Tudi sami se lahko lotimo pleskanja.

Sproščanje v prijetnem prostoru je še toliko bolj učinkovito, zato se najprej vprašajmo, katera barva nam je najbolj pri srcu. Če je to temno vijoličasta, bo učinek podoben, kot je videti na sliki.

Temni odtenki

Temni odtenki na steni sicer prostor pomanjšajo, če seveda pobarvamo prav vse stene v eno barvo. Če pa temno barvo pametno nanesemo le na eno steno, bo učinek povsem drugačen. Temno vijoličasta barva je zelo priljubljena in je ena najtemnejših. Poleg tega je to barva, ki daje prostoru bolj razkošen videz. Lepo se poda k drugim barvam, od bele prek sive do svetlejših odtenkov vijoličaste. Vse je odvisno od prostora, ki ga nameravate pobarvati, in če je ta že v osnovi temačen, izberite raje svetlejši odtenek vijoličaste.

Kako izbrati pravo barvo ali odtenek?

Ko se odločimo prebarvati stanovanje ali pa le en prostor, morda samo vrata, nastane težava, katero barvo izbrati. Zgodi se tudi, da barva, ki jo izberemo, po nanosu na steno ni takšna, kot smo pričakovali. Zato je treba pred barvanjem dobro premisliti in odtenke barv na manjšem delu stene tudi preizkusiti.

Dobra zaščita že pred barvanjem

Odločili ste se torej, da prebarvate stanovanje ali pa samo en prostor. Kupili ste barvo in čopiče ter bi se čim prej radi lotili dela. Nikakor pa ne smete pozabiti na zaščito. Seveda je treba najprej umakniti pohištvo, preproge, zavese. Potem je treba fizično zaščititi vse predmete, saj jih lahko z barvo hitro umažemo in čiščenje bo potem zelo naporno. S popolno zaščito pa se že vnaprej zavarujemo in si prihranimo veliko časa in dela.

Elegantna siva

siva stena

Barva seveda vpliva tudi na naše razpoloženje. Če torej želite nekoliko spremeniti delovni kotiček, kjer morate biti zbrani, potem živi odtenki morda niso najbolj priporočljivi. Siva pa deluje elegantno in pomirjujoče – seveda le, če jo uporabimo za en del stene, preostalo pa pobarvamo v belo.

siva jedilnica

Jedilnica v nežnih peščenih odtenkih bo idealen podaljšek dnevne sobe. Nevtralna barva ni vsiljiva in daje videz prestiža. Lahko jo kombinirate s pohištvom in bo delovala zelo pomirjujoče.

Trendni odtenek orhideje

roza stena

Močan odtenek barve ciklame zagotovo dvigne razpoloženje. Je odlična kombinacija k belemu pohištvu. Preprosta je tudi za kombiniranje s posteljnim perilom in dodatki, ki jih imamo v spalnici. Vendar pa tudi tukaj velja, da je priporočljivo v tako močnem odtenku pobarvati le eno steno, in ne vseh. Strop naj bo bel.

Odtenki v barvi sonca

rumena stena

Kadar želimo, da je prostor še bolj svetel oziroma da vanj posije sonce, tudi ko ga ni, je citronsko rumena barva stene idealna.

Stena kot omara

vijolična stena-omara

Zdi se kot omara, a je pravzaprav stena, na katero smo namestili omarice za kozarce in jedilni servis, spodaj pa so omarice s predali za shranjevanje. Posebnost celotne kompozicije je, da je pobarvana v temno vijoličasto.

Zakaj za spremembo nebi pobarvali roba stopnic?

rumen rob stopnic

Bele stene puščajo domišljiji prosto pot, da lahko potem v prostoru kombiniramo različne, nam najljubše odtenke. Ste kdaj pomislili, da bi pobarvali samo en del stopnic? Ali pa rob stene?

Kombinacija barv

barvna stena

Vesele knjižne police nekoliko drugače. Izberite svoje najljubše barve, jih skombinirajte in pobarvajte tako, kot je razvidno s slike. Nato na steno pritrdite police in knjižnica je gotova. Inovativno in vsekakor zelo poceni.

Odtenki morja

modra stena

Nekoliko drzna modrina na steni, ki spominja na morje ali pa res že kičasto modro nebo. Barva ni enakomerna in prehaja od spodaj navzgor od svetlejše proti temnejši. Vsekakor pa je v tako močnem odtenku pobarvana le ena stena.

Barvasti vzorec

stena, vzorec

Nekateri so še bolj drzni in imajo radi na steni divje barve, a v obliki vzorcev. Mogoče taki krogi ustrezajo prav vam. Seveda je podlaga bela stena.

Moje Stanovanje - APRIL 2014

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - APRIL 2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.