Bi poskusili narediti ovčko iz maka?

Predstavljamo vam recept in ves postopek za peko te okusne velikonočne poslastice, ki bo pričarala veliko veselja tudi v otroških očeh.

Za 1 kos potrebujete:

  • 20 g kvasa, 130 g drobno mletega sladkorja, 150 ml mleka,
  • 300 g moke, sol, 1 vaniljev sladkor, 80 g masla, 1 jajce, 1 jajce za mazanje

Za nadev:

  • 200 ml mleka, 50 g drobno mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor, 20 g masla, 200 g mletega maka

1 Zmešajte kvas, sladkor in 1 žlico toplega mleka ter mešanico pustite na toplem vzhajati 5–10 minut. Nato zmešajte moko, ščepec soli, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in kvašeno mešanico. Dodajte še stopljeno maslo in zgnetite mehko ter voljno testo. Na toplem naj vzhaja približno 40 minut.

2 Pripravite makov nadev. Zavrite mleko, sladkor, vaniljev sladkor in maslo. Primešajte še makova semena in vse skupaj malce pokuhajte. Kozico odstavite in počakajte, da se nadev shladi.

3 Od testa odvzemite en manjši kos, da boste oblikovali glavo in noge. Preostalo testo razvaljajte 5 mm debelo in ga premažite z makovim nadevom. Nato testo zvijte in ga zrežite na 10 približno 3 centimetre debelih rezin.

4 Pekač obložite s papirjem za peko in zvitke položite drugega ob drugega v obliki telesa ovčke. Preostalo testo razvaljajte 4 mm debelo in iz njega izrežite glavo, noge in ušesa. Pritisnite jih ob telo ovčke in premažite z jajcem. Testo naj na toplem vzhaja še 15 minut.

5 Ovčko približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladi.