Da boste svojemu telesu zagotovili primerno udobje med počitkom in nočno regeneracijo, izberite primeren vzglavnik. 

Mi smo raziskali najrazličnejša polnila, na katerih se boste lahko dobro odpočili. 

Vsestranske luščine – ajda, pira, proso

Na spletni strani www.bonatura.si smo zasledili glavne prednosti naravnih vzglavnikov z ajdovimi, pirinimi in prosenimi luščinami, ki lahko pripomorejo h kakovosti spanja in počitka, luščine namreč uravnavajo toploto – pozimi grejejo in poleti hladijo, zaradi njihove zračnosti preprečujejo znojenje in razvoj pršic, predvsem ajdove so primerne za vse, ki imajo alergije na pršice, in za astmatike. Se pa vzglavniki z naravnimi luščinami anatomsko prilagajajo vratu in zagotavljajo mikromasažo.

V nadaljevanju navajamo glavne značilnosti posameznih luščin, ki so objavljeni v njihovem katalogu vzglavnikov, Bonatura je namreč slovensko podjetje, ki v lastni proizvodnji izdeluje naravne vzglavnike s 7 različnimi polnili in 7 različnih dimenzij. “Vzglavniki Bonatura so narejeni ročno iz popolnoma naravnih in okolju prijaznih sestavin – prevleka je iz 100% certificiranega bombaža in naravnega polnila. V primerjavi s klasičnimi vzglavniki so polnjeni s plevami oz. luščinami semen ajde, pire in prosa ter kroglicami ovčje volne, rastlinske kapok preje in češnjevimi koščicami, ki so naravno polnilo, kar lahko zagotavlja udoben in naraven spanec. Vsa polnila so naravna, brez umetnih dodatkov in kemikalij,“ so nam zaupali.Ajdove luščine: “Glavna značilnost ajdovih luščin je naravni antioksidant in rutin, ki deluje antivirusno in blago antibakterijsko. V primerjavi z drugim naravnim polnilom (luščinami pire) so bolj sipke, kar vzglavniku daje še večjo mehkobo. Luščine dajejo masažni učinek – mikromasažo, zato lahko pomagajo pri različnih bolečinah. Vzglavnik vas bo očaral z nežno kiselkastim vonjem ajde,” so zapisali v katalogu.

Pirine luščine: “Glavna značilnost pirinih luščin je naravna vsebnost kristalov kremenčeve kisline, ki delujejo na telo kot zdravilna glina. V primerjavi z drugimi polnili so bolj trmaste in grobe, a kljub temu mehke in žametne na dotik. Luščine nudijo masažni učinek – mikromasažo, zato lahko pomagajo pri različnih bolečinah. Vzglavnik vas bo očaral z nežnim vonjem sena.“

Prosene luščine: “Glavna značilnost prosenih luščin je okrogla oblika, ki zagotavlja gosto, mehko podporo, zaradi česar vzglavnik deluje zelo razkošno. Luščine so zelo tihe in presenetljivo gladke ter v celoti podprejo težo glave in vratu, ne da bi izgubile svojo obliko. Zaradi majhne strukture luščin so vzglavniki udobni tudi z več polnila, zato so primerni za vse, ki imate radi višje vzglavnike. Vzglavnik vas bo očaral z vonjem po mlinu.“

Bambusova vlakna

Tudi bambusova vlakna postajajo priljubljeno polnilo, saj ne pregrevajo telesa – imajo hidrofilne lastnosti in učinkovito odvajajo vlago stran od telesa. “Bambusova vlakna so antibakterijska in hidrofilna, izjemno prijazna do kože ter zračna. Zanje je značilno, da ne akumulirajo toplote in ne zadržujejo pršic. Spalna klima, ki jo ustvarjajo bambusova vlakna, je prijetno sveža in so priporočljiva za vse, ki jim je ponoči rado vroče,“ pišejo na spletni strani podjetja Odeja, njihove vzglavnike z bambusovimi vlakni polnijo skupaj z bombažem, ki je prijazen do kože, zračen in lahkoten. Vzglavnik priporočajo vsem, ki ljubijo udobje klasičnega vzglavnika iz časov naših babic.

Poznate kapok prejo?

