Morski stil je trend, ki je navdušil ljubitelje morja po vsem svetu. In to ne samo obmorske prebivalce.

Prav nasprotno, najdete ga lahko v mnogo lokalih in stanovanjih v središčih mest. Najlažje boste pravo morsko vzdušje oblikovali na osnovi lastnih izkušenj. Spomnite se počitnic na morju, vožnje s čolnom, večerje v malih obmorskih konobah. Samo pomislite na vse detajle, barve in tisti čudoviti morski vonj.

Začnite z barvo

Bela in modra, dve osnovni barvi, ki se jima nikakor ne boste mogli ogniti. Belo lahko uporabite v vseh odtenkih – sijoča bela, bela barva starega lesa, 'osivela' bela – ne morete zgrešiti. Tudi pri modri je razpon odtenkov zelo velik, vse od temno modre, turkizne, nežnih pastelnih tonov pa do klasične mornarsko modre.

mornarski dekor

K modro-beli kombinaciji se najbolj podata rdeča – lahko je v živih ali malo bolj vinskih odtenkih – in sončno rumena barva. Z dodajanjem teh dveh razbijete modro-belo 'monotonijo' in v prostor vnesete nekaj morske razigranosti.

Modro-bele črte

To je klasičen mornarski vzorec, ki mu morate obvezno najti mesto v prostoru. Najlepše je videti, kadar zanj uporabite temno modro barvo. Glede na to, da so črte geometrični vzorec z močnim vizualnim učinkom, vam priporočamo, da za začetek črtam prepustite manjše dekorativne kose, kot so blazine, preproge, krožniki ali morda zavese.

Prostori in morski šik

mornarska spalnica

Spalnica – modra barva je idealna za spalne prostore, saj umirja. Za stene in večje površine izberite svetlo modro, belo ali bež barvo, posteljnino pa si privoščite v temnejših mornarskih črtah. Na stene obesite vse, kar vas spominja na morje – fotografije s počitnic, motive jadrnic ali slike dolgih peščenih obal.

otroška soba

Otroška soba – tu se res lahko poigrate s klasičnimi morskimi motivi. Ladjice, ribice, sidra in školjke ... Kateri otrok se ne bi z veseljem spominjal poletnih počitnic kar vse leto?

kuhinja

Kuhinja – staro kuhinjsko pohištvo lahko enostavno prebarvate v belo in mu dodate nove elemente, ki spominjajo na morje. Osredotočite se na dodatke. Izbor prtičkov, kozarcev, jedilnega pribora in keramičnih skodelic je najbolj bogat. Ne pozabite na okusno morsko hrano, katere vonj vas bo v trenutku ponesel na vašo najljubšo morsko teraso.

dnevna soba

Dnevni prostori – k temu stilu se najbolje poda koncept odprtih polic, na katere postavite dekorativne elemente, ki spominjajo na morje. Pri tem imate na voljo kup stvari, vse od školjk, ki ste jih kot spomin prinesli s počitnic, pa dekorativnih ribic, sider, jadrnic, svetilnikov, kompasov do izdelkov iz vrvi. Tudi stene naj bodo svetle z izbranimi navtičnimi motivi. Ne pozabite, prostor mora delovati lahkotno, odprto in sproščujoče. Le tako bo v vas zares prebudil prijetne občutke in spomine na počitnice.

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.