Zakaj bi se same trpinčile pri pospravljanju in čiščenju? Pospravljenje stanovanja je lahko obrnemo na zabaven način in vanj vključimo vse člane družine.

1. Pripravite zajtrk, ki ga obožuje cela družina in v kozarce s peclji (da boste nazdravili) natočite svež sok. Naznanite, da se veselite, ker bo danes vaš dom spet čist, dišeč, kot iz škatlice.

2. Določite dva zapisnikarja.

3. Na prvi papir takoj po zajtrku napišite, kaj bi radi danes še počeli, npr. 14-letnica bi rada šla v kino, 9-letnica na dvorišče, kjer so prijatelji, 4-letnik bi se rad vozil s kolesom, mama bi si rada privoščila masažo, očka bi šel na trening s prijatelji.

4. Vzemite drug papir in skupaj pojdite od sobe do sobe ter zapišite, kaj vse je treba postoriti.

5. Vsak naj z drugo barvo obkroži, kaj bo naredil. Če bo otrok obkrožil prezahtevno opravilo, mu predlagajte drugo, ali pa ga 'prosite', ko se ga bo lotil, če mu lahko pomagate.

6. Vsako opravilo ovrednotite z eno zvezdico.

7. Otroci naj za glavno nagrado zberejo npr. 5 zvezdic, najstniki 8, starši pa 10.

8. Zavrtite spodbudno glasbo in se lotite dela.

9. Če bo komu začelo zmanjkovati motivacije, mu lahko drugi priskoči na pomoč; veliko zabavneje bo, če si boste pomagali, zraven čiščenja plesali in peli ter se skupaj veselili za vsako opravljeno delo.

10. Ko boste z delom na polovici, naročite pico na dom - družina bo ob vaši pozornosti in 'dodatnem gorivu' dobila novo motivacijo za delo, obenem pa se ne boste dodatno bremenili s kuhanjem in pomivanjem.

11. Ko bo dom spet čist, si čestitajte, skupaj si oglejte prostore ter se nagradite z zapisanimi željami, naslednji dan pa se še kot tim odpravite na izlet ali v kino.

Lisa - 14/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.