Pravo ogledalo naredi prostor večji, bolj svetel in bolj eleganten.

A ne moremo ga obesiti prav povsod. Malo je okrasnih in hkrati uporabnih predmetov, ki imajo v stanovanju tak učinek, kot ga ima ogledalo. Majhno sobo poveča, temno naredi bolj svetlo in v njem vidite, če imate recimo rdečo šminko namazano čez rob ustnic.

Preden se lotite obešanja ogledala

 • Dobro je vedeti, da niso vsa ogledala namenjena temu, da visijo na steni. Nekatera so oblikovana tudi tako, da jih samo naslonimo nanjo. Zato je treba dobro pogledati, kakšno ogledalo ste kupili – če na hrbtni strani nima kljukice za obešanje, verjetno res ni namenjeno temu.
 • Preden obesite ogledalo, dobro preverite tudi, koliko je težko in ali ima dovolj močno žico oziroma kavelj za obešanje, da se ne bi pripetila nesreča in bi padlo na tla. Saj veste, kaj pravijo – potem sledi sedem let nesreče.
 • Dekoraterji svetujejo, da je ogledalo najbolje obesiti dovolj visoko, da bo z odsevom čim bolj osvetlilo sobo. Ali pa izberite toliko večje ogledalo, da bo segalo do tal in se boste v njem lahko videli celi.
 • Tvegano mesto za ogledalo je prostor na steni nad posteljo. Če pa želite, da visi prav tam, se prepričajte, da je res dobro fiksirano, da se ne bi, ko spite, po nesreči odtrgalo in padlo na vas.
Kako obesiti ogledalo?
 • Odvisno od debeline okvirja in tega, kam ga želite obesiti. Pazite, da bo stalo naravnost in da ne bo metalo preveč sence na predmete pod sabo.
 • V kopalnici je pravilo, da je ogledalo s posebno močnim lepilom brez okvirja kar nalepljeno na steno. Če pa si želite vseeno imeti okvir, ga posebej nalepite na steno.
 • Ogledalo na vratih je še posebno primerno, če imate manj prostora. Takrat naj bo čim večje in brez okvirja – tako bo učinek boljši.
 • Visoke sobe potrebujejo vertikalna ogledala, medtem ko bolj dolgi prostori horizontalna.
Kam obesiti ogledalo?
 • V dnevni sobi naj bo obrnjeno proti jugu, saj bo tako popoldanska svetloba še bolj prijetna. Ogledalo naj bo obešeno nasproti okna. V spalnici ga obesite tako, da izkoristite jutranjo svetlobo.
 • Jedilnica je eden izmed najbolj priljubljenih prostorov, kamor ljudje najraje obešajo ogledala. Tudi v moderno jedilnico se lepo poda veliko starinsko ogledalo. Lahko je na steni nad komodo ali pa prislonjeno na steno.
 • Seveda ne smemo pozabiti na predsobo, kamor je skoraj nujno postaviti ogledalo. Največkrat so predsobe majhne, z ogledalom pa jih optično povečamo. Poleg tega se je, preden zapustimo stanovanje, dobro pogledati, ali obleka stoji, kot mora.
Moje Stanovanje - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - FEBRUAR 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.