Pisani pirhi so nepogrešljiv okras velikonočne mize, zato vam ponujamo nekaj predlogov, kako jajca pobarvati na povsem naraven način.

S peteršiljem

Sesekljajte 250 g peteršilja in ga približno 30 minut kuhajte v 1 litru vode. V ohlajen prevretek za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca ali pa jih v njem kuhajte od 10 do 15 minut. Namig: jajca najprej temeljito zdrgnite s kisovo vodo in barva se bo tako lepše prijela. Uporabljajte jajca iz talne reje. Njihova lupina je debelejša in močnejša.

S čebulo

Naberite male liste rastlin (na primer regrata, peteršilja, detelje) in jih za nekaj minut namočite v mrzlo vodo, da se napnejo. Nato jih osušite, jih premažite z jajčnim beljakom in jih prilepite na jajčno lupino. Jajca ovijte s kosom gaze ali najlonske nogavice in jih na obeh straneh zavežite.

V lonec denite od 1 do 2 pesti posušene čebulne lupine. Na čebulno lupino položite jajca, jih prelijte z vodo, da so prekrita, in jih skuhajte. Pirhe s penovko poberite iz lonca in jim odstranite prevleke.

Z rdečo peso

Zmešajte 250 ml soka rdeče pese in ¾ litra vode. Nato jajca obarvajte na enak način kot s peteršiljem.

S kamilicami

Približno 20 g posušenih kamilic ali kamiličnega čaja kuhajte v ¾ litra vode približno 20 minut. Nato jajca obarvajte na enak način kot s peteršiljem.

Z rdečim zeljem

Naribajte 250 g rdečega zelja in ga približno 40 minut kuhajte v 1 litru vode. Nato jajca obarvajte na enak način kot s peteršiljem. Namig: če želite močnejše barve, jajca pustite v tekočini dlje časa.

Filigranski črtasti vzorci

Jajca z ljubkimi črtami naredite tako, da surova najprej povežete s trakom (na primer z ličjem oziroma rafijo) in tega dobro zavežete, ali pa nanje nataknete gumijaste elastike. Nato v barvnem prevretku jajca kuhajte približno 10 minut.

Za dvobarvni učinek jajca najprej pobarvajte v svetlem prevretku, nato okoli njih namestite trakove ali elastike in jih položite še v temnejšega.