Ponujamo vam pet različic potic. Izberite svojo najljubšo in prižgite pečico!

Priprava kvašenega testa

Za uspešno pripravo testa morajo imeti vse sestavine in prostor okoli potice enako temperaturo, zato testa med vzhajanjem ne postavljajte na radiator ali peč. Testa ne stepajte preveč, sicer med vzhajanjem postane tako rahlo, da ne more nositi teže nadeva in zato pri peki rado nagaja.

Moka

vc

V skledo presejte moko in na sredini naredite jamico. V jamico nadrobite kvas in dodajte sladkor.

Mleko

bv

Kvasu prilijte malo mlačnega mleka (mleko ne sme biti vroče, sicer uniči kvasovke). Dodajte malo moke in zmešajte, da se kvas v jamici raztopi. Kvasec lahko pripravite tudi v skodelici.

Kvasec

c

Skledo pokrijte s krpo in počakajte približno 15 minut, da kvas vzhaja. Vzhajanje pospešite, če skledo postavite v pečico, ogreto na 45 stopinj, in s kuhalnico priprete vrata pečice.

Preostale sestavine

gf

V skledo dodajte preostale sestavine in vse skupaj zgnetite v gladko in elastično testo. Testo pokrijte s krpo ali folijo in ga pustite vzhajati od 45 do 60 minut, da se njegova količina podvoji.

Osnovno kvašeno testo za potico

Sestavine

• 500 g moke

• 150–200 ml mleka (količina je odvisna od velikosti jajc in vlažnosti moke)

• 60 g sladkorja

• 40 g kvasa (1 kocka)

• 1 zravnana žlička soli

• 1 žlica ruma

• 1 zavitek vaniljevega sladkorja

• aroma limonine lupinice

• 3 rumenjaki (ali 2 jajci)

• 50 g masla (ali margarine ali olja)

Priprava

V lonček nadrobite kvas in ga zmešajte z 1 žlico sladkorja, 2 žlicama moke in toliko mlačnega mleka, da nastane kašasta zmes. Kvasec pustite vzhajati od 10 do 15 minut. Medtem v skledo presejte moko in ji dodajte sol. Rumenjake oziroma jajca stepite skupaj s preostalim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino lupinico ter dodajte rum. Maslo raztopite in ohladite. Postopoma primešajte moki, dodajte jajčno zmes, kvas, maslo in mleko. Vse skupaj s kuhalnico ali z električnim mešalnikom zgnetite v voljno in gladko testo, ki se loči od posode. Posodo pokrijte s pokrovom ali prozorno folijo in testo pustite vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno količino. Vmes testo enkrat premesite.

c

Čokoladni nadev

cvvc

Sestavine

• 100 g masla

• 150 g sladkorja

• 2 jajci

• 50 ml sladke smetane

• 3 zavitke naribane čokolade

• kanček ruma

• 150 g mletih mandljev

• 50 g piškotnih drobtin

Priprava

Maslo in sladkor kremasto stepite. Dodajte jajci in ju penasto stepite. Masi primešajte sladko smetano, naribano čokolado in rum. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom. Po nadevu posujte zmlete mandlje in drobtine. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.

Rozinov nadev

Sestavine

• 400 g rozin

• 100 g masla

• 100 g sladkorja

• 2 veliki jajci

• 1–2 žlici smetane (sladke ali kisle)

• aroma limonine lupinice

• piškotne drobtine po potrebi

Za premaz

• 1 jajce

• mleko

Priprava

Rozine preberite in operite. Po želji jih namočite v malo ruma. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, sladkor in rumenjake penasto stepite. Primešajte smetano in limonino lupinico. Iz beljakov stepite čvrst sneg in ga narahlo vmešajte v nadev. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom. Po nadevu posujte odcejene in osušene rozine. Če je nadev premoker, ga posujte še z drobtinami. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.

Pehtranov nadev

jzj

Sestavine

• 1 velik šop pehtrana (ali 1 zavitek posušenega ali zamrznjenega)

• 150 g masla

• 3 jajca

• 150 g sladkorja

• 250 ml kisle smetane

Za premaz

• 1 jajce

• mleko

Priprava

Lističe pehtrana potrgajte z vejic in jih na grobo sesekljajte. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, rumenjake in sladkor penasto stepite. Masi primešajte kislo smetano. Iz beljakov stepite čvrst sneg in ga narahlo vmešajte v nadev. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm), ga premažite z nadevom in posujte s svežim, zamrznjenim oziroma posušenim pehtranom. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.

Mandljev nadev

hd

Sestavine

• 150 g masla

• 3 velika jajca

• 10 g sladkorja

• 500g mletih mandljev

• 80 g piškotnih drobtin (ali zmletih mandljev)

Za premaz

• 1 jajce

• mleko

Priprava

Mlete mandlje skupaj z 2 žlicama sladkorja na kratko popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, rumenjake in preostali sladkor penasto stepite. Kremi primešajte mandlje in čvrsto stepen sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm), ga premažite z nadevom in posujte z drobtinami oziroma zmletimi mandlji. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.

Preprost orehov nadev

Sestavine

• 500 g zmletih orehov

• 150 g sladkorja

• 150 ml mleka

• 2 jajci

• 1 zavitek vaniljevega sladkorja

• ½ žličke cimeta v prahu 

• kanček ruma

Za premaz

• 1 jajce

• mleko

Priprava

Orehe zmešajte z mlačnim (ne vročim!) mlekom, sladkorjem, jajcema, vaniljevim sladkorjem, cimetom in rumom. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom.

Testo po dolžini tesno zvijte in zavitek preložite v namaščen in z drobtinami posut model (premera 24 cm). Potico z lesenim ali kovinskim nabodalom večkrat preluknjajte do dna in jo pustite vzhajati. Vzhajano potico na tanko premažite z mešanico jajca in mleka ali vode (pazite, da ne zamašite luknjic!) in jo v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite približno 1 uro. Nekoliko ohlajeno potico zvrnite na desko in jo pustite, da se popolnoma ohladi.

Lisa - 14/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.