V zavetju doma malim živalim v vročih dneh zagotovite primerno senčenje, svežo vodo in udobno zračno ležišče. Živali za zadovoljstvo ne potrebujejo veliko, vam pa bodo zelo hvaležne, če boste poskrbeli za drobne malenkosti, ki jim lahko olajšajo bivanje v poletnih mesecih.

Psu omogočite ohlajen prostor v stanovanju, kamor se lahko umakne pred vročino, in mu hkrati zagotovite neomejeno gibanje na svežem zraku. Če te možnosti zaradi bivalnega okolja v nadstropju nimate, psu privoščite daljši jutranji in večerni sprehod.

Sveža voda je v poletnih mesecih osnovna za dobro počutje ljudi in živali, zato naj jo imajo male živali vedno na voljo, tudi na več mestih po stanovanju ter na terasi in vrtu.

Med raznolikimi zračnimi ležišči za pse lahko izberete hladilno blazino, ki bo kosmatinca v vročih dneh hladila; za informacije povprašajte v trgovini za male živali Slonček (info@zoosloncek.si).

Pasje radosti

pes se kopa

Kuža vam bo izredno hvaležen, če mu boste privoščili kopanje v bazenu, šteje tudi polivanje z vodo iz zalivalke ali vrtne cevi.

Vedno v senci

pes v senci

Na terasi, v atriju ali na vrtu postavite senčnik, kamor se pes in mačka lahko skrijeta pred žgočim soncem. Senčnik, 79,95 EUR, Impressionen (www.impressionen.de).

Kopanje na prostem

pes se kopa

Bazen za pse, 39,20 EUR, Za Živali (www.zazivali.si).

Dvojna funkcija vodnjaka

pes pije

Pes naj ima svežo vodo na zunanjih igralnih površinah, v vlogi posode za vodo je lahko okrasni lonec sredi travnika.

Mačke so vedno na tekočem

macka

Mačke se v vročini rade zadržujejo v hladnejših notranjih prostorih, z notranjo opremo poskrbite, da bodo lahko iz hladne notranjosti spremljale dogajanje zunaj in da se bodo lahko umaknile v senco, ko jim bo to prijalo.

Mačke so za mehko vodo

macka pije

Mačke se rade odžejajo z deževnico, ki se ujame v okrasnih posodah na vrtu. Če so tam vajene piti, jim v obdobju vročine dolivajte svežo vodo.

Mačje udobje

macka spi

Mački v poletnih mesecih poleg sveže vode zagotovite možnost za umik v hladnejši prostor, ki ga opremite z zračnim ležiščem, v katerem ji bo udobno.

Varno skrivališče

macka spi

Mačja votlina iz filca, ki pozimi greje, poleti pa hladi, je na voljo v vseh različicah. Votlina iz filca, od 60 EUR naprej, Etsy (www.etsy.com/shop/elevele).

Skrb za domače ribice

Če so temperature zraka visoke, je treba s posebnimi termometri spremljati temperaturo vode v akvariju. Pomembno je, da voda v akvariju ne preseže 30 stopinj Celzija.

Izhlapevanje vode

akvarij

Ribam v akvariju je treba v poletnih mesecih dolivati vodo, ker ta izdatneje izhlapeva, čeprav je akvarij po priporočilih postavljen v senčni kotiček stanovanja.

Skrb za zajčke in druge glodavce

zajčki

Tudi zajčkom prija, če se lahko malo razgibajo na travi. Če imate možnost, jim pustite malo svobode na vrtu, najbolje navsezgodaj zjutraj, ko zemlja ni razgreta od sonca. Če vas skrbi, da bodo zajčki zašli med vrtnine, je elegantna rešitev ograja, ki jo dobite v specializiranih trgovinah za male živali. Ograja za glodavce ali pasje mladičke (6 x 56,5 x 56,5 cm), 25,60 EUR, Za živali (www.zazivali.si).

Sprehajanje ni več nenavadno

zajček

Če doma nimate vrta ali travnate površine, naj vam ne bo nerodno zajčka peljati na sprehod. Oprsnica za kunca, 5,20 EUR, Za živali (www.zazivali.si).

Skrb za ptice

ptica

Ptice naj imajo v kletki na voljo svežo vodo, lahko pa jim v obdobju visokih temperatur privoščite tudi kopanje.

Mini kopalnica

ptičja kopalnica

Kopalnica za ptice, na voljo v rumeni, oranžni in zeleni barvi, 2,99 EUR, trgovina Slonček Medvode, Krško, Brežice (blago pošljejo tudi po pošti (info@zoosloncek.si).

Pripravila: Liza Metkovič