Najbrž ne boste verjeli, a poznamo toliko različnih vrst potic, kolikor je možnosti slanih in sladkih nadevov.

V Sloveniji je običaj, da je potica orehova. Kljub temu, da je slovenska potica je ena od izvirnih slovenskih sladic, jo že dolgo časa poznajo skoraj povsod po svetu, saj so jo čez naše meje zanesli slovenski izseljenci. Tako jo velikokrat upravičeno označujemo tudi kot »ambasadorko Slovenije«.

orehova potica

Ste vedeli?

  • Da o izvoru potice ne govorijo le ustni, ampak tudi pisni viri? Prvi recepti za pripravo potic in dosledno navajanje tega naziva segajo v zgodnje v 19. stoletje, v slovenskih in nemških kuharskih knjigah.
  • Da je zibelka potice v zahodni in severozahodni Sloveniji? Ta sladica se je razvila iz prastare vrste prazničnega, obrednega kruha z značilnimi ikonografskimi pomeni (simbol neskončnosti, popolnosti, božjega,..), ki je bil značilen za vse družbene sloje od srednjega veka dalje.
  • Da na slovenskem v 16. stoletju že govorimo o povitici, dvesto let pozneje pa že razlikujemo med kolačem in potico.
  • Da je prvič je besedo potica zapisal Primož Trubar v Katekizmu iz leta 1575 in nato še v izdaji Novega testamenta iz leta 1577.
  • Da pekač za peko potice ali potičnik (tak, ki ima na sredini s stožec) sodi v zgodnje 19. stoletje in je posledica vplivov pekačev za šarklje iz nemških dežel.
  • Da smo v Sloveniji leta 2006 dobili strategijo gastronomije. Na sam vrh piramide se je kot najprepoznavnejša slovenska jed uvrstila pehtranova potica. Slovenija namreč spada med redka okolja v Evropi in svetu, kjer se pehtran uporablja tudi v sladkih jedeh.