturni elementi, ki so značilni za Šubičev oblikovalski jezik, kot so profiliran podstavek, protodorski stebri, polkrožna trifora. Hiša se zdaj oddaja veleposlaniku Ruske federacije. Več na vilasubic.com.

Vila Stanovnik, Pleteršnikova ulica, Bežigrad

vila, ljubljana

Vila za veliko družino (starša in sedem otrok), ki je bila zgrajena v 30. letih 20. stoletja, je dobila ime po prvem lastniku Ivanu Stanovniku in je delo arhitekta Vladimirja Mušiča.

vila, ljubljana

Umetniško so vilo okrasili France Gorše (lesena skulptura Marije z Jezusom), škof Anton B. Jeglič (oljna slika), Uroš Vagaja (sgraffito z motivom iz baleta Žar ptica).

Vila Vrhunec, Barjanska ulica, Mirje

vila, ljubljana

Veliko in razkošno opremljeno vilo je dal leta 1933 zgraditi Vinko Vrhunec, komercialni direktor Trboveljske premogovniške družbe, in sicer je načrtovanje ter gradnjo zaupal arhitektu Vladimirju Mušiču. Na vrtu je bil tudi osemmetrski bazen z rimskim vodnjakom (danes ga ni več), pročelje vile pa je bilo okrašeno s štirimi freskami letnih časov slovenskega slikarja Mateja Sternena.

vila, ljubljana

Leta 2000 je vilo kupila znana odvetniška pisarna. Pred vselitvijo je bila hiša obnovljena (zunanjost) in preoblikovana (notranjost) po načrtih arhitekta Janija Vozlja.

Vila na Idrijski ulici v bližini tobačne tovarne, Vič

vila, ljubljana

Kolonija hiš za tobačno je bila zgrajena v 20. letih preteklega stoletja po tipskih načrtih arhitekta Ivana Zupana, ki je zasnoval za Ljubljano nenavadne hiše v švicarskem stilu s strmimi strehami, ljudsko poimenovanimi mavrahi.

vila, ljubljana

Z več prizidki ter bazenom je do danes izgubila svoj prvotni švicarski pridih in bolj spominja na arabsko arhitekturo. V vili je trenutno egipčanska ambasada.

Vila na Mariborski ulici v bližini Plečnikovega stadiona, Bežigrad

vila, ljubljana

Enodružinska vila je bila zgrajena po Plečnikovih načrtih v letih 1927/28, v bližini pa je istočasno potekala tudi gradnja ljubljanskega stadiona. Značilnost zasnove arhitekture je kombinacija dveh geometrijskih teles, kvadra in stopniščnega valja, v kontrastnem razvijanju kompozicije čistih geometričnih prvin, tako v vertikalni kot v horizontalni smeri.

vila, ljubljana

Hiša se prodaja za 1.170.000,00 evrov.

Vila Ebenspanger, Tomšičeva ulica 12, za ljubljansko Opero

vila, ljubljana

Prvi podatki o vili so iz 1932, ko je bila vila pod takratnim lastnikom Oskarjem Ebenspangerjem prenovljena (arhitekt naj bi bil Josip Costaperaria, čeprav ni dokazov). Po 2. svetovni vojni so v vili živeli komunistični veljaki.

vila, ljubljana

Leta 1957 se je v vilo naselilo Društvo slovenskih pisateljev. Danes je v vili sedež Društva slovenskih pisateljev, Društva slovenskih prevajalcev, Slovenski center PEN ...

Vila Lovšin, Ažbetova ulica, Rožna dolina

vila, ljubljana

Modernistična vila, delo arhitekta Vladimirja Šubica (leta 1932), je dobila ime po prvem lastniku vile, Evgenu Lovšinu.

vila, ljubljana

Kot enotno kubično telo z odvzetim volumnom vogalne terase in dodatnim volumnom stopnišča z ravnimi strehami ter uporabo tradicionalnih in modernističnih arhitekturnih elementov velja za nepremično kulturno dediščino. Status kulturne dediščine ima tudi kip Franceta Goršeta, ki je na južni fasadi vile.