Kapok preja je najlažje rastlinsko vlakno, ki ga pridobivajo iz strokov, ki rastejo na drevesih kapok v Afriki, Karibih, Mehiki, Srednji in Južni Ameriki ter Aziji. “Glavna značilnost kapok preje je izjemna lahkost, saj prostornino preje sestavlja kar 80 % zraka, zato deluje kot naravni puh. Kapok vzglavnik je ročno izdelan iz 100 % bombaža in finega rastlinskega vlakna podobnega bombažu, ki je znotraj votlo in prevlečeno z naravno antibakterijsko substanco. Je organski pliš, naravno mehki, svilen, zdrav in je odlična naravna alternativa. Kar 8-krat je lažji od bombaža, je brez vonja in ponuja izjemno mehkobo svile. Kapok preja je eden redkih gozdnih proizvodov, ki je 100% organski in pri svoji rasti, proizvodnji ter uporabi nima škodljivega vpliva na okolje. Vzglavnik je enostavno nastavljiv, da ustreza vaši glavi, vratu v vsakem položaju med spanjem. Vzglavnik je brez vonja,“ opisujejo to manj poznano polnilo na spletni strani Bonatura.

Volna – priljubljena že stoletja

Vsi poznamo volno in že vrsto let so volnena polnila priljubljena. “Glavna značilnost volnenega polnila je odlična toplotna izolativnost, kar daje vzglavniku uporabnost tako pozimi kot poleti. Polnilo lahko vsebuje kar 30 % vode in še vedno ne deluje vlažno. Vzglavnik tako zagotavlja prijeten spanec brez potenja, saj volna nase veže vlago in jo tudi hitro odda. Zato onemogoča razvoj plesni, mikroorganizmov in pršic. Primeren je tudi za alergike na pršice, saj volna odbija prah in pršice. Volnene kroglice kljub svoji mehkobi nudijo optimalno oporo vratu in glavi. V primerjavi z vzglavniki, polnjenimi z luščinami, je izjemno mehek in lahek,” opisuje to mehko polnilo podjetje Bonatura.

Pri podjetju Odeja pa revmatikom svetujejo uporabo vzglavnika, polnjenega z merino volno. “Vrhunska merino volna spada med polnila, ki tako zaradi svojih naravnih odlik kot zaradi strogo nadzorovanega načina obdelave ustvarjajo pravljično udobje. Vzglavnik ponuja zdravo oporo in nežno toploto, hkrati pa zaradi visoke zračnosti in hidrofilnosti tako volnenega polnila kot bombažne tkanine ne povzroča nočnega potenja,“ opisujejo na odeja.si.

Gosje perje in puh

Vzglavniki so lahko polnjeni tudi s posebej izbranim belim puhom in perjem odraslih gosi, takšne smo našli na spletni strani odeja-puhek.si. “Gosji puh je od nekdaj sinonim za razkošje, maksimalno udobje in razvajanje. Je naravni material, ki vsakogar navduši s svojo lahkotnostjo in mehkobo. Posebej izbrani perje in puh odraslih gosi so v posebnih postopkih sterilizacije očiščeni in razvrščeni. V prešitih odejah uporabljamo razmerje puha in perja 40/60. Če je puha manj, dajejo gosja peresa večji volumen in zračnost odeje, hkrati pa to vpliva na težo odeje, ki s svojim polnilom omogoča edinstven občutek objema odeje.

Če je vsebnost puha višja, ta vpliva na večjo mehkobo, lahkotnost in tudi toploto. Puh je namreč najboljši izolator, nase veže vlago in ohranja naše telo suho.” Pri podjetju Odeja pa ponujajo vzglavnik, polnjen z nordijskim gosjim puhom in perjem, ki spada med najbolj priljubljena in prestižna polnila. “Prav čarobno je, kako je to lahko in nežno polnilo elastično ter nadvse prijetno toplo. Zanj je značilna izjemna mehkoba, naravna prožnost, odlično odvajanje vlage, zračnost in spodobnost reguliranja temperature,“ pišejo na odeja.si.

