S pleskanjem domače stene prostor osvežimo, ob tem pa s posebno kombinacijo barv in vzorcev lahko tudi dosežemo, da prostor dobi povsem novo dimenzijo.

Kakšno barvo izbrati?

Za stenske barve so najprimernejše disperzijske barve. Izberite takšno, ki jo boste na steno nanesli v enem sloju – torej se boste izognili večkratnemu barvanju – kar je še posebej pomembno, če se boste lotili kakšnega zahtevnega vzorca. Če boste izbirali med barvnimi odtenki, naj vam barvo zmešajo kar v prodajalni – tam za to usposobljeni delavci dodano barvilo natančno stehtajo in barvo zmešajo v posebnem stroju za mešanje barv. Priporočamo pa vam, da si odtenke izbranih barv, ki imajo vsaka svojo unikatno številko, zapomnite oz. zapišete za morebitne pleskarske popravke v prihodnosti.

Pred odhodom v trgovino izmerite kvadraturo

Da vam barve ne bo zmanjkalo, pred nakupom določite površino, ki jo boste pobarvali. Izmerite kvadraturo sten, po potrebi tudi stropa – ploščino površin boste dobili z množenjem dolžine in višine posamezne stene, pri tem pa ne pozabite odšteti površin, ki jih ne boste barvali (površin oken in vrat). Šele na osnovi matematičnega izračuna površine boste lahko natančneje določili količino barve, ki jo boste potrebovali za pleskanje. Strokovnjaki navadno potrebujejo 5 litrov barve za 40 kvadratnih metrov površine, a naj bo ta številka le splošno vodilo, več barve na kvadratni meter boste namreč potrebovali, če boste morali prekriti z barvo temnejše odtenke na stenah, če bodo stene grobe ali če boste barvo nanašali na suhomontažne plošče.

Odločitev za posebne barvne kombinacije in vzorce

Preden se lotite pleskanja, si lahko na spletu ogledate najrazličnejše ideje, ki jih uporabniki spletnega mesta Pinterest (www.pinterest.com) dnevno objavljajo in delijo – v interni iskalnik lahko vpišete različne izraze, kot na primer 'artistic wall painting ideas' in na enem mestu se boste znašli med številnimi idejami, kako lahko domače stene spremenite v prave umetnine.

Vzorec testno umestite v prostor

Če niste prepričani, kako bi ideja s spleta zaživela na vaših domačih stenah, lahko v trgovini kupite najmanjšo možno količino barv, ki so vam všeč (nekatere so na voljo tudi v pakiranjih po 250 ml), in z njimi na velik kos kartona narišete želeni barvni vzorec. Tega nato postavite v prostor in ocenite, kako bo vzorec zaživel v prostoru glede na različne pozicije v prostoru in glede na svetlobo, ki vdira v prostor ob različnih delih dneva.

Zaščitite tla in pohištvo

Za zaščito tal, pohištva in sten, ki jih ne boste barvali, uporabite pokrivno zaščitno folijo ali goste platnene odeje. Časopisni papir in tanke rjuhe niso najbolj primerne, saj tal ali predmetov ne bodo dovolj zaščitile pred pronicanjem barv – blago mora biti namreč tako gosto, da barvo vpije in prepreči njeno pronicanje. Prav tako imejte pri roki gobico in vodo ter nekaj krp, da boste lahko morebitne packe barve takoj odstranili in površine primerno očistili, preden se bo barva zasušila. Nekaj časa vam bo vzela tudi zaščita robov oken in vrat ter vtičnic in stikal, skrbno jih zaščitite s pleskarskim lepilnim trakom – kupite ga v trgovini s pleskarskim orodjem. In še nasvet: Da vam barva ne bo stekla pod zaščitni trak, ga na površino pritrdite kar s pomočjo pleskarske lopatice.

Podlaga naj bo primerno pripravljena

Stene morajo biti pred pleskanjem primerno pripravljene – čiste, gladke in suhe. To pomeni, da je treba odstraniti morebitne ostanke barv, maščobe, tapet ali lepil pa tudi pajčevin. Najprej vse površine ometite z omelom, če so na steni kakršni koli ostanki (barv, tapet ipd.), je treba stene pred pleskanjem zbrusiti z ročno žično ščetko ali brusnim papirjem in jo nato obrisati s suho krpo, da odstranite fin prah; če pa ima stena mastne madeže, jih lahko odstranite s pomočjo razmaščevala. Pred pleskanjem vam svetujemo tudi, da poškodovana mesta na stenah in morebitne neravne površine popravite z izravnalno maso, ki pa se mora tudi dobro posušiti.

