Le kdo si ne želi svežega in dišečega stanovanja, v katerem vedno diši po opranem perilu, svežih vaniljevih rogljičkih ali po ravno pokošeni spomladanski travi?

Vonj stanovanja je pogosto tisti, ki določa, kako se bomo v njem počutili, saj v veliki meri vpliva na naše čustvovanje in splošno razpoloženje. Predstavljate si, da vstopite v stanovanje, kjer vam je partner ravnokar spekel ribe in pripravil česnovo omako. Zelo okusno, a nič kaj dišeče! Seveda lahko takoj posežete po umetnih dišavah in osvežilcih prostora, a kaj, ko njihov kemični vonj pogosto le še poslabša situacijo, neprijetne vonjave v stanovanju lahko odstranite naravno. Stanovanje pa raje odišavite povsem naravno – z uporabo eteričnih olj.

Dišeče vrečke

dišeče vrečke

Dišeče lanene vrečke največkrat uporabljamo za odišavljanje omar in predalov. Najbolj poznane so seveda tiste iz sivke, ki smo jih nekoč uporabljali v bitki z molji. A 'moderne' dišeče vrečke ne vsebujejo več samo sivke, ampak v njih najdemo posušene začimbe, koščke posušenih citrusov, potpuri in druge aromatične sestavine.

Lahko so majhne vrečke, ki jih še vedno 'skrivamo' po predalih, lahko pa jih na ličnih miniaturnih obešalnikih obesimo skupaj s suknjiči ali pa jih enostavno, kot dekorativno blazino, umestimo v prostor. Ko izgubijo vonj, jih podobno kot potpuri oživimo z izbranim eteričnim oljem.

Sveče

sveče

Zelo preprost način odišavljanja prostora so dišeče sveče. Poleg prijetnega vonja vam zagotovijo tudi prijetno in romantično svetlobo, torej popolno vzdušje za preživljanje večera v dobri družbi. Lahko kupite odišavljene parafinske sveče ali sveče iz čebeljega voska, ki že same po sebi oddajajo prijetno 'meden' vonj.

Če imate doma navadne sveče, lahko v stopljen vosek goreče sveče dodate kapljico dišečega olja in učinek bo podoben. Pazite le, da olja ne kapnete direktno v plamen, saj je zelo vnetljivo. Prižganih sveč nikoli ne pustite nenadzorovanih. Večina sveč prostor dobro odišavi že po 15 minutah, zato jo, če za dalj časa zapustite prostor, raje ugasnite.

Aromatična pršila

pršilo

To je morda najlažji, predvsem pa najbolj varen način odišavljanja prostora, saj se popolnoma izognemo uporabi sveč in ognja. V deciliter destilirane vode kapnite 10 do 20 kapljic najljubše dišave in mešanico nalijte v stekleničko s pršilom. Pred vsako uporabo dobro pretresite, saj se sicer olje in voda ne bosta zmešala.

Izparilniki

izparilnik

Izparilniki so sestavljeni iz posodice, v katero nalijete vodo in eterično olje, ter čajne svečke, ki jo postavite pod posodico in prižgete. Segreto olje hitro odišavi prostor, intenzivnost vonja pa lahko zlahka uravnavate sami s količino olja, ki ga dodate vodi v posodici.

Navadno zadostuje že od 3 do 5 kapljic. Ko zapustite prostor, svečko enostavno ugasnete. Izparilniki imajo tudi dekorativno vrednost, saj jih lahko kupite v vseh oblikah, barvah in materialih, torej jih enostavno uskladite s prostorom, v katerem se uporabljajo.

Potpuri

potpuri

Potpuri je mešanica naravnih sestavin, kot so posušeni cvetovi, listi in plodovi, različne začimbe ali delčki lesa. Pogosto je mešanici dodanih nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Mešanico, ki je navadno tudi prijetno pisanega videza, položimo v dekorativno posodo in pustimo, da se vonj prosto širi po prostoru.

Potpuriji se med seboj zelo razlikujejo glede na področje, kjer so bili narejeni, in rastline, ki so jih pri tem uporabili. Sčasoma vonj potpurija zbledi, a lahko mu dodate nekaj kapljic eteričnega olja in ga tako za nekaj časa ponovno 'oživite'.

