Če se v kakšnem kotičku stanovanja počutite utesnjeno in bi ga radi vsaj na videz povečali, upoštevajte vsaj enega od sedmih trikov, ki bodo prostor v hipu optično povečali, vi pa boste v njem precej lažje zadihali.

1. trik: Poskrbite, da bo prostor poln svetlobe

V vaš dom mora priti čim več svetlobe. Pri opremljanju si lahko pomagate s steklenimi površinami – lahko je iz stekla kuhinjska miza, na stene lahko pritrdite steklene police, steklena so lahko tudi vrata omar, ogrodja svetil in drugi notranji dodatki.

Nekateri oblikovalci prostorsko stisko optično rešujejo s srebrno folijo ali ogledali, ki jih namestijo na stene ali strop – ta odseva svetlobo in tako prostor osvetli in poveča.

Steklo je odličen material za opremljanje manjših prostorov, saj zaradi svoje prosojnosti ne omejuje naravne osvetlitve.

2. trik: Prevladujejo naj nizke omare

Višje omare, z izjemo omar, ki segajo vse do stropa, na videz zapirajo prostor. Zato stanovanje napolnite z nižjimi omarami, ki naj ne presegajo višine 80 cm. Ta višina je mejna, ker ne omejuje gibanja rok, hkrati pa nanje lahko postavite najljubše dekorativne predmete.

3. trik: Odboj svetlobe lahko dosežete s površinami z visokim sijajem

Površine z visokim sijajem delujejo kot ogledala – svetlobo pošiljajo nazaj v prostor – zato si le privoščite takšne omare. Naj vas ne skrbi čiščenje – gladke površine so povsem enostavne za vzdrževanje. Tudi od kovinskih površin se svetloba odlično odbija.

4. trik: Pravilno izbrana barvna lestvica je osnova za optični učinek

Barve hladnejših odtenkov – mednje spadajo bela, svetlo modra, svetlejša vijoličasta in svetli odtenki zelene ter tudi svetlejši odtenki rumene – v prostoru delujejo nevsiljivo in optično razširijo prostor.

Hladne barve navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo.

5. trik: Vzorci so dobrodošli, le majhni naj bodo

Velikanski geometrični vzorci lahko prostor pomanjšajo in delujejo, kot da je vse stisnjeno, majhni pa ga navidezno povečajo.

6. trik: Če nič ne deluje, preusmerite pozornost

V majhnem prostoru dobro delujejo vpadljivi dodatki – opazne vaze, nenavadne šatulje, kipci s potovanj, posebne svetilke in posebni dodatki, ki jih ni mogoče dobiti v vsaki trgovini z notranjo opremo. Naj privabijo oko obiskovalca in ga odvrnejo od ocenjevanja velikosti vašega doma.

7. trik: Ogledala so lahko hitra 'instant' rešitev

Ogledalo bo zagotovo vaša prva izbira, mi pa smo jo nalašč postavili na zadnje mesto, saj velja za najhitrejšo rešitev za optično povečanje prostora. Pri umeščanju ogledal v prostor morate biti pozorni, da je to postavljeno na steno, ki odseva prostornost. Če bo ogledalo obrnjeno proti omaram in bo odsevalo vrata omar ali pa bo obrnjeno proti steni – niste rešili težave.

Ogledala ne postavite nasproti drugega ogledala, saj boste ustvarili vtis neskončnosti, ki po zakonitostih feng šuia ujame energijo prostora in je ne vrne nazaj vanj.

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 25/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 25/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.