Obvezna dodatna oprema

Za pleskanje boste potrebovali tudi različna pleskarska orodja, pripomočke za brušenje sten, izravnalno maso, zaščitni trak ipd. Pri pleskanju sten naj bi se bolj kot penasti valjčki obnesli valjčki iz vlaken – na voljo so iz najlona, poliamida, poliestra, dobite pa jih lahko tudi iz tekstila, velurja in volne. Za pleskanje manjših in težje dostopnih delov boste potrebovali tudi pleskarske čopiče – svetuje se, da jih pred uporabo za nekaj ur namočite v toplo vodo (če so že bili uporabljeni, lahko uporabite tudi malo milnice) in posušite na zraku, šele nato uporabite za barvo. Odličen vodnik po slikopleskarskih izdelkih – od čopičev, valjčkov, dodatkov do orodja za pripravo površin – boste našli na spletni strani www.zima.si/vodnik-po-izdelkih.

Risanje vzorcev

Če boste barve na steno nanašali po plasteh v določenih vzorcih, vedno poskrbite, da bo stena kakovostno prepleskana z osnovno barvo. Pred vsakim novim nanosom barve na steno počakajte vsaj nekaj ur, da se barva dobro posuši, to velja predvsem za vzorce, pri katerih boste med posameznim nanosom barv potrebovali pleskarski lepilni trak – njegovo lepilo namreč lahko poškoduje nanos sveže barve. Lahko pa za pleskanje uporabite posebne valjčke z vzorci. Na trgu jih je čedalje več, lahko pa si ga izdelate tudi sami – na primer na valjček iz tršega materiala nanizajte elastike, lahko tudi vrvico ali pa z vročim lepilom nalepite različne oblike iz penaste gume. Zanimive vzorce na steni lahko ustvarite tudi s pomočjo zobate lopatice za nanašanje lepila in gostejše barve za ustvarjanje različnih tekstur na stenah. Vzorce na steno lahko nanesete tudi s pomočjo šablon.

Bodite potrpežljivi, vzemite si čas

Pleskanje sten naj bo projekt, za katerega si vzamete čas. Dobro ga načrtujte, nakupite ves potrebni material in v pleskanju navsezadnje tudi uživajte. Prav tako ne hitite z nameščanjem pohištva, slik in drugih stenskih dodatkov in kljukic, saj vsaka barva potrebuje svoj čas za sušenje. Z malce potrpežljivosti in ob upoštevanju nasvetov, verjamemo, da vam bo uspelo pričarati želene vzorce na stene vašega doma!

Naj se pleskanje začne

Najprej prepleskajte strop, šele nato se lotite sten, z nanašanjem barve pa začnite v kotih in težje dostopnih mestih, na primer področja pri ceveh ali radiatorju. Za barvanje stropa uporabite valjček z dolgim podaljškom, pri tem pa pazite, da boste odvečno barvo odstranili z valjčka s pomočjo plastične mrežice za odcejanje valjčkov. Pri pleskanju sten vedno najprej pobarvajte težje dostopne dele s čopičem, šele nato se lotite pleskanja z valjčkom.

Potegi z valjčkom naj bodo enakomerni

Valjček vlecite po steni čim bolj enakomerno in nepretrgoma od ene do druge strani, da boste barvo nanesli čim bolj enakomerno – najprej povlecite valjček navpično, enkrat po čez vodoravno in zaključite z nekaj potegi navpično od zgoraj navzdol. Držite se pravila, da steno, ki ste jo začeli pleskati, tudi dokončate, barvo pa vedno zajemajte iz iste posode. Da bi se izognili morebitnim odstopanjem barvnih odtenkov, v večji posodi, ki jo lahko tudi neprodušno zaprete, dobro zmešate vse pločevinke istih barvnih odtenkov, ki ste jih kupili za pleskanje sten.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Press Loft

Liza - 39/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 39/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.