Če vam ob misli na pomladansko čiščenje začnejo štrleti pokonci vsi lasje, začnite z nečim lahkim: s knjižnimi policami.

Spomladi se v nas prebudi hrepenenje po novem začetku, radi bi ponovno zadihali s polnimi pljuči in se osvobodili starih bremen. Spomladansko čiščenje ni nekaj nepomembnega in nepotrebnega. Nekateri se ga veselijo, drugim pa vsako leto znova naganja strah v kosti. Kje začeti? Knjižne police so kar dobra začetna točka pospravljanja, saj jih pogosto zanemarimo pri pospravljanju.

Strategija

Že pred pospravljenem moramo začrtati strategijo in cilj, drugače se bo pospravljanje končalo z raztresenimi kupi knjig po stanovanju. Police lahko razdelite po kategorijah knjig, recimo: priročniki, otroške knjige, kuharske knjige in romani. Tako boste vedno ohranili dober pregled nad tem, kar imate.

Ali to še potrebujem?

Naše življenje se ves čas spreminja in morda vam tisto, kar ste brali pred desetimi leti, niti ni več všeč oziroma knjige več ne potrebujete. Če je vaš otrok že najstnik, verjetno tudi ne potrebujete več knjig o negi dojenčka. Knjige, ki jih več ne potrebujete, zato raje podarite.

Koliko časa je ta knjiga že na polici?

Zaprašene knjige so znak, da so pozabljene. Čeprav ste morda že večkrat obljubili, da jo morate res prebrati, knjiga še kar čaka na vrsto. Čas je, da se ločite od nje. Nihče ne potrebuje knjig, ki vzbujajo slabo vest in jih morda zato potiskamo nekam v drugo vrsto.