Tudi češnjeve koščice so lahko polnilo

Ste vedeli, da so tudi češnjeve koščice lahko polnilo za vzglavnike. Njihova uporaba je vedno bolj priljubljena, saj se koščice anatomsko prilagodijo vratu in glavi ter ponujajo intenzivno masažo in izboljšujejo prekrvavitev, zato takšen vzglavnik priporočajo pri pojavu glavobola ali v primeru bolečin v vratnem delu hrbtenice, ramenih in zatilju. Zaradi teže koščic so ti vzglavniki navadno manjši, a zato nič manj učinkoviti.

“Češnjev vzglavnik je namenjen bolj kot masažni vzglavnik pred TV, ob počitku in ne toliko za nočni počitek – spanec zaradi trmastih in grobih koščic, ki se ergonomsko ne prilegajo tako kot ajda, pira ali proso. Se pa vsake toliko najde tudi stranka, ki želi imeti češnjev vzglavnik prav za spanje. Pravijo, da jim odlično odgovarja. Tako da ljudje smo različni in za vsakogar se zagotovo najde pravo polnilo ali kombinacija polnila, ki jo ponujamo pod linijo Duplex – prekatni vzglavniki – na primer ena stran je mehko polnilo, druga stran mikromasaža izbranih luščin,“ nam je zaupal Boštjan Rudolf iz Bonature.

So pa češnjeve koščice uporabne tudi v grelnih vrečkah za lajšanje bolečin. “Grelno vrečko hitro izdelate sami doma: potrebujete laneno vrečico na zateg, češnjeve koščice in nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Nakapajte češnjeve koščice z eteričnim oljem in jih shranite v laneno vrečico. Tesno jo zategnite, ogrejte kar v kuhinjski pečici ali vroči ponvi in uživajte v blagodejnem gretju,“ so navodila za izdelavo zapisali na Facebook strani ustvarjalne trgovine Antus (www.antus.si).

Naravni lateks

Vzglavnik ima lahko tudi jedro iz naravnega lateksa, mi smo ga našli pri podjetju Odeja. “Jedro iz naravnega lateksa se ponaša s prestižnim GOLS certifikatom. Posebnost naravnega lateksa sta vrhunska mehkoba in elastičnost z izredno dolgo življenjsko dobo. Zaradi luknjičaste strukture jedra omogoča prijeten občutek zračnosti in svežine,“ pišejo na spletni strani.

Inovativna spominska pena

Lahko pa izbirate tudi med vzglavniki, ki imajo v jedru spominsko peno, ki so jo razvili za potrebe NASE. “Pena ima to čudovito lastnost, da se ne glede na obremenitve vedno vrne v svoje prvotno stanje, zaradi česar vzglavnik ohranja svojo obliko. Peno so zato poimenovali 'spominska pena'. Za peno je značilna tudi visoka elastičnost. S perforiranjem jo naredijo še prijetnejšo za uporabo,“ so zapisali med ponudbo na spletni strani odeja.si, kjer smo našli tudi vzglavnik s spominsko peno in spiralnimi vzmetmi za popolno udobje. “Zunanja plast vzglavnika je elastična spominska pena, občutljiva na toploto in pritisk, ki se v trenutku prilega obliki vašega telesa. Spiralne vzmeti v jedru so samostojen sistem za prileganje obliki in teži, ki v trenutku ponujajo popolno podporo in udobje.“

Sivka za popolno umiritev

Če imate radi povsem naravna polnila, potem lahko najrazličnejše luščine kombinirate med seboj, ob vzglavnik pa dodate tudi cvetove posušene sivke, ki velja za blago pomirjevalo in se uporablja v primeru vznemirjenosti ali pri živčni izčrpanosti, z njo pa se odpravljajo tudi spalne motnje, saj njen vonj izredno pomirja. “Sivka se zmešana skupaj s polnilom hitreje razdrobi, kar naredi polnilo prašno in tudi sčasoma vonj sivke ni več toliko močan in nima učinka. Če se uporabi blazinica sivke, se jo po potrebi – ko vonj izgine – enostavno zamenja z novo,“ svetujejo pri Bonaturi. Če bi radi izkusili njen pomirjajoči učinek, vzglavnik napolnite s sivkinim cvetjem in se potopite v globoke sanje.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft, arhiv podjetja Bonatura

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.