Ko se prebuja pomlad, je čas, da začnemo razmišljati o ureditvi vrta, terase in drugih zunanjih površin ob domu, ki nas bodo s svojimi nenavadnimi elementi razveseljevali vse tja do jeseni. 

Ker je element vode čudovit dodatek na vrtu, smo raziskali, kakšno vrtno fontano si lahko postavite na domačo teraso ali zelenico pred njo.

Na pomoč pri nastajanju prispevka nam je priskočilo podjetje AQUA-RO-DESIGN (www.akvarij.com), ki ima v svoji ponudbi bogat nabor najrazličnejših vrtnih fontan iz različnih materialov – pri njih boste našli od fontan iz naravnih kamnov, kovinskih fontan najrazličnejših kvadratnih ali okroglih oblik do fontan iz keramike.

Kako in kam postaviti fontano?

“Zunanje fontane so namenjene za okras dvoriščnih prostorov in naj bodo nameščene tako, da je vodni motiv obrnjen k hiši, terasi, skratka k prostoru, kjer se čez leto zunaj zadržujemo, če pa še voda po vodnem motivu teče proti hiši, to k hiši prinaša srečo ter pozitivno energijo,” poudarjajo pri AQUA-RO-DESIGN in pojasnjujejo, da so nekatere fontane samostoječe, druge pa lahko kar vkopljemo v zemljo, da fontana predstavlja del okolice.

Kako je fontana sestavljena?

“Komplet po navadi sestavljajo spodnja zbirna posoda, črpalka, ki poganja vodo, cevi, skulpture ali kamen, po kateri teče voda, ter kakšni drobni dekorativni kamenčki, nekatere fontane pa so opremljene tudi z lučko,” pravijo in dodajajo, da za delovanje fontane potrebujemo elektriko. “Večino zunanjih fontan vklapljamo kar z daljincem, saj ni treba, da delujejo takrat, ko nas ni v bližini.”

Fontane iz naravnih skal z osvetlitvijo

Ljubitelji naravnih materialov se boste zagotovo navdušili nad fontanami iz naravnih kamnov. Zunanje fontane iz naravnih skal se navadno vkopljejo v zemljo, lahko jih postavite na teraso in spodnjo zbirno posodo naknadno dekorativno obdelate, za doplačilo pa vam lahko fontano opremijo z LED-diodno osvetlitvijo v beli ali modri barvi. Tako kamen v soju luči dobi posebno mesto na vrtu.

Fontane iz kovinskih materialov

Med zunanjimi fontanami so izredno zanimive tudi takšne, ki so izdelane iz kovinskih materialov, po katerih pa se pretaka voda. “Nekatere fontane so lahko samostoječe, lahko jih vkopljemo v zemljo, nekatere so pa le del večjega vodnega projekta in služijo kot nastavki za razne vodne igre,” so nam pojasnili pri podjetju. “Metalne fontane so izdelane v celoti iz visokokakovostne nerjaveče kovine, nekatere pa so dekorativno dodelane z različnimi drobnimi kamenčki. Skoraj vse so opremljene z LED-osvetlitvijo.”

V ponudbi kovinskih fontan ima podjetje na voljo tri skupine. “Samostoječe fontane so sestavljene iz čvrstega in lično izdelanega korita in jih lahko zelo enostavno postavimo na teraso, balkon, pisarno, stanovanje, zelenico … Kombinirane fontane so fontane, ki ponujajo po navadi tri različne izvedbe spodnjega korita in ena možnost ponuja vkop plastičnega korita v zemljo, tako da je viden le zgornji vodni motiv. Tretja skupina vrtnih fontan se uporablja izključno za zelenico, saj spodnje plastično korito enostavno vkopljemo v zemljo.”

Fontane z vrtečimi se kroglami

Podjetje med zunanjimi fontanami ponuja tudi t. i. 'Sphere' oziroma krogle iz različnih materialov, katerih osrednji del je vrteča se krogla, ki jo poganja voda. Tovrstne fontane s kroglo iz naravnih kamnov so lahko postavljene na naravno skalo, ki služi kot ogrodje fontane in deluje prav veličastno!

Sirus

Samostoječe fontane Sirus so vsestransko uporabne, saj jih lahko postavimo tudi v stanovanje. “Spodnje korito zagotavlja stabilno postavitev celotne fontane in je izdelano iz visokokakovostnega in zelo lično dodelanega nerjavečega materiala. V kompletu je tudi LED-osvetlitev.”Taurus

Tudi fontane iz linije Taurus lahko uporabimo na prostem kot tudi v notranjih prostorih. “Fontano sestavljajo trije stebri različnih velikosti (35, 50 in 60 cm) ter spodnje zbirno korito, ki zagotavlja stabilno postavitev celotne fontane in je izdelano iz visokokakovostnega nerjavečega materiala.” Tudi ta fontana ima že v kompletu LED-osvetlitev.

Tower

Med kombinirane fontane spadajo tudi stolpčne fontane Tower, ki so na voljo v treh različnih velikostih (100 cm, 150 cm ali 200 cm) in v treh različnih izvedbah zbirne posode – slednja je lahko prosto stoječa s spodnjim koritom iz kovine (fontane so primerne za stanovanje in teraso), lahko je prostostoječa s koritom iz škrilja (fontane so primerne za stanovanje in teraso), lahko pa naročite vrtno izvedbo, ki ima spodnje korito iz plastike, ta plastična posoda se vkoplje v zemljo, očem ni vidna, zato jo priporočajo za vrt ali zelenice.

Arctic

Iz linije zunanjih fontan Arctic lahko izbirate med tremi različnimi velikostmi, odlično pa so videti vse tri skupaj – druga poleg druge.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Arhiv AQUA-RO-DESIGN

Liza - 11/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 11/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.