Izdelajte si svoj 'sladki potpuri'
  • 100 g cimetove skorje
  • 30 g pehtrana
  • 30 g nageljnovih žbic
  • 30 g lovorovih listov
  • 30 g žajbljevih listov
  • 60 g cvetov kamilice

Zdrobite cimetovo skorjo v možnarju. Dodajte preostale sestavine. Nakapajte z nekaj kapljicami limoninega soka.

Lesene palčke

dišavne palčke

Lesene palčke z dišečo tekočino lahko kupite v lični embalaži, lahko pa si dišavo izdelate sami. Prazno stekleničko najljubšega parfuma (ali katero drugo lično stekleničko) dobro umijte in jo napolnite z dišečim oljem. Lahko ga kupite v trgovini ali pa ga izdelate sami iz mineralnega olja, vodke in eteričnega olja.

Dobro premešajte četrtino skodelice mineralnega olja in 2 do 3 čajne žičke vodke (ki ne sme biti razredčena), nato pa dodajte še eterično olje. Razmerje med prvim in drugim naj bo 75 odstotkov proti 25 odstotkov. Dobro premešajte. Vaša aromatična dišava je narejena. Zlijte jo v stekleničko. Vanjo postavite 4 ali 5 bambusovih palčk – razpršilec dišečega olja je narejen. Ko se vam zazdi, da je aroma popustila, palčke obrnite.

Eterična olja lahko uporabljate namesto čistil

naravne dišave in čistila

Za vzdrževanje hišne čistoče je pomembno, da znamo število bolezenskih mikroorganizmov zmanjšati na minimum, in prav eterična olja so kot nalašč za to! So namreč zelo učinkovita naravna protimikrobna sredstva.

Za začetek lahko naredimo vsestransko razkužilno sredstvo, s katerim bomo čistili delovne površine, korito in zidne obloge. Zmešajmo recimo sivkino eterično olje ali eterično olje čajevca z vodo in poškropimo po kuhinjskih ali kopalničnih površinah kot nekakšen za okolje in ljudi prijazen antibakterijski sprej. Ali pa v stekleničko razpršilca vlijmo žlico kisa in vanjo kapnimo 40 kapljic evkaliptusovega in pomarančnega eteričnega olja. Dobro pretresimo in dolijmo 3 decilitre vode ter ponovno pretresimo. Naše razkužilno sredstvo je pripravljeno.

Kadar razkužujemo in dišeče plemenitimo svoj dom, pazimo na pohištvo! Izogibajmo se škropljenju žameta, svile in furnirja, kajti na njih bodo ostali vodni madeži. Vedeti moramo, da eterična olja raztapljajo nekatere vrste plastike in druge umetne materiale.

Čiščenje kopalnice

eterično olje

Osnovni namen čiščenja v slabo prezračeni in vlažni kopalnici je odstranitev mikroorganizmov, ki povzročajo obolenja, zlasti če je v kopalnici tudi straniščna školjka.

Raziskave so pokazale, da je zastor/zavesa v kadi/tušu eno najbolj umazanih mest v kopalnici, opremljeno z najrazličnejšimi bakterijami.

V kopalnici bomo torej uporabili 'smrtonosno' mešanico, ki jo lahko pripravimo iz enakih odmerkov eteričnih olj bora, čajevca, sivke in limone, oziroma če želimo mešanico močnejšega vonja, zmešajmo enake odmerke pelargonije, sivke, limone/timijana. Mešanica je primerna za izdelavo razpršilnikov, tekočin za brisanje in čiščenje. Kapnimo jo v sodo bikarbono in z njo očistimo kad, umivalno korito in straniščno školjko.

Pranje perila

pranje, eterična olja

Kadar peremo perilo, v pralnem stroju ali ročno, lahko dodamo eterična olja med splakovanjem in perilo bomo še dodatno razkužili in odišavili. V režo za izpiranje v pralnem stroju kanimo nekaj kapljic eteričnega olja po lastnem okusu. Ne uporabljajmo eteričnih olj, ki puščajo barvne madeže na tkaninah (nemška kamilica, navadni rman, pačuli, stisnjena olja citrusov ter olja, destilirana iz smol).

Za osvežitev brisač in odišavljenje kopalnice so primerna vsa eterična olja citrusov, eterična olja evkaliptusov, sivke, poprove mete, palmarose, citronele in limonske trave.

Pripravila: Mateja Čelan

Lisa - 33/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 33/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.