Kmalu nas bo pritegnil decembrski čar, in prav je tako. Mestne ulice že dobivajo svojo razkošno decembrsko podobo, izložbe trgovin se bohotijo v prazničnih lučeh in marsikdo si ne more pomagati, da ne bi razmišljal tudi o prazničnem okrasju doma.

Ustvarjalna žilica

Če želimo že v začetku decembra svojemu domu vdihniti božično-novoletno čarobnost, ne potrebujemo niti ogromno časa niti denarja. Prebuditi moramo le svojo ustvarjalno žilico in se podati na zabavno pot kreativnosti.

Da boste lažje začeli, si lahko spodaj preberete nekaj preprostih idej.

V dnevni sobi ali v prostoru, kjer bomo praznovali, postavimo novoletno jelko in jo izdatno okrasimo. Če imamo kamin, obesimo božično nogavico, v kateri bo Božiček za vsakega pustil nekaj lepega.

Kuhinjo odišavimo s cimetom ali klinčki in okrasimo z božično zvezdo, ciklamo ali adventnim venčkom s štirimi svečami - vsako za eno adventno nedeljo.

Kuhinjsko mizo svečano pogrnemo. Izberemo lahko kar tradicionalno rdečo božično barvo in jo popestrimo z belimi pogrinjki. Ker gre za posebno priložnost, uporabimo najboljši porcelan, sveže zloščen pribor in bleščeče kozarce za vodo, sok in vino.

Pogrinjke lahko okrasimo z vejicami smrečja ali božjega drevca in dodamo kartončke z imenom, da bo vsak obiskovalec vedel, kje je njegovo mesto. Na sredino mize postavimo vazo s svežim cvetjem ali z okrašenimi vejami, za prijetno vzdušje pa bo poskrbela svetloba sveč.

Simbolni pomeni okraševanja

Zelene veje, naj bodo veje lovorikovca, smreke, pušpana, mahonije, ciprese, božjega drevca ali bršljana, naj bi hišo ščitile pred zlobnimi duhovi ter naznanjale upanje, da se bo po hladnem obdobju narava znova prebudila v pomlad.

Cimet simbolizira prijateljstvo in ljubezen. Cimetova skorjica v dekoraciji naj bi v hišo prinesla srečo in veselje.

Bela omela je simbol nesmrtnosti in jo v Angliji in Ameriki pogosto obesijo kar nad vhodna vrata. Tam pravijo, da lahko vsakogar, ki stopi pod veje bele omele, brez vprašanja poljubimo.

Sveče so nepogrešljive spremljevalke zimskih praznikov. S svojo svetlobo in toploto ožarjajo prostor in simbolizirajo sonce, življenjsko energijo, predanost, zvestobo in upanje v lepšo prihodnost.

Zavijte božična darila

Če ne želite daril kupovati v zadnjem trenutku, se po nakupih odpravite že zdaj. Tako se boste izognili preveliki gneči, če pa boste darila še čudovito zavili, lahko služijo kot decembrska dekoracija. Če vam nakupovanje še ne diši preveč, lahko v darilni papir zavijete le prazne škatle in jih okrasite s pentljami.