Spomladansko sonce vabi na vrt, a tu je še april, ki vas lahko dodobra namoči, obetajo pa se tudi poletni žgoči sončni žarki. 

Da boste zaščiteni tako pred dežjem kot tudi soncem, si postavite pergolo. Vsi, ki imajo vrt, kljub obilici dela radi posedijo na terasi in uživajo ob pogledu na domače naravno okolje, a kaj, ko to idilo lahko prežene aprilsko deževje ali poletna ploha, da o žgočem soncu, pred katerim se je bolje skriti, ne govorimo. Če imate vrt z visokimi drevesi, lahko poleti zavetje pred soncem poiščete kar pod bogatimi drevesnimi krošnjami, a te vas ne bodo zaščitile pred dežjem. Če bi radi tudi ob deževnih dnevih uživali na prostem, je ponudba pergol na našem trgu zelo pestra.

Uporabnost

Pergola je izredno funkcionalna, ko pride do hitrih vremenskih sprememb, lahko vam služi kot zavetje pred vetrom, lahko vas ubrani pred dežnimi kapljami ali pa ima na sončni strani vrta vlogo senčnice. Pomembno je, da jo postavite na tisti konec hiše, kjer vam bo omogočala najlepše trenutke, pa naj bo to severna stran hiše, zahodna ali pa obrnjena na jug, pomembno je, da bo služila svojemu namenu. Ob tem pa se je dobro vprašati, iz kakšnega materiala naj bo.

Podaljšek hiše

Les je okolju prijazen material, ki ga je treba ustrezno zaščititi, da bo njegova življenjska doba daljša. Da bi primerno zaščitili les, je treba izbrati tudi primerno kritino, navadno pa je odločitev za to odvisna od naklona pergole in raztezanja konstrukcije ter okolice, v katero se bo pergola postavila. Prav je namreč, da pergola postane neke vrste podaljšek hiše – da se njen slog ujema s hišo, jo na neki način dopolnjuje ali nadgradi. Ravno zato je na trgu zares pestra izbira materialov.

Lesena pergola in kombinacije drugih materialov

Lesene pergole je namreč tudi lepo kombinirati z drugimi materiali – na primer leseno konstrukcijo lahko dopolnite s kombinacijo stebrov iz naravnega kamna ali starih opek. Od izbora teh materialov pa je odvisno tudi, kakšno kritino boste položili – kritina je lahko opečna, pločevinasta, lahko je tegola ali pa iz polikarbonatnih plošč, ki prepuščajo svetlobo. K takšnim kritinam pa se podajo tudi drugačna ogrodja – na primer kovinska ali aluminijasta, ki lepo delujejo tudi v kombinaciji s steklom.

Lamelne pergole – odlična sodobna rešitev

Odlična moderna rešitev je aluminijasta pergola z vrtljivimi lamelami, ki je močne konstrukcije, ker pa je v celoti iz aluminija, ima tudi dolgo življenjsko dobo. Lamele, ki jih je mogoče krmiliti kar prek električnega pogona, omogočajo prilagajanje vremenskim razmeram, pri tem pa je pomembno tudi, da lamele, ko so popolnoma spuščene, tesnijo in vas zaščitijo pred nenadnim dežjem, odvečna voda pa odteče v odtok za vodo, ki je speljan v enega od stebrov pergole.

Luksuzna nadgradnja

Takšne modernejše modularne pergole vam ponujajo tudi številne dodatne izbire – poleg prilagajanja velikosti in barv konstrukcije, imajo moderne pergole lahko vgrajene tudi roloje in drsne plošče, steklene stene, za dodatno vzdušje pa tudi vgrajena svetila ali glasbeno napeljavo, nekatere omogočajo tudi vključitev ogrevanja za hladnejše mesece. Glede na ponudbo si lahko privoščite veliko svobode, to bodo najverjetneje omejile le vaše finančne zmožnosti.

Kakšno obliko izbrati?

Od finančnega vložka, ki ga boste namenili postavitvi pergole, pa je odvisna tudi oblika nadstreška. Strokovnjaki sicer poudarjajo, naj se oblika nadstreška prilagaja okolici. Če je objekt, poleg katerega bo pergola stala, enostaven, je lahko nadstrešek bolj nenavadne oblike, če pa je hiša posebnih oblik, je smiselno in priporočljivo poleg postaviti pergolo bolj nevtralnih linij. Sodobno oblikovani nadstreški imajo zato večinoma oblikovane nevtralne in ravne linije, ki jih lahko dodatno kombinirate z drugimi materiali za estetsko dovršenost.

Preden se lotite gradnje

Glede na to, da z gradnjo pergole posegate v okoljsko prostorsko ureditev, je prav, da se pozanimate, ali je za gradnjo treba pridobiti gradbeno dovoljenje – za večje nadstreške bo tovrstna dokumentacija potrebna. Po naših informacijah je za nadstreške, ki so večji od 30 m², treba pridobiti gradbeno dovoljenje za enostavne objekte. Ali je potrebno tudi soglasje sosedov, morate preveriti sami, predvsem je to odvisno, kako blizu drugih objektov boste zgradili svojo vrtno oazo.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.