Zanje boste sicer plačali nekoliko več denarja kot za kokošja, vendar bo to odlična investicija v vaše zdravje.

Čeprav so podobne sestave kot druga jajca, spadajo zaradi svojega okusa in videza med najbolj iskane delikatese.

Same dobre snovi

Prepeličja jajca vsebujejo dragocene vitamine in mineralne snovi, na primer fosfor, kalij in železo. Maščoba, ki jo vsebujejo jajca (predvsem rumenjak), je pretežno sestavljena iz nenasičenih maščobnih kislin, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Lecitini iz beljaka so preventiva pred boleznimi srca in ožilja, poleg tega pa se prepeličja jajca priporočajo tudi za zmanjševanje vrednosti holesterola. Ne verjemite več mitom, da so prav jajca kriva za visoke vrednosti.

Veliki majhni pomagači

Prepeličja jajca imajo antibakterijske lastnosti in zvišujejo imunske sposobnosti telesa, zato jih je dobro uvrstiti v prehrano, če vas večkrat mučijo prehladi. Vsak zajtrk lahko denimo obogatite z enim prepeličjim jajcem.

Priporočajo se tudi ljudem z anemijo, močnimi glavoboli, astmo ali vnetjem želodčne sluznice. Redno uživanje prepeličjih jajc tudi normalizira krvni tlak in izboljša prebavo. Nevarnost salmonele je nizka, ker se pod lupino skriva dokaj močna kožica in ta preprečuje prodiranje bakterij. Najpomembneje je, da imajo prepelice visoko telesno temperaturo (42 °C) in so tako že same po sebi odporne proti okužbam.

Prepeličja jajca lahko pečete, kuhate, jih jeste surova ali pa tudi vložena. Uporabljamo jih za omlete, majoneze, solate in za okrasitev jedi. Na eno kokošje jajce predvidite štiri do pet prepeličjih. Receptura zanje je podobna kot pri kokošjih jajcih. Če jih boste kuhali, jih položite v hladno vodo, jo zavrite in jih kuhajte 90 sekund. Natančno se držite tega časa, drugače se bodo jajca obarvala modro. Po kuhanju jih hitro oblijte s hladno vodo in ohladite. Tako jih boste lažje olupili.

Zelenjavna solata s prepeličjimi jajci

solata, prepeličja jajca

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 šopka rukole
  • 1 večje jabolko
  • 1 limono
  • 1 šopek redkvic
  • 2 korenčka
  • 9 trdo kuhanih prepeličjih jajc
  • 1 žlico medu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • sol
  • poper

Recepti

Rukolo temeljito operite pod tekočo vodo in jo odcedite. Jabolko olupite, odstranite peščišče in ga zrežite na paličice. Takoj jih nakapajte z limonovim sokom.

Očiščene redkvice in korenje zrežite na tanke rezine. Iz korenja lahko izrežete tudi rožice. Olupite kuhana jajca in jih prerežite.

Stepite med, olje, kis in 3 žličke vode ter polivko začinite s soljo in poprom. V skledi zmešajte vse sestavine in polivko, toda brez jajc. Solato porazdelite po krožnikih in jo obložite z jajci.

Čas priprave: približno 35 minut.

Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Grahova kremna juha s poširanim jajcem

grahova juha, prepeličja jajca

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo
  • 125 g korenovk
  • 2 žlici olja
  • 100 g na kocke narezanega krompirja
  • 800 ml zelenjavne juhe
  • 100 g smetane za kuhanje
  • 325 g graha
  • sol
  • mleti beli poper
  • lističe bazilike
  • 2 žlici smetane (30 % maščobe)

Za poširana jajca:

  • 500 ml vode
  • 1 žličko soli
  • 1 žlico kisa
  • 8 prepeličjih jajc

Priprava

Očiščeno in na drobne kocke zrezano zelenjavo popražite na olju (malce graha prihranite za pozneje). Dodajte krompir, prilijte juho in vse skupaj na srednji temperaturi kuhajte približno 30 minut. Prilijte smetano, juho pretlačite s paličnim mešalnikom in jo začinite.

Za pripravo poširanih jajc zavrite vodo s kisom. V majhno zajemalko ubijte jajce, ga potopite v vrelo vodo in s pomočjo noža ali vilic beljak povlecite čez rumenjak. Jajce v lahno vreli vodi kuhajte približno 2 minuti. Tako pripravite vsa jajca.

Juho porazdelite po skodelicah, jo potresite s preostalim grahom, v vsako denite 2 jajci, juho nakapajte s smetano in jo okrasite z lističi bazilike.

Čas priprave: približno 55 minut.

Na osebo: približno 210 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 23 g.

Linguini s sirom in prepeličjimi jajci

linguini s sirom in prepeličjimi jajci

Za 4 osebe potrebujete

  • 400 g testenin (linguini)
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 8 prepeličjih jajc
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 4 stroke česna
  • 2 žlici rikote
  • sol
  • mleti poper
  • 100 g drobno nastrganega pekorina ali parmezana
  • 4 žlice drobno sesekljanega gladkega peteršilja ali bazilike

Priprava

Testenine skuhajte po navodilih z embalaže. Ko jih boste odcejali, prestrezite 3 žlice tekočine. V večji ponvi segrejte olje, nanj previdno ubijte prepeličja jajca in jih specite na oko.

V drugi globoki ponvi stopite maslo in na njem 1 minuto pražite sesekljan česen. Nato nanj stresite testenine, rikoto, vodo od kuhanja testenin in 4 žlice trdega sira. Vse skupaj začinite s soljo in poprom, premešajte in malce pogrejte testenine. Na posamezne porcije položite po 2 jajci in jed potresite s parmezanom in zelišči.

Čas priprave: približno 25 minut.

Na osebo: približno 590 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 78 g.

Vložena 'pisana' prepeličja jajca

vložena prepeličja jajca

Za 4 osebe potrebujete

Za vlaganje:

  • 20 prepeličjih jajc
  • 350 g pehtranovega kisa
  • 5 strokov česna
  • 2 strta čilija
  • 2 lovorjeva lista

Za paniranje:

  • 1 žlico sveže mletega barvitega popra
  • 1 žlico mešanih začimb
  • 4 žlice drobno sesekljanih zelišč skupaj s cvetličnimi listi pomladanskih cvetlic (le v vrtu rastočih – trobentice, mačehe)
  • 1 šopek redkvic

Priprava

Jajca prelijte s toliko vode, da ne bodo popolnoma prekrita z njo. Kuhajte jih 3 minute. Vodo po kuhanju odlijte in jajca ohladite v hladni vodi. Nato jih olupite.

V lonec zlijte kis, dodajte olupljen česen, čili in lovorjeva lista ter vse skupaj zavrite.

Jajca denite v kozarec z navojem, jih prelijte s skorajda ohlajenim kisom, kozarec zaprite in ga za 1 teden postavite v hladilnik.

Preden boste jajca postregli, jih vzemite iz tekočine, jih obrišite in povaljajte v začimbah in zeliščih. Postrezite z rezinami redkvice oziroma s solatnimi listi.

Čas priprave: približno 30 minut + čas za ohlajanje jajc.

Na osebo: približno 200 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Čarovnija okusa - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Čarovnija okusa - MAREC 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.