Dišeča potica, šunka, pirhi, hren in pelin so le nekatere dobrote, ki se znajdejo na naših mizah ob drugem največjem krščanskem in družinskem prazniku, veliki noči. Na praznično obloženi mizi pa ne sme manjkati niti kapljica dobrega vina.

Uživanje ob velikonočnih kulinaričnih dobrotah si tako lahko popestrite tudi z vrhunskim vinom. Vendar, kako izbrati pravo vino, ki se bo najbolje prepletlo z okusi velikonočnih dobrot?

S šunko...

Šunka je ena od tradicionalnih velikonočnih jedi, ki se zaradi svojega slanega okusa odlično dopolnjuje s suhimi vini z visoko kislino, kot je Šipon. Ker pa velikonočna šunka ni ravno lahka hrana, vam bo Šipon pomagal tudi pri prebavi, saj njegova živahna kislina deluje na telo kot digestiv. Na splošno šipon zelo dobro parira jedem z višjo vsebnostjo maščobe.

S potico...

Velja pravilo, da morajo biti vina, ki jih ponudimo ob sladici, slajša od le-te. Bogata orehova potica potrebuje ob sebi slajše vino, polnega telesa in razkošnih not po vrtnici, ličiju in vijolici, zato je Traminec njena idealna spremljava.

Nadgradite velikonočno pojedino

Za vse, ki radi ustvarjate v kuhinji in želite svoje velikonočne jedi še nadgraditi, pa smo v sodelovanju z Urško Fartelj, ustvarjalko bloga 220 stopinj poševno, pripravili dva zanimiva velikonočna recepta. Poskusite se lahko v pripravi rižote z domačo klobaso in šiponom, za vse sladkosnede pa smo pripravili recept za krhke rogljičke s tramincem.

Recept najdete na spletni strani www.jeruzalem-ormoz.com.