Večina nas ne mara pospravljanja. In ga kar naprej prestavljamo na poznejši čas.

Vendar je pomlad ravno prava priložnost, da naredimo prostor novim, lahkotnejšim oblačilom. Pospravljanje omar z oblačili, v kuhinji in pisarni dobesedno prinese osvežitev tudi na drugih življenjskih področjih.

Veliko pospravljanje

Upoštevajte metodo Japonke Mari Kondo: ne pospravljajte po sobah, temveč po kategorijah. Vsak kos oblačila pospravite na kup – in to ne le tista oblačila iz omar, temveč tudi tista s podstrešja. Potem se šele začne izločanje posameznih delov. Vsakega vzemite v roke in se vprašajte: ali me osrečuje in se v njem dobro počutim? V omari imejte le oblačila, v katerih se počutite dobro. Sijajen občutek. Nato nadaljujte z drugo kategorijo. S knjigami, na primer.

V majhnih etapah

Če nimate časa za veliko pospravljanje, si vsak dan vzemite po 15 minut časa in se lotite malih predelov: kozmetične omarice, predala z nogavicami in seveda predala z raznimi drobnarijami. Vsak dan boste tako dosegli mali uspeh!

Občutki sreče

In ko bodo iz vašega doma izginile vse nekoristne in neuporabljene stvari, boste začutili neko novo lahkotnost. Pospravljanje je tudi nekakšna terapija, ob kateri se naučimo spuščati stvari iz rok.

Kot za drobnarije

Lahko je predal ali pa del omare v hodniku – v vsakem gospodinjstvu je kakšen kot, kjer se zbirajo koristne in na žalost tudi nekoristne stvari.

 • Shranite baterije, nadomestne gumbe, razne vijake in drugo, česar ne morete razvrstiti nikamor, pa zavrzite.
 • Večino stvari pospravite tja, kamor spadajo. Vzorčke šamponov dajmo v kopalnico. Raznih prospektov vam verjetno ni treba spravljati.
 • Ostanke drobnarij razvrstite tematsko – pomagajo majhne posodice. Ne pozabite, da od časa do časa spet malo pospravite po drobnarijah.

Omara z oblačili

Poslovite se od oblačil, ki so iz mode ali pa so napačne velikosti

 • Obdržite le oblačila, ki vas osrečujejo. Odločite se za neki sistem – oblačila razvrstite po funkciji (delo, šport, prosti čas) ali po stilu (kratki rokavi, dolgi rokavi) in se tega sistema strogo držite.
 • Manjše torbice lahko pospravite v večje in jih razvrstite drugo poleg druge. Nogavic in hlačnih nogavic ne sukajte v krogle, temveč jih zvijte. Tako se bodo vlakna manj poškodovala. 'Polžke' nato zložite v predal tesno skupaj.
 • Večina ljudi se lažje poslovi od oblačil, če vedo, da jih bo nosil nekdo drug, nekdo, ki jih potrebuje bolj od nas. Pozanimajte se pri dobrodelnih organizacijah itd.

Kuhinja

Potrebujete predvsem prostor in da bo vse na svojem mestu

 • V shrambah ali omaricah z živili hranite skupaj podobne sestavine za kuhanje: testenine, riž in podobno v enem predalu, začimbe in olja v drugem. Najbolje v steklenih in neprodušnih posodah. Omare tudi pogosto očistite.
 • Delovna površina mora biti ves čas čista. Poskrbite, da bo med štedilnikom in pomivalnim koritom tudi prazna.
 • Iz hladilnika odstranite vsa živila s pretečenim rokom uporabe in živila, ki jih nihče ne je v vašem gospodinjstvu. Na zgornjih policah naj bodo kuhana živila, pod njimi mlečni izdelki in sir, pod njimi meso in mesnine. Zelenjava naj bo v predalu za zelenjavo. V zgornji del vrat spadata maslo in margarina, pod njiju omake, steklenice in tube. Čisto spodaj pa so pijače, odprto mleko in vino.

Spomini

Od fotografij, knjig in otroških umetniških del se težko ločimo

 • Pospravljanja ne začnite pri predmetih, ki vas na kaj spominjajo.
 • Tetin ključ ali pa mamin svečnik – pogosto obdržimo tudi stvari, ki nas ne osrečujejo. Veliko predmetov pa svoj namen odsluži že kmalu po podaritvi. Zato se lahko brez kakršnekoli slabe vesti ločite od njih.

Tudi pri spominih velja: ohranite le tisto, kar vas osrečuje.

Kopalnica

 Stran z lovilci prahu

 • Vse, česar ne uporabljate (večkrat) dnevno, pospravite v omarice. Če gre, pa tudi tisto, kar uporabljate vsak dan. Če so zobne ščetke in podobno v omarici, lahko namreč hitro pospravite umivalnik in odstranite madeže vode in mila.
 • Redno pregledujte kozmetična sredstva in odstranite tiste, ki jim je potekel rok uporabnosti. Pudrasti pripomočki imajo rok obstojnosti dva do tri mesece, kremne zadeve (šminka, maskara) pa približno leto dni.
 • Med seboj strogo ločite kozmetična in negovalna sredstva.

Pisarna

Cel kup papirne krame

 • Pogodbe in ostale uradne dokumente pospravite v mape in jih razvrstite po tematikah.
 • Občasno pa vendarle preglejte papirje na svoji pisalni mizi. Videli boste, da lahko vsak teden odstranite kar nekaj papirjev, ki jih ne boste več nikoli potrebovali.
 • K pospravljanju spada tudi brisanje neuporabnih dokumentov iz računalnika.