Vse v pomivalni stroj in končano? Raje ne! Preberite, kaj je bolje pomiti na roko.

Steklo

Če so kozarci potiskani ali pa niso odporni proti vročini, vsekakor ne spadajo v pomivalni stroj. To velja tudi za steklene pokrovke. Mlečno steklo lahko denimo hitro postane rumenkasto. Previdni bodite tudi s kozarci za vino na dolgih pecljih, saj ti lahko v pomivalnem stroju hitro počijo.

Plastične posode

V osnovi jih sicer lahko daste v pomivalni stroj, vendar bodite pozorni, če imajo razpoke ali pa so razbarvane. Med pomivanjem v tem primeru izločajo zdravju škodljive mehčalce.

Izolirne posode

T.i. to-go lončkov ne pomivajte v pomivalnem stroju, ker se lahko poškoduje vakuumsko tesnilo – in potem kar pozabite na izolirni učinek.

Kovina

Pribor in deli posode iz aluminija, medenine, brona ali cinka prav tako ne spadajo v pomivalni stroj, ker se lahko razbarvajo. Tudi star, z zlatom obrobljen babičin pribor raje pomivajte na roke.

Lonci, ponve in pekači

Pomivanje v pomivalnem stroju škodi teflonskim posodam, zato jih je bolje pomivati na roke. Če lonci in ponve nimajo nerjavečih vijakov, jih je prav tako bolje pomiti na roke.

Les

Desk za rezanje in lesenih kuhalnic raje ne pomivajte v pomivalnem stroju. Les se lahko namreč napne, zaradi vročine pa se lahko odlepijo posamezni deli. Poškoduje se lahko tudi lak.

Liza - 17/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 17/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.