Bivalni prostor odseva slog in osebnost ljudi, ki v njem živijo. 

Zato je treba poskrbeti, da ste v svojem domu srečni. Da boste to dosegli brez hudega posega v finančni proračun, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako v prostorih ustvariti pridih elegance.

Če radi razstavljate drobne predmete, jim namenite za to določen prostor, da bodo na regalu ali omari imeli točno določeno mesto.

Daljinski upravljalnik, ključi in druge drobnarije lahko svoje mesto dobijo v lični košarici, še drva lahko pospravite v košaro in učinek bo fenomenalen.

Revije naj ne ležijo na mizi, postavite jih v moderno stojalo.

Čistoča

Ko boste v svojem domu vzpostavili red po predalih in omarah, boste tudi lažje vzdrževali čistočo prostorov, saj vam med čiščenjem ne bo treba umikati vse navlake – torej boste brisanje prahu, sesanje in pomivanje opravili hitreje in učinkoviteje. Če si boste naredili načrt, katera dela boste opravili dnevno, tedensko in mesečno, se boste lažje organizirali in imeli doma vedno čisto.

Zračni ambient

Prijetne vonjave vašega doma so osnova za dobro počutje in verjeli ali ne, tudi pravi vonji lahko ustvarijo pridih elegance. Osvežilci in čistilci zraka ter dišeče sveče lahko ustvarijo občutek, da ste vstopili v prostor, kjer je doma razkošje, in v takem prostoru bo tudi vaše razpoloženje odlično. Za pridih elegance v prostoru lahko poskrbijo razkošni vonji dišečih sveč Yankee Candle iz kolekcije Elevation. 

Skrita napeljava

Čeprav se novodobna tehnologija vse bolj nagiba k brezžičnim povezavam, je veliko aparatur še vedno priključenih na kable, ki so napeljani ob stenah, policah ali nemarno visijo z miz. To ni ravno videti privlačno, zato poskrbite, da bo vsa napeljava v vašem domu elegantno skrita za omarami ali pa jih pritrdite na manj vidna mesta s pomočjo modernih rešitev – nosilcev za kable. Pomembno je, da napeljani kabli niso videti neurejeno in neorganizirano.

Prefinjena osvetlitev

Posebno pozornost posvetite svetlobi in sencam. Uporabite ustrezno osvetlitev na način, da poudarite blišč svojega doma. Vse elegantne predmete osvetlite, na primer kovinski predmeti pod namiznimi lučmi lahko ustvarijo prav poseben odsev, ki privablja pogled in ustvari občutek razkošja. Prav tako zatemnjene luči v določenih prostorih ustvarjajo posebno romantično vzdušje. Seveda pa morate pozornost nameniti tudi soncu in naravni svetlobi čez dan, da se boste tudi takrat počutili kot kralji in kraljice v svojem elegantnem kraljestvu.

Hitra preobrazba

Če mislite, da je vaš dom dolgočasen, mu lahko dodate pridih elegance z dolgimi zavesami. Tudi če so vaša okna majhna, so lahko zavese dolge in iz razkošnega blaga. Prav tako lahko razkošje pričara kakšna posebna svetilka ali unikatno oblikovano ogledalo ter fotelj za posedanje ob oknu.

Fokus v vsaki sobi

Vsak prostor v vašem domu potrebuje osrednjo točko oziroma središče, ki bo privlačilo pogled. Ko boste izbrali primeren kotiček, vanj postavite kakšen nenavaden predmet s potovanj, umetniško delo, lahko nenavaden fotelj ali kakšen drug kos pohištva. Osrednji fokus v prostoru lahko prevzame tudi kamin ali pa nenavadna klubska mizica ob sedežni garnituri čistih linij, lahko pa to vlogo v vašem domu prevzame tudi gromozansko ogledalo. Naj bo to neke vrste predmet, ki opozarja nase na prvi pogled.

Barvna lestvica za eleganco

O tem, kako pomemben je izbor prave barvne lestvice, ste zagotovo prebrali že nešteto prispevkov, a dejansko gre za izredno pomembno odločitev, ki bo odločala o tem, ali bo vaš dom dobil prizvok igrivega bivališča ali elegantne rezidence. Če ne želite barvno preobremeniti prostora, naj bosta v prostoru skupaj le dve, največ 3 glavne barve, če se jim pridruži še kakšna v podobnih odtenkih, zares ne sme izstopati. Kraljevsko modra barva je lahko ena od osnovnih barv v elegantnem prostoru, njej pa se čudovito podata še bela in zlata.

Klubska mizica, umetniško delo ali cvetoča dekoracija – vaša odločitev je, kaj boste poudarili.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.