Tipična velikonočna jed, ki na mizi ne sme manjkati

Za 8 porcij potrebujete

  • 30 g kvasa
  • 120 g sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 500 g moke
  • 1 ščepec soli
  • 100 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 100 g kandirane limonove in pomarančne lupine

Za premaz:

  • 1 žlico mleka
  • 1 rumenjak

Priprava

Kvas zmešajte z 1 žlico sladkorja. Dodajte 3 žlice mlačnega mleka in 1 žlico moke ter pustite, da mešanica na toplem vzhaja.

Moko zmešajte s preostalim sladkorjem in soljo. Nato dodajte vzhajano mešanico, mlačno mleko, stopljeno maslo, rumenjaka, kandirano limonovo in pomarančno lupinico in vse skupaj zgnetite v voljno in ne preveč lepljivo testo. Dobro ga pregnetite, da se bo lepo 'prezračilo' (tako bolje vzhaja) in ga nato denite v skledo. Pokrijte jo s folijo ali kuhinjsko krpo in jo za približno 1 uro postavite na toplo. Testo bo v tem času podvojilo ali potrojilo volumen.

Testo prevrnite na pomokano delovno površino in oblikujte ovalen hlebček. Z ostrim nožem ga nekajkrat križno zarežite po zgornji površini. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in ga pustite vzhajati še pol ure.

Rumenjak razžvrkljajte z mlekom in z mešanico premažite hlebček. Približno 30 minut ga pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Pečen kruh naj se ohladi, nato pa ga narežite na rezine in ga postrezite.

Čas priprave: približno 2 uri in 35 minut.

.

Čarovnija okusa - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Čarovnija okusa - MAREC 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.