Nadenite si gumijaste rokavice in se lotite velike čistilne akcije v kuhinji. S tem načrtom se bodo spet zableščali tudi najmanjši kotički.

Napa

Delo prepustite pomivalnemu stroju. Previdno odstranite kovinski filter in ga položite v stroj. Napo od znotraj umijte z vodo in malce čistilnega sredstva.

Kuhinjski aparati

Namesto testa v posodo vlijte vročo vodo. Nato vsak priključek (za gnetenje, stepanje itd.) pustite vrteti 5 minut. Ne pozabite zapreti pokrova!

Predal za pribor

Vse ven in posesajte vse drobtine. Če je vložek možno prati v pomivalnem stroju, ga dajte v zgornji predal. Sicer ga umijte z mlačno vodo in obrišite s krpico z mikrovlakni ter dobro osušite.

Steklokeramična plošča

Redno jo brišite z vlažno krpo, zažgane dele pa postrgajte s posebnim strgalom. Delce lahko stopite tudi z nekaj kapljicami sredstva za pomivanje posode. Robove očistite z zobotrebcem, ostanke pa podrgnite z odsluženo zobno ščetko.

Pomivalno korito

Za gobico ali krpo je pomivalno korito drug največji vir klic v kuhinji. Odtok morate redno čistiti – bodisi s posebnim sredstvom ali pa z doma pripravljenim. V odtok stresite 4 žlice pecilnega praška in prilijte pol skodelice kisa. Takoj bo začelo brbotati in se peniti. Ko neha, vse skupaj izplaknite z veliko vode.

Mikrovalovna pečica

Trik s kisom prihrani veliko drgnjenja: skodelico, primerno za uporabo v mikrovalovni pečici, napolnite z vodo in kisom ter napravo za 3 minute vklopite na najvišjo stopnjo. Para bo odstranila umazanijo, ki jo boste lahko lepše obrisali. Potem so na vrsti gumbi oziroma polje za upravljanje. Tam je navadno zelo veliko bacilov. Izklopite napravo in te dele navlažite z mešanico alkohola in vode.

Tako bo vedno vse tipi topi

Če boste dosledni, bo vaša kuhinja vedno lepo pospravljenja:

  • Dnevno: posoda v pomivalni stroj in iz njega; brisanje delovnih površin z vlažno krpo; brisanje mize; čiščenje steklokeramične plošče, pomivalnega korita in pipe; brisanje ali sesanje tal.
  • Tedensko: čiščenje filtra pomivalnega stroja; pregled hladilnika in odstranjevanje živil, ki jim je potekel rok; brisanje predalov hladilnika; brisanje tal; čiščenje odtoka; brisanje košev za smeti; zamenjava krp in gobic za posodo.
  • Mesečno: čiščenje pečice; popolno čiščenje hladilnika: odstranjevanje vodnega kamna iz kuhalnikov za vodo (vsakih 8 mesecev).