Tokratne preobrazbe se je lotila ustvarjalka in oblikovalka unikatnih izdelkov iz tekstila, namenjenim predvsem najmlajšim otročičkom, Mira Lukežič, ki se predstavlja pod blagovno znamko Studio LA. Posebnost te prenove je tudi to, da je vsa dela, vključno z beljenjem in polaganjem poda, opravila kar sama.

»Sprva sem iskala primeren prostor v Ljubljani, kjer bi prodajala svoje unikatne izdelke. Šivala in kvačkala pa sem tako in tako v stanovanju. Ko sem tako obupovala nad cenami najemnih prostorov, mi je prijateljica svetovala, naj si uredim studio v očetovi delavnici, ki je samevala po odhodu očeta v pokoj,« pripoveduje Mira Lukežič iz Beričevega pri Ljubljani.

Svoje unikatne izdelke je pred tem prodajala po različnih trgovinah in umetniških stojnicah, po večini v naši prestolnici. Potem pa je naredila načrt, si ogledala kar nekaj podobnih trgovin, listala revije in pregledovala internetne strani ter končno zavihala rokave. Sama se je lotila prenove nekdanje očetove delavnice in prostori Studia LA so zasijali v pastelnih barvah.

Barvanje in pleskanje

Ohranila je le svetlozelene ploščice na stenah, saj bi imela preveč dela z njihovim odstranjevanjem, in ker so dobro ohranjene, delujejo še retro in dajejo prostoru dodaten čar. Da bi studio deloval sveže in prostorno, je vse lesene dele prebarvala na belo. Le pisalna miza je za zdaj v rožnati barvi, s stekleno zgornjo površino. Ker se ni mogla odločiti, v kakšni barvi bodo stari barski stoli, je za vsak stol dodala beli barvi malo zelene pa malo modre, malo vijoličaste in malo rožnate barve.

Z ostankom vsake barve je prebarvala še kakšno polico v istem odtenku ali pa košaro in okvirje slik. Mira tako z barvami ne eksperimentira le pri svojih izdelkih, pri blagu, volni ali garnu, ampak tudi pri opremljanju in prenovi studia: »Morda se pri meni čuti tudi vpliv okoliških tovarn Juba in Belinke, ki zaposlujeta ogromno število ljudi, tudi mojih znancev, za nas prebivalce pa so že od nekdaj priročne tudi njihove trgovine. Kadarkoli se torej odločim, da bi kaj spremenila, prebarvala steno ali prebarvala stol, se preprosto odpravim v njihove trgovine, se posvetujem, nakupim vse potrebno, barve, čopiče, lake, in se spet lotim dela.«

Dnevna soba ali delovni prostor

Prostor se nenehno spreminja, saj ima po vsem studiu razstavljene svoje izdelke. Ker je studio zamišljen kot nekakšna dnevna soba, deluje zelo prijetno in domače. Mira najraje vidi, da se obiskovalci razgledajo po njem, potem pa ob kavici ali čaju povejo svoje želje. Pa naj bo to odejica za novorojenčka, blazina z imenom ali pa samo vrečka za copate.

Svoje znanje pa z veseljem deli tudi z drugimi na tečajih šivanja in kvačkanja, ki potekajo individualno ali pa v organiziranih skupinah. Vsekakor je klepet v polkletnem prostoru prijeten tako v zimskih temačnih dneh ob skodelici čaja kot v vročih poletnih dneh, ko je v njenem studiu naravno hladno.

Mira uživa v svoji delavnici

delavnica

Dehteče vrtnice z domačega vrta in prt v enakih odtenkih za uspešen začetek delovnega dne.

Hišica za lepe stvari

delavnica

Podobnih hišic je sešila kar nekaj. Niso samo za okras, ampak imajo praktične žepke za shranjevanje. Zraven stoji magnetna tabla, ki jo je naredila iz kovinskega pokrova, prelepljenega s papirčki – servietna tehnika.

Šivalna stroja

šivalni stroj

Nepogrešljiva pomočnika pri ustvarjanju unikatnih odej, blazin, oblačil, igrač in še veliko drugega.

Bucike

bucike

Blazinico za bucike je prilepila na steklen kozarec, dodala čipke in bucike so pospravljene.

Rožnata hišica

hišica

Ni za na vrt, je pa lahko lep okras otroške sobice.

Dekoracija in posladek

tortice

Odlična gostiteljica ima na zalogi vedno kaj lepega za oči in želodček.

Dnevna soba ali jedilnica?

dnevna soba

Nič od naštetega. To je delovni prostor, prenovljen in opremljen po meri lastnice. Belo prebarvano mizo obkrožajo stoli, ki so bili nekoč črni, Mira pa je prebarvala vsakega z drugačno barvo. Lep kontrast prostoru so tla v vzorcu starih desk. Vinilne plošče so pravi hit, saj so tako preproste za polaganje, da jih je lastnica studia položila kar sama.

Vsak dan nekaj novega

tabla

Mira na tablo pred vrati napiše, kaj je novega ustvarila. Včasih piše tudi: Tišina, šivam!

Poletne oblekice

oblekice

Na policah je lepo zloženo blago po barvah, med katerimi boste zaman iskali črno in sivo.

Pike in pikice

oblekica

Preprosta oblekica za dolgo vroče poletje.

Za velike in male ustvarjalce

predpasniki

Samo z veselim predpasnikom lahko kuhaš kot največji mojstri.

Miniaturni rastlinjak

kvačke

V njem čakajo baletni copatki na nežno dojenčico.

Ustvarjalni kotiček

ustvarjalnica LA

Vgradne police je Mira le prebarvala. Ostali so vsi žeblji, na katerih je bilo obešeno očetovo orodje, in tudi razpoka v lesu je še vedno tam. Na belem lesu so razstavljeni manjši izdelki, kot so nakit, sivkine hiške, igračke, toaletke, predalnik pa je poln bombažnih klopčičev, ki čakajo na tečajnike.

Čipke, trakci in drugi dodatki

čipke in trakci

Nikoli jih ni preveč. Kamorkoli potuje, zavije najprej v trgovino z blagom in pripomočki za šivanje.

Špagetki v klobčku

trakovi

Bombažni 'špageti' niso za kuhanje, so pa odlični za kvačkanje preprog, podstavkov, pletenje košar in torb najrazličnejših oblik in velikosti.

Za lep in miren spanec

spalnica

Kovinska postelja v studiu ni za poležavanje, prav tako ni zibelka. Na njej Mira razgrne odejo ali odejico, ko jo sešije ali nakvačka.

Moje Stanovanje - JULIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - JULIJ 2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.